skip to Main Content
Spanjaarden moeten in juni opnieuw naar de stembussen

Spanjaarden moeten in juni opnieuw naar de stembussen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

verkiezingen2016-1aMADRID – Er komen nieuwe verkiezingen in Spanje nu de politieke partijen er niet in zijn geslaagd om een coalitie regering te vormen. Na de laatste verkiezingen van 20 december vorig jaar hadden de partijen vier maanden de tijd om coalities aan te gaan maar ondanks de pogingen van de socialistische leider Pedro Sanchez zijn ze daar niet in geslaagd. De Koning van Spanje heeft daarom besloten om geen nieuwe formateur aan te stellen en het huidige parlement vanaf 2 mei te ontbinden met nieuwe verkiezingen tot gevolg.

Afgelopen 20 december waren er verkiezingen in Spanje waarbij er vier grote partijen overbleven, de PP, PSOE, Podemos en Ciudadanos. Op zich was dat al iets waardoor er geschiedenis werd geschreven in het land aangezien er normaal gesproken slechts twee partijen de dienst uitmaakten. Het probleem was echter dat niemand met de met de meest gekozen partij, de Partido Popular (PP) wilde samenwerken maar dat de overige partijen ook niet met elkaar door een deur konden. Daarna is men in vier maanden tijd niet tot elkaar gekomen en wisten slechts de PSOE en Ciudadanos tot een compromis te komen, echter niet genoeg om een regering te vormen. Daar had men Podemos voor nodig maar die wilde niets weten met een samenwerking met Ciudadanos en daarnaast stelden ze veel eisen.

Voor de Koning van Spanje was al snel duidelijk dat het de verkeerde kant op ging. Toch werden er nieuwe gespreksronden met de politieke leiders ingelast, de derde sinds de verkiezingen, om te kijken of er tot een beslissing gekomen kon worden maar uiteindelijk besloot Felipe deze dinsdag om geen nieuwe formateur aan te stellen maar het parlement te ontbinden en dus nieuwe verkiezingen uit te schrijven.

Komende maandag 2 mei zal het huidige parlement na de korstte zitting ooit van slechts 4 maanden ontbonden worden waarna men op 3 mei nieuwe verkiezingen zal aankondigen die dan op 26 juni worden gehouden. Op verzoek van de Koning worden er minder dure en minder intensieve verkiezingscampagnes gevoerd om zo de bevolking niet de indruk te geven dat er weer miljoenen worden uitgegeven aan verkiezingen omdat de leiders van de politieke partijen het niet eens worden. Volgens de schattingen gaan nieuwe verkiezingen ruim 130 miljoen euro kosten – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken