skip to Main Content
De “wat mis jij in Spanje” enquête
123rf

De “wat mis jij in Spanje” enquête

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Je hebt uiteindelijk de beslissing genomen om definitief in Spanje te gaan wonen of daar gedurende lange periode te verblijven en dan kom je er plots achter dat er toch wel “dingen” zijn die je mist. Dingen die in Nederland zo gewoon waren maar in Spanje niet te vinden zijn. Maar wat mis jij nu in Spanje? Doe mee en geef jouw mening!

We weten nu de reactie van veel SpanjeVandaag lezers die in Spanje wonen al … wij missen helemaal niets! Dat kan goed zijn en laten we eerlijk wezen, in Spanje is tegenwoordig (bijna) alles wat we in Nederland gewend zijn te vinden maar soms mis je wel eens iets. Zelf komt de redactie uit Limburg en ook al wonen we al meer dan 25 jaar in Spanje, de Limburgse vlaai missen we toch wel eens 😉

Kruidvat, Hema, Zeeman, stroopwafels …

Deze woensdag 27 juni wordt in Palamos aan de Costa Brava de eerste Kruidvat winkel van Spanje geopend (tijdelijk van aard) en sinds enkele jaren is de Hema ook in Madrid en Barcelona te vinden en heeft de Zeeman ook winkels geopend in het noordoosten van Spanje. Daarnaast zijn er genoeg Nederlandse supermarkten te vinden in Spanje waar men terecht kan voor Nederlandse producten en zelfs de Mercadona verkoopt nu stroop(caramel)wafels. Maar soms ontbreekt iets.

Daarom een korte enquête over wat men eventueel kan missen als men in Spanje gaat wonen. Het zijn allemaal producten of diensten of iets uit het dagelijkse Nederlandse leven wat niet nodig is maar wat men soms wel eens kan missen. Meer ideeën? Meld ze dan als reactie op het artikel 😉

PS: we hebben ons bij deze enquête alleen op de Nederlandse lezers geconcentreerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 71 reacties
 1. Woon reeds 3 jaar in Spanje, Pulpi!
  Wat ik mis is Becel produkten slaolie en frituurolie!
  Goede koffiebonen, bruin bier van piedboeuf voor mijn stoofvlees te maken en speculaas lu bastogne!
  Wat ik hier ook niet kan vinden is een snijbonenmolentje!
  Voor de rest alles picobello !

  1. Doe maar eens een schut azijn in je stoofvlees wordt goed mals. Vlees van de super is altijd van mindere kwaltijd daar mag wel een kopje azijn bij voor het af blussen en daarna stoven zeker 2uur. Koffie bonen bij de lidl espresso bonen vind je ze te sterk meng ze dan met een andere boon.
   Snijbonen met de hand snijden scherp aardappelmesje en ze mogen nu ook grove zijn. Hoop dat je er iets aan hebt succes Carla

  2. Eroski (Velez-Malaga) heeft een zeer uitgebreide biersortering waaronder Nederlandse en Belgische merken; zo’n molentje heb ik bij mijn vertrek uit NL achtergelaten en later eentje gekocht op de rommelmarkt in Nerja; gebruiken doe ik ding eigenlijk niet. Ik weet niet waar u woont maar stuur me maar een pm. (via redactie?)

   1. Bedankt galvez, ik woon in Mar de Pulpi ligt bij Aguilas, ik denk dat jij een stuk voorbij Calpe woont!
    Ik heb ook al gezocht op de markten, zelfs een grote rommelmarkt maar steeds pech! Maar toch lief van je👍👍👍

 2. Rare lijst. Kon maar 1 ding aanklikken. Wat ik mis sinds dat wij sinds 6 1/2 jaar in Spanje wonen zijn onze vrienden als 1ste, dan onder andere: gevulde koeken, unox rookworst, cervelaat van Stegeman, pindasaus, sambal, mijn L’Oreal haarlak, colour catchers, frikandellen, kroketten, komijnenkaas, en dergelijke. Mensen die bij ons komen logeren nemen wel heel vaak dingen mee. Al deze dingen zijn dan verwennerij en, verder doen we het met wat we hier kunnen krijgen en dat is eigenlijk best genoeg.

  1. Weet niet waar je woont, maar er is een fantastische winkel in Nerja. ievrkoop m.i. de dingen die jij mist en nog een paar Engelse producten. Leuke vriendelijke bediening, dus al je er ben (in Nerja dus) ga er een keertje kijken. Ik geloof dat ze Foodstore Andaluze heten o.i.d.

  2. RACHEL je noemt nog al veel op al die producten ken je gewoon kopen in Spanje ook een snijbonen snijboon molentje op de markten behalven als je in berg gebieden woont daar is het een stuk minder maar je moet wel de deur uit gaan om de juiste winkels Hollandse Engelsche Duits en tegen woordig ook Mercadonna heeft bijna al u produkten.

 3. En wat missen de Belgen het meest ????? er wonen er toch ook heel veel maar die vragen worden blijkbaar niet gesteld . Woon al 6 jaar in Spanje en vind hier alles wat
  ik nodig heb.

  1. Ik mis superverse maatjes de lekkere zeeuwse mosselen en onze lekkere grijae garnalen , een fantastische lekkere schuimende trappist en toch wel wat verschillende ingrediënten om te kokkerellen citroengras citoenblaadjes , ik ben hier nog niet zo lang maar mis het lekkere brood en koeken van onze warme bakker in Belgie , het is hier meer korst dan brood en toch vind ik het hier super !!!!

   1. RACHEL je noemt nog al veel op al die producten ken je gewoon kopen in Spanje ook een snijbonen snijboon molentje op de markten behalve als je in berg gebieden woont daar is het een stuk minder maar je moet wel de deur uit gaan om de juiste winkels Hollandse Engels Duits en tegenwoordig ook Mercadonna heeft bijna al u producten. Als ik dit allemaal leest hier op de site wonen jullie onder de grond ik rij kris kras door Spanje en al die producten hier op de site.s zijn gewoon te verkrijgen .

  2. Dat was de vraag niet van de redactie
   Waarschijnlijk omdat wij Belgen NIKS missen, alles te verkrijgen en nog lekkerder ook, stokbrood, vers gebakken brood, de heerlijkste biefstukken (solomillos), beleg en alles vers gesneden
   Ja, toch iets, tevreden Nederlanders

  1. Een échte bakker heb je hier niet meer, stokbroden worden diepvries aangeleverd, snel opgewarmd in een oven en dan wordt het een beetje bepoederd met witte meel om een “vers-aspekt” te geven.
   Échte lokale bakkers vindt je in de meeste dorpen van Frankrijk en Duitsland, met meestal een enorme variatie aan broden.

 4. Eigenlijk mis ik niets, behalve natuurlijk familie en vrienden. Ga soms een paar dagen naar Nederland, ben steeds weer blij terug te zijn en constateer dan dat ik veel dingen in NL mis als kiespijn 🙂

 5. Gemakken, informatievoorzieningen.. Geen commissies bij het pinnen bij een andere bank, goedkope meubels en vlammetjes!

  Maar het meest van alles, familie!

 6. Alles kunnen we krijgen in Spanje ,winkels in overvloed zowel met Belgische als Nederlandse producten Zelf heerlijke Belgische frieten met …….
  Dus zin in iets van eigen land ,kan ,maar dan niet zeuren dat het duurde is als in Nederland of Belgie .

 7. Ja, ja, als amsterdamse mis ik ook de Ossenworst en de Filet Americain. De tartaar en de haring met uitjes en zuur . . . en toch is het prima toeven hier nabij Alcala la Real in de provincie Jaen. Hagelslag en Pindakaas zou ik ook wel graag willen kopen haaahah

  1. Filet Americain kan je kopen bij de Mercadona onder de naam Sobrasada. Er is een pittige variant, maar de regular is het meest vergelijkbaar met onze filet americain.

   1. Ik vind de smaak van Sobrasada geheel niet vergelijkbaar en Sobrasada is ook veel harder en dus lastig op je brood te smeren. Maar gelukkig zit er hier vrij dichtbij een Nederlandse supermarkt in Albir genaamd Super Content en daar kun je wel de echte Nederlandse produkten halen.

  2. Beste Marit,

   Filet Americain en tartaar zijn kanker verwekkende artikelen.A:U:B: eet het niet.Het is bewezen.Net zo ongezond als de Spaanse “Sobrasada”.Rood vlees op zich kan al de aanzet zijn tot het ontwikkelen van kanker cellen.

   Pindakaas verkrijgbaar bij Mercadona en de Marokkaan.(Agredan)

  1. Juist, daar heb ik na 40 jaar Spanje ook wel zin in. Leuk land hoor, Spanje, en op politiek gebied een stuk interessanter dan Nederland, maar die hitte in de zomer maanden ….

 8. Hollandse Nieuwe! Dat is wat ik mis. En een goeie indonesische rijsttafel op zijn tijd.
  Niet te krijgen in Catalunya.

    1. Juist, daar heb ik na 40 jaar Spanje ook wel zin in. Leuk land hoor, Spanje, en op politiek gebied een stuk interessanter dan Nederland, maar die hitte in de zomer maanden ….

    2. Dat is wel erg zuidelijk. Maar je weet het nooit. Misschien kom ik er nog eens. Enig idee wat de namen zijn van die restaurants in El Campello?

