skip to Main Content
De bijzondere Justo Gallego werkt al 54 jaar aan zijn eigen kathedraal in Spanje

De bijzondere Justo Gallego werkt al 54 jaar aan zijn eigen kathedraal in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

donjusto1aMADRID – Veel mensen weten wellicht niet van zijn bestaan af maar Justo Gallego Martinez mag wel wat bekendheid krijgen aangezien hij de Spanjaard is die al meer dan 54 jaar bezig is met de bouw van zijn eigen “kathedraal” in het dorp Mejorada del Campo op zo’n 20 kilometer van de Spaanse hoofdstad Madrid. Wellicht kan Justo gezien worden als de moderne Gaudí wiens Sagrada Familia kerk ook nog niet af is in Barcelona.

Justo Gallego Martinez werd op 20 september 1925 geboren en staat tegenwoordig ook wel bekend als Don Justo. Deze bijnaam heeft hij te danken aan het feit dat hij al sinds 1963 aan zijn eigen “kathedraal” werkt in de geboortestad Mejorada del Campo nabij de stad Madrid. Al 53 jaar lang heeft Justo zich aan zijn uit 1961 stammende belofte aan God gehouden door eigenhandig aan de kerk/kathedraal te werken.

Belofte aan God

donjusto3aDe nu inmiddels 92-jarige zelfverklaarde bouwmeester begon de werkzaamheden op een perceel dat hij van zijn ouders had geërfd. De reden voor deze beslissing was dat hij in 1953 lid was geworden van een trappistenabdij waar hij acht jaar later moest vertrekken omdat bij hem tuberculose was vast gesteld. Hij beloofde God dat als hij zou herstellen van zijn ziekte hij een heiligdom zou bouwen ter ere van de Nuestra Señora del Pilar oftewel de Vrouwe van de Pilaar.

Sinds dat hij genezen verklaard werd is Don Justo met de bouw van zijn heiligdom bezig om zijn woord aan God waar te maken. Ondanks het feit dat er geen formele tekeningen zijn voor het gebouw is deze met de jaren langzaam ontwikkeld en werd de koepel van de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan als inspiratiebron gebruikt. De omtrek van het gebouw is 20×50 meter en het is gebouwd op een oppervlakte van ongeveer 8.000 vierkante meter.

Gerecyclede Kathedraal

Het gebouw omvat een complex samenspel van kloosters, kantoren, onderdak en een bibliotheek. De kathedraal heeft al een koepel (naar het voorbeeld van Sint-Pieter) die circa 40 meter hoog is en ongeveer 12 meter in diameter, en waarvan de stalen pilaren zijn bevestigd met de hulp van zijn zes neefjes met behulp van katrollen.

Het merendeel van de bouwmaterialen en gereedschappen die Don Justo gebruikt voor de bouw worden gerecycled. Hij gebruikt zowel alledaagse voorwerpen en overtollige bouwmaterialen geschonken door bouwbedrijven en een nabijgelegen steenfabriek. Zo zijn de kolommen gevormd met oude benzinevaten. Geschat wordt dat het nog 15 tot 20 jaar kan duren om het gebouw te voltooien. De nu 92-jarige Don Justo zegt dat hij waarschijnlijk het einde van de bouw niet meer zal meemaken en hoopt dat een volwaardige opvolger zijn levenswerk zal afmaken.

donjusto2a

Zonder bouwvergunning en zegen

Het gebouw heeft geen formele bouwvergunning of een bouwvergunning van de autoriteiten van Mejorada del Campo. Een gecertificeerde architect heeft echter enkele jaren geleden aangeboden pro bono zijn diensten te verlenen om het gebouw legaal te maken, iets wat tot op de dag van vandaag nog niet helemaal rond is. Don Justo heeft echter ook (nog) niet de zegen of ondersteuning van de Katholieke Kerk, dat gebeurde eerder ook niet bij een andere “gek” genaamd Antonio Gaudí die zonder de steun van de Katholieke Kerk aan zijn Sagrada Familia begon en we weten allemaal hoe dat verhaal is geëindigd.

Vrijwilligers

Don Justo heeft voornamelijk alleen gewerkt aan de bouw, met hulp van zijn zes neefjes en incidentele vrijwilligers. Af en toe raadpleegt hij een expert op eigen kosten maar in de zomer helpen meestal vrijwilligers, vaak Spaanse en buitenlandse studenten die dan naar de kathedraal komen om daar kosteloos te werken, slapen en wonen om zo Don Justo een handje te helpen. Voor het zware werk huurt hij af en toe een lokale medewerker op eigen kosten.

Don Justo woont samen met zijn zus in de nabijheid van zijn kathedraal. Hij financiert zijn werk door verkoop en verhuur een deel van zijn geërfde landbouwgrond en verder van particuliere donaties van supporters en bezoekers. In 2005 gaf een reclamecampagne voor Aquarius frisdrank hem en zijn kathedraal brede media aandacht in Spanje en verdiende Don Justo 30.000 euro met de verhuur van zijn kathedraal.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 6 reacties
  1. Het is geen kerk en kan dan ook geen kathedraal zijn. Geen kerk omdat ze niet ingewijd is, geen kathedraal omdat het niet de zetel van een bisschop is

    1. Precies … net zoals vroeger, voordat de Paus er een kerk van maakte tijdens zijn bezoek, bij de Sagrada Familia in Barcelona. In principe is/was dat ook een private bouw. Daarom werd er altijd gesproken over een tempel.

  2. Alhoewel zelf niet (meer) gelovig, stond ik een paar jaar geleden met de mond open van verbazing als ik zijn werk zag en zijn verhaal hoorde!

  3. Dit mag voor mij in de bijbel bijgeschreven worden onder de naam, Justo die door God is opgeroepen net als Paulus om op te treden als verkondiger en getuigenis van onze Schepper in de naam van Jezus!!!

  4. Fantastisch toch zo’n unieke man. Jaren geleden zijn we er geweest. Fijn om te lezen dat hij er nog steeds aan werkt. Zo origineel. Jammer van het slecht uitgesproken Spaans.

  5. Fantastisch toch zo’n unieke man. Jaren geleden zijn we er geweest. Fijn om te lezen dat hij er nog steeds aan werkt. Zo origineel.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken
1
Hola. Heb je een nieuwsfeit voor ons? Laat het de redactie weten via WhatsApp.
Powered by