Search
menu
Search

Je hond meenemen op vakantie naar Spanje

Canva
Beeld: Canva

Je hond meenemen op vakantie naar Spanje

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Ga je op vakantie naar Spanje en wil je het liefst je hond niet thuis achterlaten, maar juist meenemen naar Spanje? Dan is het belangrijk dat je je verdiept in de toelatingseisen die gelden. Daarnaast is het natuurlijk ook niet onbelangrijk om rekening te houden met de temperaturen in Spanje die in de zomermaanden hoog kunnen oplopen en die mogelijk voor problemen kunnen zorgen bij je hond. Hiernaast gaan we je in dit blogartikel meer vertellen over waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden.

Wat zijn de toelatingseisen?

Neem je hond niet zomaar mee naar Spanje zonder te controleren of deze wel wordt toegelaten. Wanneer je dit namelijk niet doet loop je de kans dat je bij een controle wordt teruggestuurd naar Nederland. Voor het meenemen van een hond naar Spanje gelden de volgende regels die door de Europese Unie zijn opgesteld:

  • Je moet beschikken over een EU-huisdierenpaspoort;
  • De hond moet minstens 12 weken oud zijn;
  • De hond moet minimaal 21 dagen over de benodigde vaccinaties beschikken;
  • De hond moet een microchip hebben of over een leesbare tatoeage van vóór juli 2011 beschikken.

Rashonden

Het is verstandig om te controleren of je hond valt onder de ‘gevaarlijke rassen’. De regels voor het meebrengen van deze gevaarlijke rassen is per gemeente en autonome gemeenschap anders geregeld. Ook is het in meerdere regio’s verplicht dat deze gevaarlijke rassen muilkorven dragen. Controleer dit goed voordat je dan vertrekt naar Spanje.

Je hond meenemen in de auto of het vliegtuig

Wanneer je met het vliegtuig naar Spanje gaat is het vrijwel altijd mogelijk om je hond mee te laten vervoeren. De meeste maatschappijen bieden namelijk ruimtes aan waar de honden in worden geplaatst. Uiteraard beschikken deze ruimtes over de benodigde verkoeling. Wel zal je hond dus minimaal twee uur in een afgesloten bench zitten met andere honden om zich heen. Kleinere honden (tot 8 kg) kunnen in een kooi mee in de cabine. De kooi mag niet open en wordt geplaatst tussen je benen.

Mocht je met de auto naar Spanje gaan is het mogelijk om je hond in de auto te vervoeren. Er zijn geen specifieke regels opgesteld omtrent het vervoeren van de hond, maar wel raden wij het aan om altijd gebruik te maken van een hondenbench, hondenrek of bijvoorbeeld een speciale hondengordel. Haal deze producten bij een winkel in je buurt of bijvoorbeeld bij een online dierenwinkel. Hierdoor voorkom je namelijk dat je zelf wordt afgeleid tijdens de lange autorit. Ook dien je rekening te houden met het feit dat je door Frankrijk reist. Hier gelden andere regels dan in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?