skip to Main Content

De “wat mis jij in Spanje” enquête

De “wat mis jij in Spanje” enquête

123RF

MADRID – Je hebt uiteindelijk de beslissing genomen om definitief in Spanje te gaan wonen of daar gedurende lange periode te verblijven en dan kom je er plots achter dat er toch wel “dingen” zijn die je mist. Dingen die in Nederland zo gewoon waren maar in Spanje niet te vinden zijn. Maar wat mis jij nu in Spanje? Doe mee en geef jouw mening!

We weten nu de reactie van veel SpanjeVandaag lezers die in Spanje wonen al … wij missen helemaal niets! Dat kan goed zijn en laten we eerlijk wezen, in Spanje is tegenwoordig (bijna) alles wat we in Nederland gewend zijn te vinden maar soms mis je wel eens iets. Zelf komt de redactie uit Limburg en ook al wonen we al meer dan 25 jaar in Spanje, de Limburgse vlaai missen we toch wel eens 😉

Kruidvat, Hema, Zeeman, stroopwafels …

Deze woensdag 27 juni wordt in Palamos aan de Costa Brava de eerste Kruidvat winkel van Spanje geopend (tijdelijk van aard) en sinds enkele jaren is de Hema ook in Madrid en Barcelona te vinden en heeft de Zeeman ook winkels geopend in het noordoosten van Spanje. Daarnaast zijn er genoeg Nederlandse supermarkten te vinden in Spanje waar men terecht kan voor Nederlandse producten en zelfs de Mercadona verkoopt nu stroop(caramel)wafels. Maar soms ontbreekt iets.

Daarom een korte enquête over wat men eventueel kan missen als men in Spanje gaat wonen. Het zijn allemaal producten of diensten of iets uit het dagelijkse Nederlandse leven wat niet nodig is maar wat men soms wel eens kan missen. Meer ideeën? Meld ze dan als reactie op het artikel 😉

PS: we hebben ons bij deze enquête alleen op de Nederlandse lezers geconcentreerd.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 62 reacties
 1. Rare lijst. Kon maar 1 ding aanklikken. Wat ik mis sinds dat wij sinds 6 1/2 jaar in Spanje wonen zijn onze vrienden als 1ste, dan onder andere: gevulde koeken, unox rookworst, cervelaat van Stegeman, pindasaus, sambal, mijn L’Oreal haarlak, colour catchers, frikandellen, kroketten, komijnenkaas, en dergelijke. Mensen die bij ons komen logeren nemen wel heel vaak dingen mee. Al deze dingen zijn dan verwennerij en, verder doen we het met wat we hier kunnen krijgen en dat is eigenlijk best genoeg.

 2. Ik mis biotex blauw en groen, soda, natuurazijn en natuurlijk verse haring.

 3. Ik mis de Hollandse Nieuwe ! Dat is het eerste wat ik ga eten als ik in Nederland ben 🙂

 4. In de supermarkt zie ik geen geleisuiker om jam te maken. Waarschijnlijk doen ze dat op een andere manier..?

  1. De geleisuiker is tegen de inmaaktijd te koop bij Aldy

 5. En wat missen de Belgen het meest ????? er wonen er toch ook heel veel maar die vragen worden blijkbaar niet gesteld . Woon al 6 jaar in Spanje en vind hier alles wat
  ik nodig heb.

  1. Ik mis superverse maatjes de lekkere zeeuwse mosselen en onze lekkere grijae garnalen , een fantastische lekkere schuimende trappist en toch wel wat verschillende ingrediënten om te kokkerellen citroengras citoenblaadjes , ik ben hier nog niet zo lang maar mis het lekkere brood en koeken van onze warme bakker in Belgie , het is hier meer korst dan brood en toch vind ik het hier super !!!!

  2. Dat was de vraag niet van de redactie
   Waarschijnlijk omdat wij Belgen NIKS missen, alles te verkrijgen en nog lekkerder ook, stokbrood, vers gebakken brood, de heerlijkste biefstukken (solomillos), beleg en alles vers gesneden
   Ja, toch iets, tevreden Nederlanders

  1. Een échte bakker heb je hier niet meer, stokbroden worden diepvries aangeleverd, snel opgewarmd in een oven en dan wordt het een beetje bepoederd met witte meel om een “vers-aspekt” te geven.
   Échte lokale bakkers vindt je in de meeste dorpen van Frankrijk en Duitsland, met meestal een enorme variatie aan broden.

