menu: rubrieken, zoeken & meer

Andalusië en Benidorm willen ook Britse quarantaine vrije zone worden

Andalusië en Benidorm willen ook Britse quarantaine vrije zone worden
Beeld: 123rf

Andalusië en Benidorm willen ook Britse quarantaine vrije zone worden

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – De Spaanse regering is met de Britse regering aan het onderhandelen om de Balearen en Canarische Eilanden buiten de verplichte 14-daagse quarantaine voor Britse vakantiegangers te houden. Maar op het Spaanse vasteland zijn ook de autonome regio Andalusië en de toeristische stad Benidorm geïnteresseerd om opgenomen te worden in de lijst van regio’s of steden waar de Britten op vakantie kunnen gaan zonder na thuiskomst in quarantaine te hoeven gaan.

Afgelopen zaterdag werd in het Verenigd Koninkrijk tot ieders verbazing de beslissing genomen om alle vakantiegangers en reizigers die vanaf zondag 26 juli uit Spanje (vasteland en eilanden) naar het Verenigd Koninkrijk bestaande uit Engeland, Schotland, Noord-Ierland en Wales komen verplicht 14 dagen in quarantaine moeten gaan.

Dat heeft een aaneenschakeling van geannuleerde hotelovernachtingen en gecancelde vakantiereizen door o.a. TUI geleid terwijl de Britse vakantiegangers die in Spanje op vakantie waren massaal naar eigen land terugkeerden. Logischerwijze is dit een enorme tegenvaller voor het toerisme in Spanje aangezien de Britten de grootste groep toeristen is in Spanje. Van het totaal van 83,7 miljoen buitenlandse toeristen kwamen er 18,1 miljoen uit het Verenigd Koninkrijk in 2019.

Maar helaas wordt door de Britse regering Spanje als een geheel gezien terwijl de corona-uitbraken lokaal en regionaal zijn. Zo zijn er uitbraken en brandhaarden in delen van Catalonië en Aragón, Murcia, Valencia regio en op diverse andere plaatsen maar gaat het bijna altijd om kleine lokale of regionale uitbraken die snel onder controle zijn. 

Daarom wil de regering die gebieden die populair zijn bij de Britse toeristen van de lijst van verplichte quarantaine halen door te onderhandelen met de Britse regering. Daarover wordt in eerste instantie geschreven over de eilanden Mallorca, Menorca, Ibiza en Formentera (Balearen) en Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, Fuerteventura, La Palma. El Hierro, La Graciosa en La Gomera (Canarische Eilanden). 

Maar ook de autonome regio Andalusië met de bij de Britten zeer populaire Costa del Sol en de stad Benidorm in de Valencia regio willen meegenomen worden in de onderhandelingen tussen beide landen. Volgens de Andalusische regiorepremier zou het een discriminerende behandeling van de Spaanse regering zijn als AndalusiÑë niet meegenomen wordt in de onderhandelingen.

Feit is dat het onderhandelen over de eilanden veel makkelijker zal zijn, ook omdat de grootste reisorganisaties TUI UK en Jet2 wel vliegen en reizen blijven aanbieden naar de eilanden maar niet naar het Spaanse vasteland.