skip to Main Content

Libië vraagt Spaanse regering om wapenstilstand

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De Spaanse regering heeft een boodschap van de Libische regering van Muammar Kaddafi in Tripoli ontvangen waarmee het regime daar om een wapenstilstand vraagt. Dit hebben bronnen in de regering de afgelopen week tegen het Spaanse persbureau EFE gezegd.

De Libische premier, Baghdadi al-Mahmoudi, vraagt om een onmiddellijk staakt-het-vuren. Dat zou de weg vrij moeten maken voor vrijlating van politieke gevangenen, onvoorwaardelijke onderhandelingen met de oppositie en de opstelling van een nieuwe grondwet. Al-Mahmoudi zou dit aanbod naar verscheidene regeringen hebben gestuurd.

Uitweg

Het Britse dagblad The Independent bericht donderdag dat de premier namens het regime naar een uitweg zoekt.

De laatste dagen zijn veel meldingen van oorlogsmoeheid in Tripoli. De Zuid-Afrikaanse president Jacob Zuma zou begin volgende week in Tripoli met de Libische leider Muammar Kaddafi over een ‘exit strategy’ spreken.

Negatief

De Amerikaanse regering reageerde negatief op het laatste voorstel van Libië. De plaatsvervangende nationale veiligheidsadviseur van het Witte Huis, Ben Rhodes, zei dat het voorstel niet geloofwaardig is zolang het niet vergezeld gaat met actie.

Libië houdt zich nog steeds niet aan de resoluties van de VN en daarom gaan de Verenigde Staten door met de militaire campagne, verklaarde Rhodes in de marge van de top van de G8 in het Franse Deauville.

De NAVO liet weten geen voorstel over een wapenstilstand te hebben ontvangen van het regime-Kaddafi. Het militaire bondgenootschap zet de luchtaanvallen dan ook door.

Rusland

Rusland maakte later donderdag bekend dat westerse landen het land hebben gevraagd te bemiddelen in de Libische crisis. Ze zouden hun verzoek gedaan hebben tijdens de top van de G8 in het Franse Deauville. Het is echter niet bekend gemaakt of Rusland op het verzoek ingaat. Het land uitte eerder felle kritiek op de militaire campagne van de NAVO in Libië. (ANP)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend