skip to Main Content
Hoe is het mogelijk dat ondanks de fraude en corruptie de PP weer de grootste is in Spanje?

Hoe is het mogelijk dat ondanks de fraude en corruptie de PP weer de grootste is in Spanje?

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

pp6aMADRID – Het was waarschijnlijk de vreemdste verkiezingsuitslag in jaren in Spanje, de Partido Popular wist de verkiezingen van 26 juni te winnen maar daarnaast ook nog met betere resultaten dan bij de vorige verkiezingen in december 2015. De Partido Popular wordt de laatste jaren geplaagd door het ene fraude- en corruptieschandaal na de andere en zelfs vier dagen voor de verkiezingen kwam de PP nog in opspraak na de publicatie van dubieuze gesprekken tussen een minister en een Catalaanse antifraude speurder.

Om 22:00 uur gingen de stemkantoren deze zondag in Spanje dicht en kon begonnen worden met het tellen van de miljoenen stemmen. Rond 20:00 uur kwamen er nog twee bureaus met hun voorspellingen naar buiten dat de PP wel zou winnen maar met veel minder zetels in het parlement. Podemos zou volgens de voorspellingen als tweede eindigen en de PSOE als derde maar met stukken minder zetels. Nog geen 4 uur later bleek echter al dat ze er allemaal naast zaten, de PP werd niet alleen de winnaar maar wist ook nog eens te eindigen met betere cijfers dan bij de vorige verkiezingen. In bijna alle regio’s van Spanje steeg het aantal stemmen voor de PP, iets wat voor veel analisten nog steeds onverklaarbaar is.

Als je SpanjeVandaag de laatste jaren in de gaten hebt gehouden zag je het ene fraude- en corruptieschandaal na het andere voorbij komen waar leden en politici van de PP of rondom de politieke partij mensen betrokken waren. Niet alleen zijn er talloze politici in de cel geëindigd maar zijn er ook nog eens honderden die op een proces wachten. Denk aan de Gürtel fraudezaak, of Púnica of de corruptie in de regio Valencia of meer recent de opgenomen gesprekken tussen de huidige minister van binnenlandse zaken en de directeur van het Catalaanse antifraude bureau. Al deze zaken, en dat zijn er nog al wat, hebben schijnbaar geen effect gehad op de Spanjaarden die voor de tweede keer op rij massaal voor de Partido Popular kozen.

Is het angst voor de nieuwe partijen zoals Podemos en Ciudadanos? Is het omdat de PP een grote achterban heeft? Is het omdat de overige partijen hun boodschap niet konden overbrengen? Heeft het te maken met het hele Brexit gebeuren en de angst dat Spanje wellicht ook uit de EU stapt mocht Podemos winnen? Of is het omdat men werkelijk ervan overtuigd is dat Mariano Rajoy, niet echt de beste communicatie specialist, en zijn partij het land weer op het juiste spoor kunnen zetten. Was de lage opkomst in Catalonië reden dat de PP kon stijgen in zetels of is het omdat de Ciudadanos partij haar verloren zetels naar de PP zag gaan.

De laatste vier jaar is er veel gebeurd. Zo is er een nieuwe zwaar bekritiseerde arbeidswet gekomen waarbij het makkelijker en goedkoper werd om iemand te ontslaan. Er zijn de laatste vier jaar wel meer banen gecreëerd, iets wat overigens een tendens is omdat de wereldeconomie beter gaat, maar de kwaliteit van het werk, de salarissen en contracten zijn er op achteruit gegaan. De pers en de Spanjaarden zijn monddood gemaakt met nieuwe wetten die protesteren illegaal maken en het verschil tussen arm en rijk is steeds groter geworden. Alleen vorig jaar al kwamen er 15.000 nieuwe miljonairs bij en zijn er meer Spanjaarden dan ooit die op de rand van extreme armoede leven. Waar waren de Spanjaarden die dit inzien op de dag dat er gestemd werd?

Als je zo op straat, pleinen of in de bar naar de mensen luistert hadden veel mensen het gehad met de politiek van de PP en moest de partij van Rajoy daarnaast afgestraft worden voor de vele miljoenen die mensen binnen de partij van het volk hadden gestolen. In de praktijk echter bleek dat de Spanjaarden liever niet te veel verandering zien en wellicht wel bang zijn voor verandering. Daarom koos men toch weer voor het oude vertrouwde waardoor de PP steeg in zetels en stemmen en ook de PSOE weer op de tweede plaats eindigde. Wellicht willen de meeste mensen geen verandering en vind men de corruptie en fraude niet zo erg en dus mag de PP het nogmaals proberen.

Helaas voor de Partido Popular heeft de partij niet genoeg zetels om een regering te vormen en zal ook de PP een coalitie moeten aangaan met andere partijen zoals de PSOE en Ciudadanos. Dat zal geen makkelijke opdracht worden voor Rajoy en zijn team aangezien de PSOE niet met Rajoy wil praten (of wellicht gaan ze toch overstag) en wil Ciudadanos niet met de PP praten zolang Rajoy premier kandidaat is (of gaat Albert Rivera toch weer van mening veranderen).

Hoe dan ook, voor vele buitenlanders die in Spanje wonen is het een vreemde gewaarwording dat een politieke partij waarbij er zoveel corruptie en fraude is (en dan hebben we het over de laatste jaren, niet over 20 of 30 jaar geleden) toch weer een verkiezing kan winnen en gesteund wordt door meer dan 30% van de bevolking (althans 30% van de 24 miljoen van de 46 miljoen in Spanje wonende mensen). Komt de pp dan werkelijk overal mee weg? Gaan corruptie en fraude en de politiek zo hand in hand dat het als normaal gezien wordt? De toekomst moet laten zien of veel Spanjaarden geen spijt zullen krijgen van hun steun aan de PP – (Remco Stoffer)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken