skip to Main Content

Rechters leggen Catalaanse ex premier Artur Mas een straf op van 5,2 miljoen euro voor de organisatie van de illegale 9-N raadpleging

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De ex premier van Catalonië Artur Mas moest deze week opnieuw voor de rechter verschijnen, in dit geval het Tribunal de Cuentas waarbij de ex leider een boete kreeg van 5.251.948,17 euro voor de organisatie van 9-N, de in 2014 onwettig verklaarde volksraadpleging. Het geld voor dit mislukte referendum werd uit de Catalaanse staatskas gehaald en dat mag niet, aldus de rechters. Artur Mas heeft 15 dagen de tijd om 5,2 miljoen euro op te hoesten zoniet wordt alles wat hij heeft in beslag genomen.

Het Tribunal de Cuentas is een Spaans staatsorgaan waarbij de uitgaven gecontroleerd worden in alle autonome deelstaten. Op deze manier kan men nagaan of het geld wat vanuit Madrid verdeeld wordt over alle regio’s in Spanje goed gebruikt wordt. In het geval van het op 9 november 2014 mislukte referendum in Catalonië, ook wel de volksraadpleging (consulta) van 9-N genoemd, werd er door Artur mas en zijn regionale regering geld uit de staatskas gebruikt om de kosten te betalen, iets wat door het Grondwettelijk Hof voor het mislukte referendum reeds was verboden. De rechters van het Tribunal de Cuentas hebben maandag geoordeeld dat Artur Mas en diverse andere politici schuldig zijn.

De ex regionale premier van Catalonië Artur Mas heeft de grootste boete opgelegd gekregen van 5.251.948,17 euro welke hij binnen 15 dagen moet betalen. Lukt hem dat niet, dan wordt alles wat hij en zijn familie bezitten in beslag genomen. Andere politici moeten ook grote sommen geld ophoesten zoals Irene Rigau die 3.044.399,09 euro moet betalen of Frances Homs met een boete van 2.127.580,09 euro en Joana Ortega met 839.439,75 euro.

In feite gaat het hier niet om boetes maar om borgsommen in het geval de politici schuldig worden bevonden en de gevangenis in zouden moeten gaan. Artur mas is de hoofdverantwoordelijke en daarvoor dus ook verantwoordelijk voor het grootste bedrag. De overige politici hebben boetes/borgsommen opgelegd gekregen naar gelang van hun verantwoordelijkheden bij de volksraadpleging van 9-N.

De rechters achten bewezen dat de opgelegde sommen de hoeveelheden aangeven die gebruikt zijn voor o.a. de aanschaf van computers voor de stemlokalen, campagnemateriaal, computer ondersteuning en websites, versturen van brieven, perscentra, het produceren van de stembiljetten en stembussen etc.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken