skip to Main Content

Duitsland en Spanje geven elkaar de schuld van komkommer bacterie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Duitse overheid onderzoekt of er nog groenten besmet zijn met de EHEC-bacterie. Afgelopen donderdag bleek dat Spaanse komkommers in Duitsland besmet waren. Het is niet duidelijk waar de besmetting heeft plaatsgevonden. De darmbacterie heeft al vijf doden gemaakt en honderden zieken.

In Duitsland groeit de bezorgdheid van de EHEC-bacterie in groenten. Duitsland is al dagen in de ban van de gevaarlijke bacterie. Een aantal grote supermarkten in Duitsland hebben aangekondigd alle Spaanse komkommers uit de handel te nemen, vooral om onrust te vermijden.

De landelijke gezondheidsdienst heeft laten weten dat de overige komkommers, maar ook sla en tomaten gewoon gegeten mogen worden.

De besmette komkommers zouden uit Almería en Málaga komen. De teler en exporteur ontkennen echter dat de besmetting op hun bedrijven heeft plaatsgevonden. Een medewerker van de exporteur zei dat de komkommers aan een klant in Hamburg zijn geleverd, waar de pallet zou zijn omgevallen.

Hoe het precies zit is, wordt nu onderzocht. Maar het lijkt erop dat zowel Spanje als Duitsland zichzelf proberen vrij te pleiten

De bacterie heeft in Duitsland al tot zevenhonderd zieken geleid, van wie er vijf zijn overleden en in Scandinavië zijn vrijdag 32 mensen besmet geraakt met de EHEC-bacterie. In Nederland en België zijn nog geen zieken gemeld maar toch wordt aangeraden om groenten grondig te wassen.

De darmbacterie EHEC is een gevaarlijke variant van de E.coli-bacterie. De bacterie veroorzaakt meestal alleen diarree en in sommige gevallen merken mensen er zelfs niets van. De diarree is gemiddeld na vier dagen over. In twee tot zeven procent van de besmettingen krijgen patiënten complicaties, zoals nierproblemen. Van deze groep overlijdt twee tot negen procent.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend