Search
menu
Search

Spanje wil opnieuw praten over de hogesnelheidstrein van Madrid naar Lissabon

Spanje wil opnieuw praten over de hogesnelheidstrein van Madrid naar Lissabon
Beeld: Renfe.es

Spanje wil opnieuw praten over de hogesnelheidstrein van Madrid naar Lissabon

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – In Spanje wil de regering met die van buurland Portugal gaan praten over een treinverbinding met de hogesnelheidstrein tussen de Spaanse hoofdstad Madrid en de Portugese hoofdstad Lissabon. Die verbinding zou dan via Extremadura moeten gaan wat meteen ook goed nieuws is voor het hogesnelheidstrein verkeer in die ‘achtergestelde’ regio.

Spanje en Portugal delen samen het Iberisch Schiereiland maar een goede en snelle treinverbinding tussen de hoofdsteden is er nog niet. Nu er veel gepraat wordt over het reizen met de trein als alternatief voor het vliegtuig of de eigen auto, wil ook de Spaanse regering de optie van een hogesnelheidstrein verbinding tussen Madrid en Lissabon weer bespreken met het buurland.

De Spaanse regering zoekt naar een mogelijkheid om het treinverkeer tussen Spanje en Portugal nieuw leven in te blazen en tegelijk het netwerk van hogesnelheidstreinen uit te breiden. Als het aan het Ministerie van Transport ligt moet de hogesnelheidstrein via Badajoz in Estremadura Portugal binnenrijden. Daarmee kan Extremadura eindelijk ook verbonden worden op het hogesnelheidstrein netwerk en worden de 1,2 miljard euro die Spanje moet investeren gerechtvaardigd. De reis tussen Madrid en Badajoz zou 51 minuten korter zijn.

Maar Spanje heeft deze internationale treinverbinding wens al 20 jaar terwijl er vanuit Portugal nog niet zo positief gereageerd wordt. Een verbinding tussen Madrid en Lissabon zou negen uur reistijd betekenen. Het opvallende is dat Spanje en Portugal de enige buurlanden binnen de EU zijn waar de hoofdsteden niet met elkaar zijn verbonden met een hogesnelheidstrein verbinding. Daarom is er ook enige druk vanuit Brussel om een internationale verbinding te creëren.

In Portugal geeft men tot nu toe echter de voorkeur aan een goede en snelle Atlantische treinverbinding tussen Lissabon, Porto en Galicië. Een andere mogelijkheid waar Portugal wel voorstander van is, is een treinverbinding vanuit Portugal via Salamanca naar Medina del Campo en naar Madrid en daarna richting Irun in Baskenland en dan een verbinding met Frankrijk.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?