skip to Main Content
Het schandaal rondom Cifuentes zorgt voor een dieptepunt wat betreft PP-kiezers in Madrid
El Pais

Het schandaal rondom Cifuentes zorgt voor een dieptepunt wat betreft PP-kiezers in Madrid

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

El Pais

MADRID – Op 26 mei 2019 zullen er gemeenteverkiezingen zijn in Spanje waarbij de kans groot is dat of op dezelfde dag of rondom deze datum er ook autonome verkiezingen gaan plaatsvinden in bijna heel Spanje (behalve Catalonië, Baskenland, Andalusië en Galicië). Er zullen ook autonome verkiezingen zijn in de Comunidad de Madrid, de regio die geplaagd wordt door het schandaal rondom de nu opgestapte ex-regiopremier Cristina Cifuentes.

Volgens de peiling van Metroscopia die tussen 18 en 25 april werd uitgevoerd in opdracht van de krant El País zal de Partido Popular (PP) flinke verliezen gaan lijden in de Comunidad Madrid, een deelstaat die traditiegetrouwe altijd door de PP geleid wordt. Volgens velen wordt deze slechte situatie waarin de PP zich nu bevindt ook gezien als een mogelijk scenario voor de algemene verkiezingen die in principe in 2020 plaats moeten vinden. Terwijl de PP de grootste verliezer is wordt de partij Ciudadanos (C’s) gezien als de grote winnaar.

Volgens de peiling zou de C’s partij de grootste politieke formatie worden als er vandaag verkiezingen zouden zijn in de autonome deelstaat Comunidad de Madrid. Veel PP-kiezers zullen overstappen naar de jongere en verfrissende (in hun ogen) politieke partij Ciudadanos die al bij de autonome verkiezing op 21 december 2017 in Catalonië liet zien een volwassen partij te zijn door deze verkiezingen wat betreft stemmen (25,35%) en zetels (36) te winnen (maar niet genoeg om te regeren).

Bij verkiezingen op dit moment in de Comunidad de Madrid zou de Ciudadanos partij 48 van de 129 zetels krijgen terwijl dat bij de vorige verkiezingen in 2015 nog maar 17 zetels waren. Ciudadanos zou 32,9% van de stemmen krijgen terwijl de PP-partij op 25 zetels zou blijven hangen terwijl dat in 2015 nog 48 zetels waren. De PP zou een 17,7% van deze stemmen weten binnen te halen wat dichterbij Podemos ligt met 15,9% van de stemmen en 23 zetels (27 zetels in 2015) dan bij de PSOE-partij die 33 zetels (37 zetels in 2015) zou krijgen ofwel 22,5% van de stemmen.

Veel PP-stemmers in de deelstaat Madrid hebben het vertrouwen in de politieke partij verloren na de vele schandalen en zullen gaan stemmen op Ciudadanos die waarschijnlijk overal veel stemmers van de PP zal weglokken. 30% van de stemmers die in 2015 voor Cifuentes kozen hebben aangegeven nu voor Ciudadanos te gaan kiezen. Het is echter wel een peiling dus dat wil niet zeggen dat op dit moment de situatie volgend jaar bij de autonome verkiezingen ook daadwerkelijk zo zal zijn. Feit is echter wel dat de vele schandalen rondom PP-bewindslieden de partij geen goed doen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Zo is het Jaap.
  Laten we hopen dat de nieuwe garde ook een eerlijk kans krijgt….
  Zelf zie ik niet zoveel in Podemos, die ook al weer hoop gezeik hadden over ¨brilsmurf¨
  Maar ik zie de C´s en hun mensen het wel goed gaan doen, als ze niet in de oude vallen trappen!

  En ja ja, mensen dachten of denken altijd dat ik een PP voorstander was of ben, maar dat is nooit zo geweest, en heb ik ook altijd gezegd. Maar de PP heeft wel veel ellende van de PSOE moeten opruimen….maar man man dat eeuwige gedoe van de zogenaamde gevestige de partijen….pfff…corruptie, elkaar de hand boven het hoofd houden…

  Maar als mensen het debat in NL hebben gevolgd over de dividend belasting…..
  AAUUWW, het is echt niet zoveel beter gesteld in andere landen met de politiek
  Helaas heeft is er in NL nog geen partij zo goed en sterk dat ze de gevestigde orde kunnen aanpakken want in de tegenstanders zitten ook teveel enorme ego´s…..Wilders, Klaver, Baudet….allemaal media geil en geen oplossingen.

  Dus mensen….kom op, help Spanje aan een betere politiek, want zelfs de C´s hebben helaas nog anderen nodig om te kunnen regeren.

  1. Ik hoop van ganser harte dat de fraude en corruptie Spanje zal verlaten, maar ik heb er weinig vertrouwen in, waarom, omdat het een land is met een groot verschil tussen arm en rijk, een dunne laag welgestelden die de weg weten in corruptieland, politici, bankiers en investeerders. Zij hebben het netwerk om de boel te flessen, hebben contacten in de hogere ( sic) regionen, de rechterlijke macht, de politie, het leger om ongestraft zaken te organiseren die het daglicht niet kunnen verdragen.
   Hetzelfde heb ik persoonlijk meegemaakt in Portugal. Beiden een voormalig communistisch land met de foute opvolgers van Franco en Salazar.

 2. Hopelijk zet deze trend door en komt er binnenkort een einde aan het tijdperk van de bestaande orde. Zowel de PP als de PSOE hebben bewezen het vertrouwen van de kiezers niet te verdienen. Laat nieuwe politici een kans krijgen om het beter, maar vooral eerlijker, te doen.

  1. Hans van der PasBeste Jaap, zie mijn post hierboven. Ik hoop dat je gelijk hebt schreef:

   Beste Jaap, ik hoop dat je gelijk hebt. Het zou goed zijn voor de hele bevolking! Maar ik heb er weinig vertrouwen in….Qua corruptie en fraude gaat het al mis ten zuiden van de grote riolen (rivieren) in Nederland!

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken