menu: rubrieken, zoeken & meer

Zeven van de tien inwoners van Spanje dragen nog steeds mondkapje na beëindiging

Zeven van de tien inwoners van Spanje dragen nog steeds mondkapje na beëindiging
Beeld: 123rf

Zeven van de tien inwoners van Spanje dragen nog steeds mondkapje na beëindiging

Dit artikel is 9 maanden oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Uit een enquête/studie van DYM is gebleken dat bijna zeven van de tien inwoners van Spanje nog steeds het mondkapje draagt op die plaatsen waar sinds 20 april een einde is gekomen na beëindiging van de mondkapjesplicht in Spanje. Als je in Spanje bent hoef je alleen maar een winkel of supermarkt binnen te gaan om te zien dat inderdaad nog veel mensen er nog niet aan gewend zijn het mondkapje niet meer te dragen of dat ze toch liever nog voorzichtig zijn.

Op 20 april 2022 kwam er een einde aan de mondkapjesplicht in de binnenruimtes in Spanje. Deze volgde op de beëindiging van de mondkapjesplicht in de buitenruimtes op 10 februari 2022. Toch zijn er nog plaatsen in Spanje zoals ziekenhuizen, medische centra, apotheken, tandartsen en het openbaar vervoer waar het mondkapje nog verplicht gedragen moet worden. 

Maar dat geldt sinds 20 april niet meer voor de horeca, in het toerisme, winkels en winkelcentra, supermarkten, bioscopen, scholen en op de werkplek. Enige uitzondering hierop is als de bedrijven het dragen van een mondkapjes toch nog steeds verplichten voor met name het personeel maar ook soms voor klanten. Daarom wordt het aangeraden altijd een mondkapje bij je te hebben voor het geval dat deze toch verplicht is.

Maar als je in Spanje bent zul je nog veel mensen met een mondkapje zien in de supermarkten, winkelcentra en bij hotels. Men heeft in Spanje immers gedurende bijna 700 dagen de ‘mascarilla’ gedragen en om daar in een keer mee te stoppen blijkt voor veel mensen nog niet zo makkelijk. Uit het onderzoek van DYM blijkt dat 67,9% van de deelnemers aangeeft het mondkapje nog steeds te dragen op die plaatsen waar dat niet meer verplicht is. 28% zegt het mondkapje alleen te dragen op die plaatsen waar dat volgens de wet nog verplicht is.

Nu zal dit onderzoek niet helemaal representatief zijn voor heel Spanje want de studie bestaat uit 1.012 vraaggesprekken met inwoners van 18 jaar en ouder tussen 20 en 22 april 2022.