skip to Main Content

Canarische stranden krijgen 38 Blauwe Vlaggen

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

CANARIAS – (Hans Camps) Gran Canaria is in 2011 met tien stuks het eiland met de meeste Blauwe Vlaggen en wordt gevolgd door Fuerteventura met acht, Tenerife met zeven, Lanzarote met vijf, La Palma met vier en La Gomera met een.

Het Ministerie van Gezondheid, van de Canarische Regering, heeft op donderdag 23 juni 2011 in Puerto de Rosario (Fuerteventura) aan diverse vertegenwoordigers van Canarische gemeenten de 35 Blauwe Vlaggen overhandigd welke zijn toegekend in het Internationale Milieuprogramma van de Asociación de Educación Ambiental y del Consumidor (Adeac) (Vereniging voor Milieu- en Consumentenvoorlichting) aan stranden op de Archipel in de editie van 2011, wat neerkomt op één vlag meer, dan in 2010.

In totaal gaat het om 38 van dit soort onderscheidingen die de Archipel ontvangt, omdat de naast de stranden, ook de jachthaven van Mogán en de Jachthaven van Pasito Blanco op Gran Canaria en, Puerto Calero op Lanzarote onderscheiden zijn. Ook is een onderscheiding uitgereikt aan het Grancanarische Voorlichtingscentrum van het Speciale Natuurreservaat van de Duinen van Maspalomas en, aan de Aula de Naturaleza (het Milieueducatiecentrum) van Pájara (Fuerteventura).

Het Directoraat-generaal van Gezondheidszaken van de Canarische Regering, geeft aan, dat op de Canarische Eilanden de volgende stranden in 2011 hun Blauwe Vlag verloren hebben: La Laja en Meloneras op Gran Canaria; El Socorro, Leocadio Machado en Playa Jardín op Tenerife.

Terwijl de stranden die in 2010 geen Blauwe Vlag hadden, deze in 2011 wél (weer) een Blauwe Vlag hebben gekregen: Alajaró op La Gomera, in 2011 voor het eerst; Las Canteras, el Confital, Hoya del Pozo en Salinetas op Gran Canaria.

De directeur-generaal Openbare Gezondheid, van Canarias, José Díaz-Flores, bevestigt, “dat de Blauwe Vlaggen niet te koop zijn en ook niet worden verkocht, maar, dat men deze toekent als een bewijs voor onderhoud en kwaliteit.”

In die zin, legt hij uit, dat het El Socorro-strand de erkenning verloren heeft vanwege vallend rotsgesteente: Playa Jardín de vlag is kwijtgeraakt vanwege de waterkwaliteit, die niet aan de gestelde norm voldeed en, omdat de overige infrastructuur op de standen niet aanbevelenswaardig is.

Over het Las Canteras-strand, in Las Palmas de Gran Canaria, wat deze onderscheiding in 2010 verloor, zegt José Díaz-Flores, “dat het hoofdstedelijke Gemeentebestuur ‘een grote inspanning heeft geleverd’ en, dat men heeft laten zien, dat de problemen met het zwemwater zijn opgelost.” Sommige Blauwe Vlaggen wapperen het gehele jaar, terwijl sommige alleen te zien zijn tijdens de zomermaanden zoals op El Confital, Hoya del Pozo en Salinetas.

De vertegenwoordiger van Adeac op Canarias, Eladio Díaz, benadrukte het internationale karakter van deze onderscheidingen welke men uitreikt in ruim 50 landen die in elk geval voldoen aan dezelfde eisen.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top

Send this to a friend