skip to Main Content
Heb jij deze Ikea schaal thuis staan? Pas dan op met de zon want hij kan brand veroorzaken

Heb jij deze Ikea schaal thuis staan? Pas dan op met de zon want hij kan brand veroorzaken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je bent gewaarschuwd, niet door Ikea zelf maar door de Spaanse pers en door een Zweedse man die het als bewezen acht dat zijn roestvrijstalen schaal van de Ikea brand kan veroorzaken. Het gaat om de “Blanda Blank” schaal die 2,99 euro kost bij de Ikea en ideaal is voor het bereiden van eten maar ook om sla, fruit etc. in te bewaren. Zet deze schaal echter niet te lang direct in het zonlicht want de schaal wordt erg heet en kan wat erin ligt in de fik zetten.

Zoals bekend schijnt de zon in Spanje en veel mensen genieten dan thuis of op de camping van het eten, buiten op een terras of balkon. Gezien het feit dat Ikea zo’n beetje in elk huishouden – en ook tijdens de vakantie – aanwezig is, zullen veel mensen op de terras/tuintafel ook de roestvrijstalen Blanda Blank schaal neerzetten. Het is per slot van rekening een mooie, strakke, moderne, handige, makkelijk schoon te maken en daarnaast goedkope schaal om van alles en nog wat in te doen.

Dat dacht ook de Zweedse man Richard Walter toen hij in Stockholm in de tuin zat en plots zag dat het fruit wat op de terrastafel in de schaal lag begon te branden en er rook uit de schaal kwam. Hij wist niet wat hij zag maar hij kwam er al snel achter dat de schaal in de volle zon bloedheet was geworden waardoor het fruit in brand werd gezet. Om zijn verhaal kracht bij te zetten plaatste hij op Facebook een video van een stukje papier in de Blanda Blank schaal en zette hij deze in de zon waarna het papier begon te branden. Volgens de Zweed is dit erg gevaarlijk en liet hij zijn bevindingen aan Ikea zien die al op de hoogte was aangezien het Facebook bericht veelvuldig gedeeld was.

Ikea zelf is met een onderzoek bezig maar zegt dat de schaal absoluut veilig te gebruiken is, zowel binnenshuis alsook buitenshuis. Om iets in brand te zetten in de schaal moeten alle omstandigheden perfect zijn, iets wat zelden of nooit zal gebeuren bij de meeste gebruikers van de roestvrijstalen schaal. Totdat Ikea de testresultaten binnen heeft zal de schaal gewoon te koop blijven en wordt deze niet uit de handel gehaald.

Dus, woon je in Spanje, heb je ee of meer van deze schalen thuis staan of op de camping, pas dan op met het plaatsen daarvan in de volle zon. Er kan dus eventueel brand ontstaan als er iets vlambaars in de hete schaal ligt. Aan de andere kant kun je natuurlijk ook uitproberen of het verhaal van de Zweedse man klopt maar doe dit dan wel veilig en op zo’n manier dat niets anders in brand kan vliegen en dat er niemand gewond kan raken 🙂

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Hier in het dorp kwam mijn buurvrouw om een stukje van de aloe vera vragen
    want ze had een flinke brandwond opgelopen aan gesp van haar veiligheidsgordel
    Moeten we die ook maar uit de handel nemen ??
    Maria

  2. Wat een onzinnig verhaal. Wie plaatst sowieso een metalen schaal, vol met fruit, in de brandende zon. Het testje met een stukje papier, geeft waarschijnlijk onder dezelfde omstandigheden, dezelfde resultaten met metalen bestek (bijv.: soeplepel, taartschep etc.). Je kunt dan ook niet, bijvoorbeeld die gloeihete lepel, in je mond steken. Gaat die Zweedse meneer daar ook een waarschuwend filmpje over maken, en posten op Facebook?

    Beetje vergezocht door deze Zweedse man, om dit filmpje te maken en direct op Facebook te publiceren als waarschuwing. Terecht dat IKEA deze eerste reactie geeft.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken