Nederland viert Koningsdag maar heeft Spanje ook een feestje als Felipe VI jarig is?

Nederland viert Koningsdag maar heeft Spanje ook een feestje als Felipe VI jarig is?
Beeld: 123rf

Nederland viert Koningsdag maar heeft Spanje ook een feestje als Felipe VI jarig is?

MADRID – Op 27 april viert heel Nederland Koningsdag om de verjaardag van koning Willem-Alexander te vieren. Op deze dag geldt voor alle delen van het Koninkrijk der Nederlanden dat de meeste werknemers een vrije dag hebben. Verder wordt deze dag gevierd met verschillende festiviteiten, waaronder de vrijmarkten, festivals en het dragen van oranje kleding. Traditioneel brengt de vorst op deze dag ook een ceremonieel bezoek aan een of meer gemeenten van het land, in 2022 is dat Maastricht. Maar wat doet men in Spanje op de verjaardag van de Spaanse koning Felipe VI, vieren de Spanjaarden dan ook een feestje?

Sinds 2014, een jaar nadat Willem-Alexander op 30 april 2013 zijn moeder Beatrix opvolgde als koning van Nederland, viert men in Nederland Koningsdag op 27 april, de geboortedag van Willem-Alexander die op 27 april 1967 werd geboren. Daarvoor werd de Koninginnedag altijd gevierd op 30 april, de dag dat koningin Juliana geboren werd (30 april 1909) maar een datum die Beatrix (geboren op 31 januari 1938) niet gewijzigd heeft om haar moeder te eren.

27 april is het dus elk jaar feest in Nederland, dat hoeven we de meeste lezers natuurlijk niet meer uit te leggen. Maar hoe is dat in Spanje? Is de geboortedag van de huidige koning Felipe VI ook een feestdag in Spanje? En werd voor dat Felipe in 2014 de titel overnam van zijn vader Juan Carlos I ook koningsdag gevierd in Spanje? Het antwoord daarop is nee, in Spanje wordt geen koningsdag gevierd.

Felipe Juan Pablo Alfonso de Todos los Santos de Borbón y de Grecia of in het kort Felipe VI werd op 30 januari 1968 in Madrid geboren en is sinds 19 juni 2014 koning van Spanje. Maar zijn geboortedag en dus verjaardag wordt niet gevierd door de Spanjaarden, sterker nog, waarschijnlijk kennen veel inwoners van Spanje niet eens de verjaardagsdatum van hun koning.

Ook vóór Felipe VI vierde men in Spanje geen koningsdag toen Juan Carlos Alfonso Víctor María de Borbón y Borbón-Dos Sicilias of in het kort Juan Carlos I op 5 januari zijn verjaardag vierde en nog steeds viert. Juan Carlos werd op die datum in ballingschap in 1938 in Rome geboren maar dat heeft men nooit gevierd. Het toeval wil wel dat op 6 januari het jaar ‘Día de los Reyes Magos’ ofwel Driekoningen gevierd wordt, maar dat heeft dus niets met Juan Carlos I te maken.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.