10 persoonlijkheden die je op de stranden in Spanje tegenkomt

10 persoonlijkheden die je op de stranden in Spanje tegenkomt
Beeld: 123rf

MADRID – Het is weer summertime of ‘tiempo de verano’ en dus gaan we met zijn allen naar het strand. Dat geldt voor de Spanjaarden en voor de buitenlanders maar wist je dat er altijd een aantal verschillende types op de stranden te vinden zijn? We leggen ze hier aan de hand van de Spaanse termen of woorden uit.

Elk jaar in de zomer zijn ze weer op de Spaanse stranden te vinden, de tien stereotype strandgangers waar de Spanjaarden namen voor hebben bedacht. Laten we ze eens bekijken … herken jij jezelf?

1. La familia ‘beachspreading’

¿Qúe? ofwel Wat? Beachspreading is dan ook meteen het eerste niet Spaanse woord dat we omschrijven (we beginnen goed) maar het is wel iets dat veel voorkomt in Spanje, eigenlijk meer een traditie. In het Spaans heet dit ‘esparcimiento playero’ wat in het Nederlands zoiets is als ‘strandrecreatie’. Dit houdt in dat men met de hele familie, stoelen, tafels, parasols of partytent en natuurlijk de koelbox met drank waaronder sangría en hele maaltijden naar het strand gaat.

2. El guiri quemado al sol

Het lijkt een begrip dat met de BBQ te maken heeft maar het is niets anders dan de typische witgekleurde buitenlander (guiri) die rood gekleurd is van de zon. Wie kent ze niet?

3. El jubilado en primera linea de playa

Dit zijn de gepensioneerde Spanjaarden die voor dag en dauw al met de strandstoelen en parasols richting het strand lopen om hun stukje ‘playa’ te bezetten, vaak direct aan het water.

4. El chulito/a de playa

El chulito/a is de man (of vrouw) die van zichzelf/haarzelf vindt dat hij/zij er geweldig uitziet … en dat ook graag wil laten zien door niet alleen sexy gekleed te gaan maar ook te pronken met wat hij/zij heeft.

5. El Rafa Nadal de las palas playa

Dit kan omschreven worden als de Rafael Nadal van het beachtennis, je kent ze wel, de houten rackets die gebruikt worden om de bal hoog te houden. Dit kan op het strand of in de zee.

6. La modelo de Instagram

Dit kan niet anders omschreven worden als het Instagram model. Je ziet ze overal, vrouwen of mannen die hun poses aannemen om de mooiste en leukste foto’s/selfies te maken op het strand.

7. Fiestero de resaca

Dit is de feestganger die na de discotheek of bar terecht is gekomen op het strand en daar is blijven hangen om zijn/haar roes uit te slapen.

8. El soltero mirón

Dit is de single die op het strand zit en graag om zich heen kijkt op zoek naar oogcontact met andere singles.

9. La parejita babosa

Kan omschreven worden als het plakkende stelletje die niet van elkaar af kan blijven door elkaar non-stop vast te houden, tegen elkaar aan te liggen, te omarmen, kussen etc.

10. Maratoniano de orilla de la playa

Dit is de wandelaar op het strand, vaak in het water lange wandelingen maakt in de zon.

Ken jij deze 10 stereotypes in Spanje al? Ken je er nog meer?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

15
Reageer op dit artikel

10 Comment threads
5 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Ron

Die 10 persoonlijkheden kom je alleen in Spanje tegen.

Pedro

Overvolle stranden zijn niet schoon en de hygiene is ver te zoeken . De hitte doet er nog een schep bovenop. De beach-ant..!

Pedro

Portugese oorlogschepen zijn toch wel nuttig tegen zee-wildplassers. 1 van de redenen dat ik niet naar drukke stranden gaat. De vergrijzing bevordert niet de kwaliteit van het zeewater. Niet te vergeten de andere leeftijden onder de zee-plassers. Waar blijven de zelfreinigende dixies langs de stranden..

Ed

En dan nog de echte naturisten die zonder enige gene over het strand paraderen en er streeploos bruin liggen. Ze hebben gelijk: zo zijn we allemaal geboren en deze mensen lopen nu eens niet naakt met seksuele bedoelingen. Zie hoe mooi de mens in al zijn facetten kan zijn, jong én oud!

Son

Ed, inderdaad dat klopt, maar daar heb je nudistenstranden voor
Ik ga ook niet in bikini op een naaktstrand liggen
Je maakt een keuze en dan pas je je aan

Mimie

Degenen die helemaal gekleed op het strand liggen en sommigen die zich omkleden op het strand, of deze die in lingerie zonnen….nog een categorie ?

Doortje

Diegene die meegaat maar er absoluut geen zin in heeft.

Piet Paëlla

De decibel meuk.
Oftewel die ouders welke op grote afstand zonder resultaat hun kleine nageslacht luid tot orde proberen te schreeuwen.
Of groepjes van oma’s die zonder pauze luid kakelen, en allemaal tegelijk.
Woon al lang in Spanje, het kost mij moeite om dat maar voor zoete koek te slikken.

Toni

Vergeet niet de sneaky nudist, weg kruipen op een beschud plekje, zonder de gebruikelijke badkleding en de “date” zoeker die bijna op je handdoek komt zitten met een onschuldig gezicht. Maar voor mij; iedereen heeft recht op een plekje.

Henri Hendriks

De plassers.
Die liggen de hele dag op het strand en moeten soms ook wel hun behoefte doen.
Meestal ouderen die tot aan hun middel in zee gaan,dan wat ronddraaien en ondertussen hun behoefte doen .Vervolgens terug eruit tot de volgende plaspauze.

Anoniem

Henri Hendriks, Zo de waard is zo beoordeelt hij zijn gasten

Janus

Als al deze types nu voortaan eens lekker thuisblijven, dat wordt het misschien weer écht leuk op het strand. Zo heerlijk rustig, Wim Sonneveld zong het al.😉

sonia.declercq@gmail.com

Zeer grappig maar de definitie zit goed.
Ik herken mij in geen enkel van deze omschrijvingen, maar wil ook wel altijd, en niet alleen op hét strand, goed gefotografeerd worden hoor 😉

Son

Nr 1
Geweldig om te zien en te genieten van hun plezier
Viva la familia 👍👍

A.L. van der Giessen

Wat leuk dat mijn type er ook bij staat. Ik ben van de kms-lange wandelingen. En ja, als het kan met de voeten door het water. Verder is het strand alleen maar mooi om naar te kijken, bij ondergaande zon of zo 😊

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.