Search
menu
Search

Bezoek de verloren Romeinse stad Valeria op 90 kilometer van Valencia

Bezoek de verloren Romeinse stad Valeria op 90 kilometer van Valencia
Beeld: Turismo de Castilla-La Mancha / website

Bezoek de verloren Romeinse stad Valeria op 90 kilometer van Valencia

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – Echte Spanje-kenners hebben wel eens over de steden Segóbriga, Tarraco, Saguntum of Edeta. Dat waren enkele van de belangrijkste steden van het Iberische Schiereiland onder het Romeinse Rijk. Valeria is echter een stuk minder bekend, ook al omhelst die verloren stad enkele van de grootste bouwwerken uit die tijd.

Archeologische sites als die van Tarraco of Edeta zijn vandaag de dag drukbezochte plaatsen. Het waren bruisende centra van de Romeinse cultuur, met een belangrijke invloed op het hele Iberische Mediterrane gebied. Valeria was een andere belangrijke Romeinse stad in de provincie Cuenca. De stad werd gesticht gedurende de 1e eeuw Voor Christus en kende haar hoogdagen onder het Romeinse Rijk. Na de val van dat rijk verviel Valeria echter ook in decadentie, en pas sinds de jaren ’50 van de vorige eeuw zijn archeologen bezig aan de herontdekking van de stad.

Vandaag is nog steeds slechts 7% van de gehele stad terug blootgelegd. De archeologen schatten dat de stad zich uitstrekt over in totaal zo een 26 hectare land. De Romeinen bouwden er onder meer 3 aquaducten om de bevolking van water te voorzien. Momenteel heeft men reeds de resten van de basiliek blootgelegd, van een indrukwekkend Romeins forum en van het grootste nymphaeum (monument met bronnen, gewijd aan de waternimfen) van het hele Romeinse Hispania.

De site is volledig te bezichtigen op nauwelijks 90 kilometer van de stad Valencia. Via de A3 sla je af richting Minglanilla om dan de CM211 te nemen tot in Almodóvar del Pinar. Daar volg je via de CUV7123 in de richting van Solera de Gabaldón. Je kan met de auto helemaal tot bij Valeria. Hier  vind je nog eens alle informatie op een rijtje.

opgravingen
Turismo de Castilla-La Mancha / website
Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?