De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje
Beeld: 123rf

De pluizige sneeuwvlokjes in mei en juni in Spanje

MADRID – Is het je al eens opgevallen als je in Spanje bent, de pluizige sneeuwvlokjes die in de lucht zweven en soms zelfs plakken? Veel mensen denken dat de witte vlokken allergische reacties veroorzaken maar wetenschappers zeggen dat dit niet zo is. Uiteraard heeft het wel wat en ziet het er grappig uit al kan het ook lastig zijn, de pelusas blancas.

De rondvliegende witte vlokjes zijn afkomstig van populieren en wilgen die op meerdere plaatsen in Spanje te vinden zijn. Soms zijn er zoveel van deze witte vlokjes dat de straten en struiken wit gekleurd zijn en het eruit ziet als een sneeuwlandschap.

Het ziet er voor veel mensen leuk uit maar anderen zijn er niet zo blij mee omdat ze overal naar binnen waaien, plakken en zelfs brandgevaarlijk zijn.

Wat is het

In feite gaat het om populierzaden die gehuld zijn in wit pluis dat uit de doosvrucht van de vrouwelijke populieren komt. Veel mensen denken dat de pluisjes allergische reacties kunnen veroorzaken, maar dat is niet juist.

Het verschijnen van de pluisjes valt samen met die van allerlei pollen, zoals van gras, weegbree en zuring. Die veroorzaken de allergische reacties. De witte vlokjes hebben slechts kleine hoeveelheden stuifmeeldeeltjes met afmetingen van 2,5 tot 250 micrometer die alleen zichtbaar zijn met een microscoop. Dus ook mensen met allergieën voor pollen kunnen rustig genieten (of niet) van de mei/juni sneeuw in Spanje.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.