 9. Michel ik weet niet of je NL of Be bent maar als je naar Antwerpen komt in België zit je echt in Marokko moeten die dan ook maar terug naar eigen land als dat zo is zou jij je verkies baar moeten maken je zal zeker premier worden

 10. Ik mis de producten van een goede NL slager zoals biefstuk en tartaar oa. Weet dat ze aan de kust zitten maar is 250 km heen en weer met de auto

  1. Ja, ja, als amsterdamse mis ik ook de Ossenworst en de Filet Americain. De tartaar en de haring met uitjes en zuur . . . en toch is het prima toeven hier nabij Alcala la Real in de provincie Jaen. Hagelslag en Pindakaas zou ik ook wel graag willen kopen haaahah

  2. Spaanse slagers bieden zeer goed vlees.
   H Visser, koop dan zo’n machientje dat jeje biefstuk kan vermalen tot tartaar.
   Biefstuk zoals wij dat in Nederland kennen heet hier geen “bistec of biftek”, maar “solomillo”.
   Gehakt wat wij kennen heet “carne picada” en wordt veelal à la minute voor jou bij de slager vermalen.

 11. Geld om terug te gaan naar Europa ( Gran Canaria) Nederland . Het is hier niet slecht maar beperkt leven en Ruimte de mensen zijn aardig en toeschietelijk de echte locals maar verder is hier alles alleen de gezondheidszorg op laag pitje wat een geklaag he

 12. Ik mis vooral de Nederlandse supermarkt. De dichtbijzijnde is hier 300 km vandaan, dus te ver om geregeld heen te gaan. En dan met name écht ‘gewoon’ Nederlands brood en vleeswaren.
  Maar ook een gezellige bruine kroeg met goede muziek. Maar daar staan de gezellige terrasjes hier natuurlijk tegenover met (bijna) altijd goed terrasweer!!!! En af en toe een échte Bossche bol (ik ga maar 1 keer per jaar een weekje naar Nederland).
  Maar ik denk dat ik in Nederland meer van Spanje zou missen dan nu andersom ?

 13. Ik mis niets, er is al veel te veel Nederlandse en Belgische troep te vinden in Spanje.
  Je gaat toch niet naar Spanje om die frikandel uit de muur te eten of om Belgische worst bij de slager te halen.
  Pas je aan, aan de Spaanse gewoontes en eet wat de pot schaft, en wat de markt te bieden heeft.
  Elk land heeft zijn cultuur en gewoontes, hou dat zo.

  1. de vraag was niet of je jezelf aan kan passen , maar wat je mist. ondanks dat je wat mist is het volgens mij best mogelijk om je toch aan te passen.

  2. Michel ik weet niet of je NL of Be bent maar als je naar Antwerpen komt in België zit je echt in Marokko moeten die dan ook maar terug naar eigen land als dat zo is zou jij je verkies baar moeten maken je zal zeker premier worden

  3. Helemaal waar Michel, ik word helemaal niet bueno van al die Kruidvaten, Hema’s en Zeemannen….
   Je kunt hier immers alles kopen en de gastronomie hier is tig keer beter en gezonder dan in NL.

  4. Michel nou nou wat een reaktie ik eet gewoon wat ik lekker vind en na 20 jaar Spanje lust ik nog best echte drop of een frikandel of gekookte worst nou noem het maar op. Als je jezelf gaat verbieden nog voedsel te eten van je geboorte land ben je van lotje getikt.

 14. Het spontaan binnenlopen bij vrienden
  Gele tulpen in het voorjaar
  Nieuwe haring
  Winkels met betaalbare leuke meubelen

  Wat ik niet mis zijn de grijze dagen met regen 😉

    1. Mijn man eet al jaren elke dag mijn versgemaakte rijstpap met echte saffraan… Daar lust hij natuurlijk de Cassonade Graeffe suiker bij (in België genoegzaam “kinnekessuiker” genoemd).
     Aan elke Belgische logé vragen we dus om een pak van die bruine suiker mee te brengen. Voorraad op? Dan vinden we wel een vergelijkbaar product bij de Engelse koopwaar.

   1. Ruud, in de nederlandse supermarktjes is alleen diepvries haring te koop. Althans in Barcelona. Die zijn eenmaal ontdooit absoluut niet te vreten. Bah. En dat tegen schandalige prijzen.Wat we missen is Hollandse nieuwe. Dus echte haring!

  1. Jaaaaa, gewoon een bos bloemen die je voor een paar euro snel meeneemt uit de supermarkt. Dat is echt het enige dat ik mis.

  1. Zoals jij het zegt ga je dus weer terug naar Nederland, ik denk dat de vraag meer bedoeld is voor de vaste bewoners in Spanje.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als u geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst).

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken