Search
menu
Search

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (15)

naargalicië.nl
Beeld: naargalicië.nl

Emigratieverhaal Spanje: Een nieuw avontuur in Galicië (15)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Sol, Rob en hond Antares zijn begin 2021 naar Noordwest Spanje verhuist om in het dorp Freán om op een nog te verbouwen boerderijtje, een stal en 7 hectare weiland en bos een nieuw leven op te bouwen. Lees de avonturen van het drietal dat ervoor gekozen heeft om niet in het toeristische Spanje langs de Middellandse Zeekust maar in het Groene Spanje aan de Atlantische Oceaan te gaan wonen.

Het begon allemaal lang geleden, 7 jaar voor de jaartelling. Johannes de Doper wordt geboren. En dan nu even ‘fast forward’ naar het hier en nu.

Al weken hebben ‘ze’ het hier in de omgeving over San Juan en dat het dit jaar vanwege Corona weer niet gevierd kan worden. Met ‘ze’ bedoel ik onze buren van de koeien en andere die wij ook buren noemen of zich onze buren noemen. Een paar weken terug stond er ineens een kennis van de mensen op de stoep waar wij het allemaal van kochten. Deze man hadden wij al eens in het postkantoor ontmoet. Hij is buurman, al hebben wij geen idee waar hij woont, in ieder geval in een straal van hemelsbreed 5 kilometer. Hij had iemand bij, een man afkomstig uit Chili. De man van het postkantoor, laten we maar voor het gemak even zeggen, wilde de Chileen voorstellen omdat Sol ook Chileens is. Deze Chileen vertelde dat hij destijds de dictatuur van Chili was ontvlucht naar Zweden en daar nu dus woont, maar ook in de buurt een huis heeft en vaak in Spanje is. Een Chileense buurman uit Zweden die ook in Spanje woont.

Terug naar San Juan, ook de zojuist beschreven, voor ons nieuwe, buren raakt niet uitgesproken over San Juan. Juan is ‘hot’ hier in de omgeving! Ook de Vlierbessen struiken die we hebben staal hebben volgens allen een link met San Juan. Naast de medicinale werking van de bloemen van de plant en de lekker dingen die je kan maken van de besjes (en de bloemen), heeft hij ook in heilzame werking in de nacht van San Juan (23 op 24 juni). Je moet wat bloesem met rozenblaadjes in water doen op de 23ste en dat dan in de ochtend van de 24ste gebruiken om je gezicht te wassen. Ruim voor de 23ste kreeg Sol nog een telefoontje van de ‘nieuwe’ buurman wat ze precies wanneer moet doen.

De bloesem is dus geen probleem. De rozenblaadjes. Als je geen rozen hebt staan en er is geen bloemist in de buurt waar je eventueel een bos rozen kan kopen, dan weet de buurvrouw raad. Je zegt dat je geen rozen hebt en ook niet weet waar je die moet halen. Een half uur later heb je dan rozen. Nu waren wij dus ook compleet voor het San Juan ritueel. Sol maakt het ‘San Juan’ water klaar. De volgende ochtend was ik mij gezicht en hoofd er mee. San Juan, in het Nederlands Johannes de Doper. Ik vraag me nu af of ik me zelf in de ochtend van de 24ste zelf heb staan dopen? Moet zeggen dat het water met vlierbesbloesem en rozenblaadjes wel lekker ruikt als het een nacht gestaan heeft.

In onze rubriek SpanjeVerhalen zijn meer verhalen van Sol, Rob en Antares (en andere ingezonden verhalen) te lezen. KLIK HIER

In de avond van de 23ste komen de buren de koeien binnen zetten. Op de akker, staat een tuinstoel en een campingtafeltje. De buren wijzen ons er op dat we dat voor de nacht van San Juan wel weg moeten halen. De spiegel die ik in onze wei aan de overkant van de oprit moet eigenlijk ook weg. De jeugd haalt namelijk kattenkwaad uit in deze nacht. Jeugd? Wij zijn volgens mij de jongste hier in de omgeving. Maar goed, de tuinstoel en het tafeltje haal ik binnen. De volgende ochtend als we vroeg in het dorp in de buurt aan komen, staat op de rotonde een tractor met platte kar in het midden. Ook zijn er tafels en stoelen in de vorm van een gezellig terras weggezet. Maar bij de bar even verder staat buiten niets meer. Dat moet dan een San Juan streek zijn van de jeugd uit het dorp.

Tot volgende week!

Zoals ik nu voor Spanjevandaag.com wekelijks een samenvatting geeft van wat ons is overkomen en wat we gedaan hebben, schrijf ik ook dagelijks een blog. Als je wil kun je daar ook eens een kijkje nemen: www.naargalicie.nl

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?