skip to Main Content

Spaanse overheid voorziet langzamer herstel werkgelegenheid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Else Beekman) Volgens experts heeft de crisis in het eerste trimester van 2011 zijn bodem bereikt en zal in 2014 slechts de helft van banen die zijn verdwenen als gevolg van de crisis, weer terug zijn.

Het zal het langzaamste herstel zijn van de 3 laatste decennia. Volgens de Encuesta de Población Activa (EPA) van het eerste trimester zal aanstaande vrijdag de bodem van de crisis worden bereikt, omdat vanaf dan een zeer zwak herstel zal beginnen.

De werkloosheid bereikt ruim 21% en in het eerste trimester gingen nog eens 200.000 banen verloren, aldus Sara Baliña, een van de financiële analisten. Tussen april en september zal het lichte herstel voornamelijk gevolg zijn van de seizoenswerkgelegenheid gebaseerd op het toerisme.

Tussen het 3e trimester van 2007 toen de arbeidsmarkt op zijn hoogtepunt was met 20,5 miljoen werkenden, gingen 2,3 miljoen banen verloren. Het werkloosheidspercentage ging in diezelfde periode van 8% naar 21% van de actieve beroepsbevolking.

Volgens gegevens van de organisatie voor economische ontwikkeling en samenwerking (OCDE) maakte geen enkel land in het westen een dergelijke stijging van de werkloosheid mee.

5 miljoen

Minister van Economische Zaken, Elena Salgado is er echter van overtuigd dat het gevreesde aantal van 5 miljoen werklozen niet bereikt zal worden.

Bouwsector

Ruim de helft van de banen ging verloren in de bouwsector. Doordat bouwvakkers niet zomaar zijn om te scholen voor andere sectoren betekent een extra druk op het herstel van de werkgelegenheid.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend