10x mooiste witte dorpen in de provincie Málaga

Frigiliana / 123rf
Beeld: Frigiliana / 123rf

10x mooiste witte dorpen in de provincie Málaga

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

Spanje is een land dat de inwoner en bezoeker eigenlijk alles te bieden heeft. Spanje is véél meer dan de populaire kustplaatsen langs de Middellandse Zee of het massatoerisme op de populaire eilanden want Spanje is ook natuur, cultuur, geschiedenis, gastronomie, rust, avontuur en veel meer. Met onze rubriek 10x willen we meer aandacht geven aan het andere en voor veel mensen onbekende Spanje.

In Spanje wonen, een droom voor velen en voor heel veel Nederlanders en Belgen ook al een realiteit. Maar waar moet je dan gaan wonen? Er zijn zoveel plaatsen die leuk zijn in Zuid Spanje. Hieronder hebben we 10 dorpen/gemeenten op een rij gezet die gezien kunnen worden als authentiek en ideaal zijn om te wonen als “expat” in de provincie Málaga. We hebben daarbij de grote plaatsen zoals Antequera, Marbella en Ronda achterwege gelaten en alleen gekeken naar die plaatsen die rustiger zijn en daarnaast bekend staan als “pueblo blanco”.

Mijas, Spain

1- Mijas Pueblo

Eigenlijk beginnen we al fout met het noemen van Mijas Pueblo want dat is meteen een van de meest toeristische dorpen die we hier opnoemen. Mijas is de favoriete plaats van oudere Noord Europeanen die hier komen wonen om te genieten van de Spaanse cultuur, het mooie weer en de omgeving. Ondanks dit heeft Mijas Pueblo (in tegenstelling tot Mijas Costa) op sommige plaatsen nog een authentiek Spaans uiterlijk en is het een rustig Spaans wit bergdorp. Mijas is echt een aanrader om te bekijken, misschien minder om te wonen (vanwege de hoge huizenprijzen en hoge concentratie buitenlanders) maar wel om te bezoeken. Tip: als je na 19.00 uur ‘s-avonds komt is het doorgaans rustiger omdat de bussen met dagjesmensen dan weg zijn.

0073-LA IGLESIA DE BENAHAVÍS

2- Benahavís

Benahavís is een van die dorpen die eigenlijk niet zo heel bekend is bij veel buitenlandse Costa del Sol gangers maar wel de moeite waard is om te bezoeken. Benahavís staat bekend om de luxe, dure woningen, onbetaalbare vakantiehuizen en golfbanen. Daartussendoor echter wonen de “normale” inwoners en daarnaast zijn er talloze volkstuinen te vinden die ervoor zorgen dat het geheel een originele mix vormt. Het centrum van het dorp is zeker leuk om doorheen te wandelen en er zijn zelfs nog enkele arabische constructies te zien.

Benalmádena Pueblo,

3- Benalmádena Pueblo

Als we de haven en de vele constructies langs de kust achter ons laten en het “pueblo” bezoeken, is Benalmádena een aangename afwisseling om doorheen te wandelen, of te wonen. Vanaf de vele balkonnetjes hangen de bloemen en planten of hangt de was te drogen terwijl er tientallen restaurantjes zijn waar je heerlijk op een terrasje kan zitten.

Casares

4- Casares

Het witte Casares, hoog gelegen op een rots, is een Conjunto Histórico Artístico wat de oude dorpskern een beschermende status geeft. Gelegen in de Serranía de Ronda geniet men vanuit Casares van mooie panoramische vergezichten en daarnaast is het goed vertoeven op een van de vele terrasjes waar dagjesmensen voorbij komen. Casares is tevens ideaal om te wonen aangezien het dicht bij de kust ligt, middenin de natuur en daarnaast andere culturele hoogtepunten niet ver weg zijn.

COMARES

5- Comares

Het mooie en groene Axarquía heeft vele leuke dorpen maar wij hebben hier gekozen voor Comares. Dit dorp is ontstaan op de plaats waar ooit een Arabisch fort stond, hiervan zijn nog resten te vinden. Het witte dorp is prachtig gelegen op een 703 meter hoge rots van waaruit men een mooi uitzicht heeft over de bergen van de Montes de Málaga en de zee in de verte. Om er te komen moet je wel tegen aardig wat bochten kunnen maar het is meer dan de moeite waard. Comares wordt ook wel het Balkon van de Costa del Sol genoemd en vormt onderdeel van de 31 dorpen die in de populaire Axarquía streek te zijn.

Frigiliana

6- Frigiliana

Het witte dorp Frigiliana is volgens velen een van de mooiste witte dorpen van Andalusië. Het idyllische en typische Andalusische dorp gelegen ten noorden van de moderne en veel drukkere kustplaats Nerja, is een van die dorpen die, als je deze bezoekt, meteen denkt dat je daar wel wilt wonen. Het dorp is immers op een steenworp afstand gelegen van de kust maar tegelijkertijd midden in de natuur met de Sierra de Almijara op de achtergrond. Slenteren door de vele leuke straatjes met uitkijkjes en vergezichten is werkelijk waar een beleving. Helaas is Frigiliana de laatste jaren erg populair geworden waardoor er soms erg veel toeristen te vinden zijn. Desalniettemin is het een geweldig dorp, om te bezoeken en om te wonen.

Gaucin(Malaga)

7- Gaucín

Als je aan het rondrijden bent en Casares hebt bezocht, rijdt dan even door naar Gaucín. Dit witte dorp is gelegen in de Serranía de Ronda en is omgeven met natuur. Het dorp is vroeger gebouwd rondom het oude Castillo del Águila, wat nog steeds deels overeind staat. Gaucín is een romantisch wit dorp met Arabische tinten waarbij men kan genieten van de smalle straatjes, trappen, pleintjes en statige woningen.

Istán, Andalucía

8- Istán

Het witte bergdorp Istán is een rit weg van de Costa del Sol waarbij de weg richting het binnenland vertrekt vanuit de regio Marbella en Puerto Banus. Istán is gelegen op 287 meter hoogte in het zuidelijke deel van de Sierra de las Nieves en niet ver weg van het Embalse de la Concepción stuwmeer. Het dorp Istán is bezaaid met bronnen waar men lekker fris bergwater kan drinken tijdens een wandeling door het dorp. Leer de straten, pleinen, woningen en uitzichtpunten kennen en zeker weten dat je terug gaat keren. Wie weet om te wonen.

Nerja

9- Nerja en Maro

Ondanks het feit dat Nerja een populaire kustplaats is waar het erg druk kan zijn, is het een vermelding waard in deze lijst. Het is het enige dorp gelegen aan de kust wat we hebben opgenomen omdat Nerja echt de moeite waard is om te bezoeken en ondanks de drukte heeft het oude centrum toch iets karakteristieks weten te behouden. Uiteraard moet je het Balcón de Europa, de grotten en het Aquaducte de Águilas bezoeken maar vergeet ook niet de vele straatjes en pleintjes te bewandelen. Nerja werd in Spanje beroemd vanwege de tv-serie Verano Azul die hier in de tachtiger jaren werd opgenomen. In de naast Nerja gelegen plaats (of eigenlijk meer gehucht) Maro zijn de beroemde Cuevas de Nerja grotten te vinden. Daarnaast bezit Maro diverse mooie stranden en is dit deel veel rustiger dan Nerja. Vanuit Nerja kun je zo naar het eerder omschreven bergdorpje Frigiliana rijden.

Ojen!

10- Ojén

Het witte bergdorpje Ojén ligt op een steenworp afstand (8 kilometer) van het beroemde en drukke Marbella. Ojén ligt in een vallei en is omringt door bergen, natuur en rust die te vinden zijn in de Montes de Ojén. Ojén is op 300 meter hoogte gelegen waardoor het hier kouder kan zijn dan aan de kust, houdt daar rekening mee als je er ooit wilt gaan wonen. Ojén werd in Spanje bekend toen de zanger Julio Iglesias besloot hier een woning te bouwen. Ojén is een rustig dorp wat slecht 10 minuten rijden van de zee ligt waardoor het een ideale en veel rustigere plaats is om te wonen of om op vakantie te gaan.

Ga naar de inhoud