Search
menu
Search

Meerderheid Spanjaarden vindt dat de gezondheidszorg is verslechterd

Meerderheid Spanjaarden vindt dat de gezondheidszorg is verslechterd
Beeld: Canva

Meerderheid Spanjaarden vindt dat de gezondheidszorg is verslechterd

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De publieke gezondheidszorg in Spanje heeft de afgelopen jaren een verslechtering ondergaan, mede door de bezuinigingen als gevolg van de economische crisis van 2008. In 2020 werd dit nog eens verergerd door de verwoestende impact van de pandemie, waarvan de gevolgen drie jaar later nog steeds merkbaar zijn. Professionals zijn overbelast, de spoedeisende hulp kan de patiënten die niet door de eerstelijnszorg worden behandeld niet aan en de wachtlijsten worden steeds langer. Het is wijdverspreid onder de bevolking dat de kwaliteit van de gezondheidszorg op dit moment slechter is dan voorheen.

Uit een enquête van Simple Lógica voor de krant elDiario blijkt dat 74% van de burgers van mening is dat het publieke gezondheidssysteem in de afgelopen vijf jaar is verslechterd. Opvallend is dat deze mening geldt voor alle leeftijden, geslachten, werkloosheidssituaties en ongeacht of men wel of niet een particuliere verzekering heeft. Slechts 15,3% van de respondenten beweert dat de gezondheidszorg beter is dan vijf jaar geleden, terwijl 8,6% zegt dat deze hetzelfde is gebleven.

Er zijn bijna geen ideologische (PP, PSOE, VOX etc.) verschillen tussen mensen met een particuliere zorgverzekering en degenen zonder. Het aantal inwoners van Spanje met een zorgverzekering is in de afgelopen tien jaar toegenomen als gevolg van de verslechtering van de publieke gezondheidszorg. Dit betekent dat personen die regelmatig gebruikmaken van particuliere zorg ook op de hoogte zijn van de verslechtering van het publieke systeem.

In 2022 werd slechts 30% van de patiënten die een afspraak nodig hadden met hun huisarts binnen drie dagen behandeld. 36,5% moest tussen drie en zeven dagen wachten en één op de vier patiënten moest langer dan een week wachten. Deze resultaten zijn desastreus in vergelijking met de antwoorden die deelnemers aan een enquête in 2019 gaven. Toen kon meer dan de helft van de patiënten binnen drie dagen een afspraak maken en minder dan één op de tien patiënten moest langer dan zeven dagen wachten.

gezonedheidszorg
Tips en informatie over de openbare en privé gezondheidszorg in Spanje
Een van de onderwerpen waar veel Nederlanders en Belgen over twijfelen is de gezondheidszorg in Spanje dat in grote lijnen bestaat uit een (gratis) openbaar …
icoon2022www.spanjevandaag.com

Meer belastingen om te verbeteren

De frustratie onder de inwoners van Spanje komt ook tot uiting in het feit dat de meerderheid bereid is om meer belasting te betalen als dat betekent dat de gezondheidszorg verbetert. De percentages zijn echter lager en er zijn verschillen tussen de kiezers van verschillende politieke partijen. Volgens de enquête van Simple Lógica is 54,6% van de inwoners van Spanje voorstander van het betalen van meer belasting, terwijl 43,6% tegen is en 1,8% geen duidelijke mening heeft.

Wat betreft leeftijd is er een toewijding om meer belasting te betalen om de publieke gezondheidszorg te verbeteren van meer dan 50% bij personen tussen de 35 en 44 jaar oud tot bijna 59% bij personen tussen de 55 en 64 jaar oud, in het laatste deel van hun werkzame leven. De percentages komen weer dichter bij elkaar bij personen met een particuliere zorgverzekering en degenen zonder. Beide groepen zijn grotendeels voorstander van het betalen van meer belasting, met minder dan drie punten verschil.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?