menu: rubrieken, zoeken & meer

Waarom je een mondkapje moet dragen volgens deze oma (video)

Waarom je een mondkapje moet dragen volgens deze oma (video)
Beeld: YouTube

Waarom je een mondkapje moet dragen volgens deze oma (video)

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÉRIDA – Volgens velen is dit de beste campagne ter bevordering voor het dragen van het nu al verplichte mondkapje. De redelijk bekende twitteraar en kleinzoon Gonzz Monster heeft een korte video compilatie gemaakt van zijn oma in Extremadura waarin ze helder (met accent uit Extremadura) en op humoristische wijze uitlegt waarom iedereen een mondkapje moet dragen. 

Het zijn met name de ouderen in Spanje die extra gevoelig zijn voor het coronavirus en de meeste maatregelen die genomen worden in Spanje hebben ermee te maken dat er zo min mogelijk mensen besmet raken waardoor ook de ouderen minder kans op besmetting hebben. Want jonge mensen krijgen het coronavirus, merken er soms helemaal niets van of wellicht wel en hebben last van lichte symptomen om daarna weer verder te gaan met hun leven. Maar oudere mensen hebben die luxe vaak niet.

De social distance van anderhalve meter, het ontbreken van fysiek contact, het wassen en desinfecteren van handen en de mondkapjes zijn de beste middelen om tegen het virus te strijden. En dat weet ook Rosario, de corona-oma uit Extremadura die met deze korte video een boodschap wil sturen naar heel Spanje.

‘Weet je wie niet op vakantie is gegaan deze zomer? Dat ben ik’ zegt Rosario in de video die op Twitter is geplaatst. ‘En weet je wie ook niet op vakantie is gegaan? Dat is het coronavirus’. ‘Op straat zie ik mensen die rondlopen alsof er niets gebeurd is en of er nu plots niets meer aan de hand is’ zegt de corona-oma in een video die zo bewerkt is alsof het om een reclameboodschap gaat.

Rosario gaat verder ‘in het begin klaagde iedereen dat er niet genoeg mondkapjes waren en nu deze er in overvloed zijn willen veel mensen deze niet gebruiken en wordt er opnieuw over geklaagd’. ‘Wat heeft het voor zin om het mondkapje om je arm te dragen terwijl het enige wat je moet doen is het goed dragen van dit essentiële mondkapje’ aldus de oma.

Ze sluit de video af met de woorden ‘Si este verano no vas a la moda es porque no quieres. En tu boca está la elección de parar esto cuanto antes. Y lo haremos juntos. Póntela’. ofwel ‘als je deze zomer niet mee wilt wilt doen met de mode dan is dat omdat je niet wilt. Met jouw mond heb je de keuze om dit zo snel mogelijk te stoppen. En dat doen we samen dus … zet het mondkapje op’.

In een eerder geplaatste video op 23 juni heeft oma Rosario ook al eens een overzicht gegeven van de corona-situatie en de maatregelen na de noodtoestand die slechts twee dagen daarvoor op 21 juni eindigde in Spanje. Goed luisteren want Rosario heeft een heerlijk accent uit Extremadura 😉