 6. Eigenlijk mis ik niets, behalve natuurlijk familie en vrienden. Ga soms een paar dagen naar Nederland, ben steeds weer blij terug te zijn en constateer dan dat ik veel dingen in NL mis als kiespijn 🙂

 7. Gemakken, informatievoorzieningen.. Geen commissies bij het pinnen bij een andere bank, goedkope meubels en vlammetjes!

  Maar het meest van alles, familie!

 8. Alles kunnen we krijgen in Spanje ,winkels in overvloed zowel met Belgische als Nederlandse producten Zelf heerlijke Belgische frieten met …….
  Dus zin in iets van eigen land ,kan ,maar dan niet zeuren dat het duurde is als in Nederland of Belgie .

  1. Belgische frieten kun je gewoon bij de Mercadona kopen, geel met zwarte verpakking in de diepvries.

 9. Ja, ja, als amsterdamse mis ik ook de Ossenworst en de Filet Americain. De tartaar en de haring met uitjes en zuur . . . en toch is het prima toeven hier nabij Alcala la Real in de provincie Jaen. Hagelslag en Pindakaas zou ik ook wel graag willen kopen haaahah

  1. Filet Americain kan je kopen bij de Mercadona onder de naam Sobrasada. Er is een pittige variant, maar de regular is het meest vergelijkbaar met onze filet americain.

   1. Ik vind de smaak van Sobrasada geheel niet vergelijkbaar en Sobrasada is ook veel harder en dus lastig op je brood te smeren. Maar gelukkig zit er hier vrij dichtbij een Nederlandse supermarkt in Albir genaamd Super Content en daar kun je wel de echte Nederlandse produkten halen.

  2. Marit,
   Ons advies ga een x met de auto naar NL en laad je kofferbak in met je favorieten artikelen

  3. Beste Marit,

   Filet Americain en tartaar zijn kanker verwekkende artikelen.A:U:B: eet het niet.Het is bewezen.Net zo ongezond als de Spaanse “Sobrasada”.Rood vlees op zich kan al de aanzet zijn tot het ontwikkelen van kanker cellen.

   Pindakaas verkrijgbaar bij Mercadona en de Marokkaan.(Agredan)

 10. Haring
  Zo veel vis hier
  Maar niet veel haring
  Kraampje op de markt en gerookte paling
  Leverworst Gekookte worst !!

  1. Juist, daar heb ik na 40 jaar Spanje ook wel zin in. Leuk land hoor, Spanje, en op politiek gebied een stuk interessanter dan Nederland, maar die hitte in de zomer maanden ….

 11. De ‘belgische kinnekessuiker’ oftewel Graefe is te verkrijgen bij de belgische beenhouwer in Benidorm.

 12. Hollandse Nieuwe! Dat is wat ik mis. En een goeie indonesische rijsttafel op zijn tijd.
  Niet te krijgen in Catalunya.

  1. Indo rijsttafel vindt je hier niet, want Catalanen en Spanjaarden houden niet van “Spicy” maaltijden.

   1. In El Campello zitten er 2 die wel rijstafels doen, allebij dichtbij het strand.

    1. Juist, daar heb ik na 40 jaar Spanje ook wel zin in. Leuk land hoor, Spanje, en op politiek gebied een stuk interessanter dan Nederland, maar die hitte in de zomer maanden ….

    2. Dat is wel erg zuidelijk. Maar je weet het nooit. Misschien kom ik er nog eens. Enig idee wat de namen zijn van die restaurants in El Campello?

 13. Michel ik weet niet of je NL of Be bent maar als je naar Antwerpen komt in België zit je echt in Marokko moeten die dan ook maar terug naar eigen land als dat zo is zou jij je verkies baar moeten maken je zal zeker premier worden

 14. Ik mis de producten van een goede NL slager zoals biefstuk en tartaar oa. Weet dat ze aan de kust zitten maar is 250 km heen en weer met de auto

  1. Ja, ja, als amsterdamse mis ik ook de Ossenworst en de Filet Americain. De tartaar en de haring met uitjes en zuur . . . en toch is het prima toeven hier nabij Alcala la Real in de provincie Jaen. Hagelslag en Pindakaas zou ik ook wel graag willen kopen haaahah

  2. Iedere Spaanse slager maalt het door jou aangewezen rundvlees tot de perfecte biefstuk tartaar.

  3. Spaanse slagers bieden zeer goed vlees.
   H Visser, koop dan zo’n machientje dat jeje biefstuk kan vermalen tot tartaar.
   Biefstuk zoals wij dat in Nederland kennen heet hier geen “bistec of biftek”, maar “solomillo”.
   Gehakt wat wij kennen heet “carne picada” en wordt veelal à la minute voor jou bij de slager vermalen.

 15. Geld om terug te gaan naar Europa ( Gran Canaria) Nederland . Het is hier niet slecht maar beperkt leven en Ruimte de mensen zijn aardig en toeschietelijk de echte locals maar verder is hier alles alleen de gezondheidszorg op laag pitje wat een geklaag he

 16. Ik mis vooral de Nederlandse supermarkt. De dichtbijzijnde is hier 300 km vandaan, dus te ver om geregeld heen te gaan. En dan met name écht ‘gewoon’ Nederlands brood en vleeswaren.
  Maar ook een gezellige bruine kroeg met goede muziek. Maar daar staan de gezellige terrasjes hier natuurlijk tegenover met (bijna) altijd goed terrasweer!!!! En af en toe een échte Bossche bol (ik ga maar 1 keer per jaar een weekje naar Nederland).
  Maar ik denk dat ik in Nederland meer van Spanje zou missen dan nu andersom 😜

 17. We gaan toch niet de Turkse toer op dat we alles willen naar onze hand zetten in een gastland???

 18. wat ze missen snapt ik niet als je goed zoekt is alles in Spanje te vinden

 19. Ik mis niets, er is al veel te veel Nederlandse en Belgische troep te vinden in Spanje.
  Je gaat toch niet naar Spanje om die frikandel uit de muur te eten of om Belgische worst bij de slager te halen.
  Pas je aan, aan de Spaanse gewoontes en eet wat de pot schaft, en wat de markt te bieden heeft.
  Elk land heeft zijn cultuur en gewoontes, hou dat zo.

  1. de vraag was niet of je jezelf aan kan passen , maar wat je mist. ondanks dat je wat mist is het volgens mij best mogelijk om je toch aan te passen.

  2. Michel ik weet niet of je NL of Be bent maar als je naar Antwerpen komt in België zit je echt in Marokko moeten die dan ook maar terug naar eigen land als dat zo is zou jij je verkies baar moeten maken je zal zeker premier worden

  3. Helemaal waar Michel, ik word helemaal niet bueno van al die Kruidvaten, Hema’s en Zeemannen….
   Je kunt hier immers alles kopen en de gastronomie hier is tig keer beter en gezonder dan in NL.

  4. Michel nou nou wat een reaktie ik eet gewoon wat ik lekker vind en na 20 jaar Spanje lust ik nog best echte drop of een frikandel of gekookte worst nou noem het maar op. Als je jezelf gaat verbieden nog voedsel te eten van je geboorte land ben je van lotje getikt.

 20. Het spontaan binnenlopen bij vrienden
  Gele tulpen in het voorjaar
  Nieuwe haring
  Winkels met betaalbare leuke meubelen

  Wat ik niet mis zijn de grijze dagen met regen 😉

    1. Mijn man eet al jaren elke dag mijn versgemaakte rijstpap met echte saffraan… Daar lust hij natuurlijk de Cassonade Graeffe suiker bij (in België genoegzaam “kinnekessuiker” genoemd).
     Aan elke Belgische logé vragen we dus om een pak van die bruine suiker mee te brengen. Voorraad op? Dan vinden we wel een vergelijkbaar product bij de Engelse koopwaar.

 21. Een lekkere bruine kroeg. Maar dan wel één met een goede bluesband!

  1. haring is tegenwoordig in elke nederlandse supermarkt het hele jaar te koop

   1. Ruud, in de nederlandse supermarktjes is alleen diepvries haring te koop. Althans in Barcelona. Die zijn eenmaal ontdooit absoluut niet te vreten. Bah. En dat tegen schandalige prijzen.Wat we missen is Hollandse nieuwe. Dus echte haring!

 22. Wij missen totaal niks uit Nederland. Alles wat wij nodig hebben kun je hier in Oliva kopen…

  1. Jaaaaa, gewoon een bos bloemen die je voor een paar euro snel meeneemt uit de supermarkt. Dat is echt het enige dat ik mis.

  1. Zoals jij het zegt ga je dus weer terug naar Nederland, ik denk dat de vraag meer bedoeld is voor de vaste bewoners in Spanje.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken