Search
menu
Search

Catalaanse estelada vlaggen verboden bij officiële instellingen en plaatsen

Oeps ... foto ontbreekt!

Catalaanse estelada vlaggen verboden bij officiële instellingen en plaatsen

Dit artikel is 5 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Het Hooggerechtshof van Catalonië heeft de gemeente Sant Cugat in de provincie Barcelona opgedragen de separatistische vlag genaamd “estelada” (rood-geel gestreept met een blauwe driehoek en witte ster) van een vlaggenmast te halen en op alle openbare plaatsen te verwijderen. De rechters komen tot deze conclusie omdat er bij officiële gebouwen en op openbare plaatsen geen “partijdige” symbolen getoond mogen worden.

Het gebruik van de Catalaanse onafhankelijks vlaggen als symbool op openbare plaatsen houdt in dat deze in beslag worden genomen door een privatisering van een openbare ruimte met partijdige symboliek.

De beginselen van een officiële instelling zoals een gemeente zijn altijd objectiviteit en institutionele neutraliteit, iets waarvan geen sprake is als officiële instellingen op openbare plaatsen door instellingen die alle inwoners van een gebied vertegenwoordigen toe eigenen voor een partijdig doel.

Het antwoord van het Catalaanse Hooggerechtshof komt nadat de gemeente van Sant Cugat in 2014 een onafhankelijksvlag (estelada) op het openbare plein plaatste. Dit leidde tot een lange juridische strijd tussen de gemeente en de anti-secessionistische organisatie Societat Civil Catalana (SCC). Na verschillende eisen en rechtszaken werd de vlag sinds juli 2017 niet meer door de gemeente gehesen op het Lluis Millet plein.

Het Hooggerechtshof in Catalonië is van mening dat een onafhankelijksvlag als partijdig gezien kan worden en slechts een deel (hoe relevant het ook is) van de bevolking vertegenwoordigt en dat druist in tegen de institutionele neutraliteit. Dat principe moet te allen tijd worden gehandhaafd.

De Catalaanse instellingen kunnen dit betoog echter ook omdraaien en zeggen dat een deel van de Catalaanse bevolking zich niet vertegenwoordigt voelt in de officiële Spaanse symbolen zoals de Spaanse vlag en de foto van de Koning. Maar zolang als in de grondwet staat dat dit wel noodzakelijk is in heel Spanje zal dat toch ook in Catalonië gelden.

In diezelfde grondwet staat ook dat het ophangen van politieke partij vlaggen en symbolen die partijdig zijn niet toegestaan zijn bij officiële instellingen en op openbare plaatsen.

Uiteraard is de burgemeester van Sant Cugat het niet eens met de rechterlijke uitspraak maar zoals de vertegenwoordiger van Societat Civil Catalana zegt, iedereen die zichzelf als democraat beschouwt dient zich neer te leggen bij een gerechtelijke uitspraak, dus ook deze.

De vraag is echter of deze beslissing nu een effect gaat hebben op alle partijdige separatistische symbolen die door heel Catalonië, ook bij officiële instellingen, zijn opgehangen. Datzelfde geldt dan in principe ook voor gemeenten waar bijvoorbeeld Tabarnia vlaggen opgehangen zouden  worden (iets wat niet voorkomt).

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?