Mogelijk Britse toerist besmet met listeria bacterie in Andalusië

Mogelijk Britse toerist besmet met listeria bacterie in Andalusië
Beeld: RTVE

Mogelijk Britse toerist besmet met listeria bacterie in Andalusië

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SEVILLA – Nadat de uitbraak van de listeria-infectie bekend werd zijn er 195 personen besmet geraakt met de bacterie, zijn er nog eens 64 verdachte besmettingsgevallen en zijn er twee personen overleden als gevolg van de listeria bacterie. Nu is er mogelijk ook een Britse toerist die half augustus tijdens een bezoek aan Sevilla waarschijnlijk de bacterie heeft opgelopen en ziek is geworden.

Deze Britse toerist werd ziek na het eten van vlees en werd in een ziekenhuis in Sevilla onderzocht. Daarna ging de Brit terug naar zijn eigen land maar werd hij tijdens zijn reis in Frankrijk enkele dagen opgenomen in het ziekenhuis. Het gaat om de eerste buitenlander die besmet is geraakt na het eten van het besmette vlees in Andalusië.

Op het moment van schrijven zijn er in totaal met zekerheid 193 personen besmet geraakt met de listeria bacterie. Daarvan zijn er 158 in Sevilla, 17 in Huelva, 10 in Cádiz, 4 in Granada en 4 in Málaga. Daarnaast zijn er ook personen besmet geraakt in Aragon (1) en Extremadura (1) en 22 mogelijke besmettingen in Aragón (6), Asturië (6), Castilla-La Mancha (9) en Castilla y León (1).

Er zijn ook nog eens 64 personen waar een verdenking is dat ze een listeria infectie hebben waaronder naast de eerder genoemde regio’s ook gevallen in Madrid, Valencia en Melilla. 

De listeria (listeriosis) bacterie kan in sommige gevallen dodelijk zijn zoals bij ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Het ziektebeeld behorend bij een Listeria-infectie zijn onder andere: meningitis, sepsis, pneumonie, endocarditis, encefalitis, otitis media en endometritis. Besmetting met Listeria kan een miskraam of doodgeboren kind tot gevolg hebben. Ouderen, kinderen en zieken kunnen ook ziek worden van een besmetting door Listeria.

In alle gevallen gaat het over personen die gegeten hebben van producten van de fabrikant La Mecha/Magrudis en witte merken van dezelfde fabrikant (verkocht door Comercial Martínez León) die sinds 15 augustus de productie van o.a. de ‘carne mechada’ gestopt is. Carne mechada is een soort van gehaktbrood waarbij het varkensvlees op een speciale manier in zijn eigen vet gekookt wordt. Het is een typisch gerecht in delen van Andalusië.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.