skip to Main Content
Vooruitblik: de Fallas in València

Vooruitblik: de Fallas in València

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

valencia-1Terwijl miljoenen mensen jaarlijks naar Barcelona vliegen voor een citytrip, ligt er een eind ten zuiden een net zo leuke stad die nog niet overspoeld is door toeristen: València. Al is València, de derde stad van Spanje, nog niet half zo groot als Barcelona, het heeft minstens zoveel te bieden. Niet onbelangrijk is het klimaat: met een beetje geluk kan je in november of februari nog lekker op het strand liggen. En dat hoef je in Barcelona niet te proberen in de winter.

Fallas

valencia-3Ieder jaar, begin maart, wordt het openbare leven in València gestaakt en geeft iedereen zich gedurende een week over aan de Fallas, een zinderend, eeuwenoud volksfeest dat ’s nachts uitloopt in spectaculaire vuurwerkshows. Daarbij moet je weten dat de Valencianen van oudsher meesters zijn in het fabriceren van ingenieus vuurwerk. Niemand doet hbet ze na, zelfs de Chinezen niet. Tijdens de Falles zie dat jong en oud, van bejaarden tot peuters, tot diep in de nacht op straat samen feestvieren zonder dat er ook maar één onvertogen woord valt (er wordt immers flink gedronken). Op de laatste dag worden grote kunstwerken van papel maché in brand gestoken (dit wordt la cremà genoemd) als signaal dat het langzamerhand weer tijd wordt om weer eens aan het werk te gaan. Het is trouwens wel zaak om op tijd een hotelkamer te boeken, bijvoorbeeld bij Accor Hotels, want de stad stroomt deze week vol en wie het eerst komt, die het eerst maalt.

Paella

valencia-2Valencianen zijn zeer secuur in de keuken: alleen het allerbeste belandt in de pan. Op de oude Mercado Central vind je dan ook alleen de allerverste producten, waaronder sinaasappels die eerder op de dag nog aan de boom hingen. Ook het fameuze Spaanse gerecht paella komt uit València. De originele paella Valènciana wordt niet gemaakt met garnalen en schelpdieren, maar met kip, konijn, slakken, peultjes en witte reuzenbonen. Maar er zijn tientallen andere variëteiten, zoals de bij ons bekende met garnalen en schelpdieren, maar ook de arroz negro die met de inkt van calamares wordt gekleurd.

Anders

Dit artikel is aangeleverd en aangepast door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Back To Top
×Close search
Zoeken