skip to Main Content

Financiëring politieke partijen Spanje te ondoorzichtig

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Volgens een rapport van de Group of States Against Corruption (GRECO) van de Europese Raad voldoet Spanje niet aan de eisen voor meer inzage in hoe politieke partijen aan hun geld komen.

GRECO geeft Spanje een onvoldoende vanwege het niet voldoen aan een van de 6 aanbevelingen die de instantie 2 jaar geleden heeft gedaan opdat met name op lokaal niveau er meer inzage zou komen in het verstrekken van bankleningen aan politieke partijen.

Vooral in plaatsen met meer dan 20.000 inwoners gaat het vaak mis. Het risico op corruptie is hier groot vanwege het grote volume aan economische handelingen dat op lokaal niveau wordt uitgevoerd, zoals stadsplanning en het verstrekken van vergunningen voor allerlei zaken.

25% van het inkomen van een politieke partij zou afkomstig zijn van lokale organisaties. Ook wordt in het rapport erg kritisch gedaan over bankleningen aan politieke partijen. In 2005 bedroegen dit soort kredieten in Spanje 144 miljoen euro.

Format

Een van de aanbevelingen was dat partijen hun boekhouding via eenzelfde format uitvoeren zodat financiele rapporten onderling vergelijkbaar zijn, ongeacht het niveau van de partij (lokaal, regionaal of landelijk).

Onderhandelingen tusssen de leidende politieke partijen in Spanje over een hervorming van het financiële systeem heeft tot nu toe nergens toe geleid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend