skip to Main Content

Geen stakingen op vliegvelden deze zomer (als het goed is)

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – (Redactie) De Spaanse vakbonden hebben een overeenstemming bereikt met de Spaanse verkeersdienst AENA over eventuele stakingen van het personeel op de Spaanse vliegvelden. Bijna traditiegetrouw organiseren de vakbonden in juli en augustus, de drukste maanden op de vliegvelden in Spanje, stakingen om zo de aandacht te vestigen op de barre werkomstandigheden van de arbeiders. Dit jaar echter, en zeker in verband met de eventuele economische gevolgen, heeft men nu al besloten dit jaar niet het werk neer te leggen.

Dat is dus goed nieuws voor zowel de buitenlandse toeristen die naar Spanje komen met het vliegtuig en voor de Spanjaarden die in deze drukke zomermaanden op vakantie gaan en bijna elk jaar worden getroffen door stakingen van het vliegveldpersoneel. Gezien de laatste stakingen op de vliegvelden van onder andere de luchtverkeersleiders en piloten, is het begrip van de reiziger nagenoeg nul en zullen eventuele nieuwe stakingen deze zomer niet goed vallen.

Daarnaast kan Spanje het zich niet permitteren om een van de belangrijkste economische sectoren in het land plat te laten leggen door werknemers van AENA en de vliegvelden. Volgens een akkoord tussen de partijen zouden deze zomer de werknemers van AENA op de vliegvelden van Barcelona en Madrid het werk niet gaan neerleggen.

Een van de redenen om wel te gaan staken zou onder andere het feit zijn dat de AEANA van plan is belangrijke vliegvelden zoals Barcelona El Prat en Madrid Barajas te privatiseren, iets wat men van plan is met 49% van de Spaanse vliegvelden. Met deze verkoop wil de overheid een deel van de staatsschuld aflossen. Vakbondswoordvoerders vreesden dat deze stap leidt tot sluiting van kleinere vliegvelden en gedwongen ontslagen en riepen toen op tot massaal verweer.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend