Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten

Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten
Beeld: ECB
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – Ook in Spanje zal men langzaamaan te maken krijgen met de nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten die vanaf dinsdag 28 mei (2019) in omloop gebracht worden. Met de invoering van deze nieuwe bankbiljetten is het proces van vervanging van de eurobankbiljetten naar de zogenaamde Europa-serie afgesloten.

Op 1 januari 2002 werd de euro geboren waarbij de nieuwe muntsoort uitgebracht werd in alle eurolanden en deze een wettig betaalmiddel werd. In 2013 werden als eerste de 5 eurobankbiljetten vervangen voor de nieuwe biljetten van de Europa-serie. Daarna in 2014 was het de beurt aan de 10 eurobankbiljetten en in 2015 de 20 en in 2017 de 50 eurobankbiljetten.

Op 28 mei 2019 wordt het sluitstuk van de nieuwe eurobankbiljetten met de invoering van de 100 en 200 euro biljetten in omloop gebracht. Van de 500 euro biljetten komt geen nieuwe versie meer omdat de Europese Centrale Bank (ECB) besloten heeft deze langzaam uit het straatbeeld te halen, al blijven de 500 eurobankbiljetten natuurlijk wel een wettig betaalmiddel.

Europa-serie

De nieuwe serie biljetten heet de Europa-serie omdat in twee echtheidskenmerken een portret van Europa is verwerkt. Bij de nieuwe euro biljetten is voor deze figuur uit de Griekse mythologie gekozen, omdat ze een duidelijke band heeft met het Europese continent en tevens de bankbiljetten een menselijk trekje geeft. De gebruikte afbeelding van Europa is afkomstig van een vaas uit het Louvre.

Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten
Europa-serie / ECB

Kenmerken

Wat voor de gewone gebruiker het meest zal opvallen: de briefjes zijn kleiner (minder hoog) dan de oudere edities. De biljetten van 50, 100 en 200 euro zijn nu even breed en kunnen daardoor makkelijker gesorteerd worden. De nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten zouden ook beter in portemonnees moeten passen en daardoor minder snel slijten. De lengte van de briefjes is gelijk gebleven: hoe langer een biljet, hoe meer hij waard is.

De nieuwe eurobankbiljetten zijn ook duurzamer dan die van de eerste serie. Dat betekent dat ze minder vaak vervangen moeten worden, wat goedkoper is en minder belastend voor het milieu. Dat is vooral voor de biljetten van 5 en 10 euro van belang, want die wisselen vaker van eigenaar dan de andere coupures.

Oud en nieuw

De eerste serie eurobankbiljetten wordt nog naast de Europa-serie in omloop gebracht zolang de voorraad strekt. Daarna worden ze geleidelijk uitgefaseerd. De datum waarop de eerste serie eurobankbiljetten niet langer wettig betaalmiddel zal zijn, wordt ruim van tevoren bekendgemaakt. De bankbiljetten van de eerste serie zullen echter altijd hun waarde behouden: zij kunnen voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

Lees en bekijk HIER alle kenmerken van de nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten (en de 5, 10, 20 en 50 bankbiljetten) in het Nederlands.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.