Search
menu
Search

Nieuwe Toerisme en Volksgezondheid ministers in Spanje

Nieuwe Toerisme en Volksgezondheid ministers in Spanje
Beeld: Pool Moncloa/Borja Puig de la Bellacasa

Nieuwe Toerisme en Volksgezondheid ministers in Spanje

Dit artikel is 8 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft maandag twee wijzigingen aangekondigd in zijn regering. Daarbij zijn twee vrouwelijke ministers vervangen door twee mannelijke ministers. Het gaat daarbij om de minister van Volksgezondheid en de minister van Industrie, Toerisme en Handel. De reden voor deze wijzigingen is omdat de vertrekkende ministers verkiezingskandidaten zijn voor twee verschillende steden tijdens de opkomende gemeenteverkiezingen.

Pedro Sánchez kondigde vorige week al aan dat hij nog voor 4 april wijzigingen in zijn huidige regering zou aankondigen. Deze wijzigingen werden dus nu op maandagochtend bekend gemaakt. Twee vertrekkende ministers, te weten Reyes Maroto en Carolina Darias, worden vervangen door Héctor Gomez en José Manuel Miñones Conde. 

Met de nieuwe benoemingen bestaat de regering uit 12 vrouwelijke ministers en 10 mannelijke ministers. Dit betekent dat 54,5% vrouw is en 45,5% man. Hiermee voldoet Pedro Sánchez aan de nieuwe wet inzake gendergelijkheid, die enkele weken geleden in eerste lezing door de regering is goedgekeurd. Deze wet bepaalt dat het ondervertegenwoordigde geslacht een vertegenwoordiging van 40% moet hebben, wat tot nu toe niet het geval was in de uitvoerende macht: het aantal mannen was 37% met acht van de 22 ministers.  

Minister Reyes Maroto van het Ministerio de Industria, Turismo y Comercio is verkiezingskandidaat voor de gemeente Madrid tijdens de verkiezingen op 28 mei. Daarom wordt zij vervangen door Héctor José Gómez Hernández, afgevaardigde van de PSOE in het Congres voor Santa Cruz de Tenerife. Gómez was van 2021 tot 2022 woordvoerder van de Socialistische Fractie in het Congres nadat hij Adriana Lastra had overgenomen en eind vorig jaar werd vervangen door Patxi López.

Minister Carolina Darias van het Ministerio de Sanidad is verkiezingskandidaat voor de gemeente Las Palmas de Gran Canaria tijdens de verkiezingen op 28 mei. Daarom wordt zij vervangen door José Manuel Miñones Conde, de eerste gezondheidsminister die een diploma heeft in farmacie. De nieuwe minister voor Volksgezondheid bekleedde sinds 2021 en tot nu toe de functie van regeringsafgevaardigde in Galicië en was hij eerder wethouder en burgemeester van de gemeente Ames in Coruña.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?