Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten

Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten
Beeld: ECB

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Ook in Spanje zal men langzaamaan te maken krijgen met de nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten die vanaf dinsdag 28 mei (2019) in omloop gebracht worden. Met de invoering van deze nieuwe bankbiljetten is het proces van vervanging van de eurobankbiljetten naar de zogenaamde Europa-serie afgesloten.

Op 1 januari 2002 werd de euro geboren waarbij de nieuwe muntsoort uitgebracht werd in alle eurolanden en deze een wettig betaalmiddel werd. In 2013 werden als eerste de 5 eurobankbiljetten vervangen voor de nieuwe biljetten van de Europa-serie. Daarna in 2014 was het de beurt aan de 10 eurobankbiljetten en in 2015 de 20 en in 2017 de 50 eurobankbiljetten.

Op 28 mei 2019 wordt het sluitstuk van de nieuwe eurobankbiljetten met de invoering van de 100 en 200 euro biljetten in omloop gebracht. Van de 500 euro biljetten komt geen nieuwe versie meer omdat de Europese Centrale Bank (ECB) besloten heeft deze langzaam uit het straatbeeld te halen, al blijven de 500 eurobankbiljetten natuurlijk wel een wettig betaalmiddel.

Europa-serie

De nieuwe serie biljetten heet de Europa-serie omdat in twee echtheidskenmerken een portret van Europa is verwerkt. Bij de nieuwe euro biljetten is voor deze figuur uit de Griekse mythologie gekozen, omdat ze een duidelijke band heeft met het Europese continent en tevens de bankbiljetten een menselijk trekje geeft. De gebruikte afbeelding van Europa is afkomstig van een vaas uit het Louvre.

Ook in Spanje nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten
Europa-serie / ECB

Kenmerken

Wat voor de gewone gebruiker het meest zal opvallen: de briefjes zijn kleiner (minder hoog) dan de oudere edities. De biljetten van 50, 100 en 200 euro zijn nu even breed en kunnen daardoor makkelijker gesorteerd worden. De nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten zouden ook beter in portemonnees moeten passen en daardoor minder snel slijten. De lengte van de briefjes is gelijk gebleven: hoe langer een biljet, hoe meer hij waard is.

De nieuwe eurobankbiljetten zijn ook duurzamer dan die van de eerste serie. Dat betekent dat ze minder vaak vervangen moeten worden, wat goedkoper is en minder belastend voor het milieu. Dat is vooral voor de biljetten van 5 en 10 euro van belang, want die wisselen vaker van eigenaar dan de andere coupures.

Oud en nieuw

De eerste serie eurobankbiljetten wordt nog naast de Europa-serie in omloop gebracht zolang de voorraad strekt. Daarna worden ze geleidelijk uitgefaseerd. De datum waarop de eerste serie eurobankbiljetten niet langer wettig betaalmiddel zal zijn, wordt ruim van tevoren bekendgemaakt. De bankbiljetten van de eerste serie zullen echter altijd hun waarde behouden: zij kunnen voor onbepaalde tijd worden ingewisseld bij de nationale centrale banken van het Eurosysteem.

Lees en bekijk HIER alle kenmerken van de nieuwe 100 en 200 eurobankbiljetten (en de 5, 10, 20 en 50 bankbiljetten) in het Nederlands.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Beste lezers. Wij zijn genoodzaakt om opnieuw de mogelijkheid tot reageren op onze artikelen te annuleren omdat we veel last hebben van spam-reacties en extra webverkeer. Hierdoor wordt de vraag naar onze website te hoog waardoor onze webhosting ons al meerdere keren op non-actief heeft geplaatst. We moeten opnieuw zoeken naar een oplossing om ervoor te zorgen dat jij als lezer kunt blijven reageren maar ook dat de website ‘in de lucht’ blijft.

Er zijn meer dan 30.000 reacties geplaatst op SpanjeVandaag en de mogelijkheid om te reageren willen we ook graag blijven handhaven maar dan wel op een manier dat de website in de lucht kan blijven. Ter vergelijking, op een normale dag worden tussen de 30 en 50 reacties geplaatst maar komen er net zoveel of meer spam-reacties binnen die weliswaar gescreend en gedetecteerd worden maar waardoor de website trager wordt en soms niet te bereiken is. Daardoor kunnen ook goedbedoelde reacties tussen de spam-reacties komen en dat kunnen we niet altijd controleren(ook omdat we niet 24 uur achter de computer zitten en de spam automatisch elke dag verwijderd wordt).

Excuses voor het ongemak en we zoeken opnieuw (het is de derde keer dat dit gebeurd) naar een oplossing. Je kunt altijd op onze Facebook pagina en Facebook groep of op Twitter terecht om te reageren op onze artikelen. Mocht je ergens vragen over hebben dan kun je ons altijd een email sturen of contact opnemen via WhatsApp. We proberen alle vragen die over Spanje gaan te beantwoorden. De redactie.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
3 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments

Hoe kom ik aan die briefjes dan? Geen flappentapper die ze geeft.

En gelukkig kun je hier nog overal met 100 in de winkels betalen.

Ik vindt ze echt een stuk mooier dan de voorgaande serie. Petje af voor het ontwerpteam!

dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.