menu: rubrieken, zoeken & meer

Gemiddelde leeftijd personen met COVID-19 in Catalonië is 37,5 jaar

Gemiddelde leeftijd personen met COVID-19 in Catalonië is 37,5 jaar
Beeld: 123rf

Gemiddelde leeftijd personen met COVID-19 in Catalonië is 37,5 jaar

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Catalonië is op dit moment de brandhaard wat betreft de nieuwe coron-besmettingen ofwel het aantal personen dat positief op COVID-19 wordt getest. De afgelopen week zijn er in Catalonië 5.487 besmettingen bijgekomen in Catalonië terwijl dit de week daarvoor ook al 3.484 besmettingen waren. Maar de gemiddelde leeftijd van de nieuwe positief geteste personen is ook veel lager dan in maart van dit jaar toen de corona-crisis losbrak.

Volgens de Catalaanse regionale gezondheidsautoriteiten zijn er de afgelopen week 5.487 nieuwe positief op COVID-19 geteste personen bijgekomen, dat is meer dan de 3.485 de week daarvoor. In de week van 20-26 juli is het aantal patiënten dat op de intensive care (UCI) ligt ook gestegen van 57 de week daarvoor naar 75 personen terwijl dit op 1 juli nog 49 was.

De afgelopen week zijn er 62.000 PCR-tests uitgevoerd en de week daarvoor 42.000. Belangrijk detail is dat het aantal besmettingen in Catalonië een optelsom is van het aantal positief op COVID-19 geteste personen bij de betrouwbare PCR-tests en bij de minder betrouwbare sneltests. De Spaanse autoriteiten houden alleen rekening met de PCR-tests omdat de sneltests niet betrouwbaar zijn.

Leeftijd

Maar belangrijker is dat de gemiddelde leeftijd nieuwe positief op COVID-19 geteste personen veel jonger zijn dan voorheen tijdens de hoogtijdagen van de corona-crisis die in maart begon. De gemiddelde leeftijd van de nieuwe ‘besmette’ personen is 37,5 jaar terwijl dit in maart nog 60 jaar was.

Waar in Catalonië

Zoals op onderstaande kaart van de autonome regio Catalonië onderverdeeld in 8 gezondheidsdistricten te zien is vinden er niet overal in de regio corona-uitbraken plaats. 

Zo is de stad en provincie Barcelona en een deel van de Costa Barcelona rood gekleurd met een hoog risico maar zijn er geen tot zeer weinig corona-uitbraken aan de populaire Costa’s zoals de Costa Brava (Girona) en Costa Dorada (Camp de Tarragona en Terres de l’Ebre) waar een gemiddeld risico geldt.

De meeste corona-uitbraken vinden plaats in de stad Barcelona (Barcelona-ciutat) en het zuiden van Barcelona (àmbit metropolità sud) en in mindere mate het noorden van Barcelona (àmbit metropolità nord). Ook in de provincie Lleida (Lerida) geldt een hoog risico (rood).

Maar Girona, Terres de l’Ebre, Catalunya Central en Camp De Tarragona vormen samen met Alt Pirineu i Aran de gebieden in Catalonië waar een laag tot zeer laag risico geldt.

Beeld 324.cat / Twitter