skip to Main Content
Naast elektriciteit zal nu ook het aardgas duurder gaan worden in Spanje
Freepik

Naast elektriciteit zal nu ook het aardgas duurder gaan worden in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Naast elektriciteit zal nu ook het aardgas duurder gaan worden in Spanje

Freepik

MADRID – De laatste maanden wordt er in Spanje veel geklaagd over de enorme prijsstijging van de elektriciteit waarbij elke week wel recordprijzen worden gehaald en de consument uiteraard veel meer moet betalen. Vanaf 1 oktober zal ook het aardgas duurder gaan worden in Spanje en zullen de prijzen 8,4% omhoog gaan.

Het gaat om een prijsverhoging van het zogenaamde Tarifa de Último Recurso (TUR) waarbij de TUR1 geldt voor verbruik van minder dan of gelijk aan 5.000 kWh (warm water en koken) en de TUR2 voor gebruik tussen de 5.000 en 50.000 kWh (warm water, koken en verwarming) per jaar.

Deze 8,4% prijsverhoging is met name te danken aan de hogere prijzen voor de grondstoffen op de internationale markten (+22,7%) en de koersdaling van de euro ten opzichte van de dollar (-2,8%). Hogere olieprijzen hebben daarnaast meestal direct gevolg voor de gasprijzen.

Deze nieuwe verhoging van aardgas in het vierde trimester komt bovenop de verhoging van +3,4% in het derde trimester en de verhoging van +6,2% in het eerste trimester terwijl er een daling van -3,4% plaatsvond in het tweede trimester dit jaar.

De verhoging van de gasprijs voegt zich in het rijtje van verhogingen zoals die van de benzine en diesel die op veel hogere prijzen staan dan normaal en uiteraard die van de elektriciteit die dit jaar tot nu toe al 15% in prijs gestegen is.

De inwoners van Spanje gaan dus het koudere weer in de late herfst en winter tegemoet met belangrijke prijsverhogingen voor de energie.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 16 reacties
 1. voor de gemiddelde spanjaard is het heel duur aan het worden en zeker het water en licht is niet meer normaal zijn de duurste in europa en vergeet niet dat de lonen hier maar gimmiddeld duizend euro zijn

 2. Sommige vergelijkingen kloppen, volgens mij, toch niet.
  Stop met vergelijkingen te maken met BE en NL, zeker als je hier als gepensioneerde zijt komen wonen. Vergelijk niet als je een netto – inkomen hebt van €1.300 of meer, want dat is bovengemiddeld. Bekijk de prijzen eens als je een netto – inkomen hebt van €1.000 of minder en alles krijgt aan een heel ander perspectief.
  Ook is er in Spanje een n heel groot verschil in welk gedeelte je woont.
  Ik woon in een klein stadje vlak naast Granada (amper 7km van centrum Granada) en hier zijn de basisproducten, zelfs met een Spaans loon, spotgoedkoop. 3 witte stokbroden voor €1, waterfactuur van gemiddeld €30/2m, je kan een hele kar verse groenten en fruit kopen in de supermarkt en het amper voelen in je maandbudget (en als je naar de kleine groenteboer gaat, kost het nog minder)
  Maar… In BE en NL krijg je die groenten en fruit aan de straatstenen niet kwijt. Niet omdat ze slecht zijn, zeker niet want ik vind de kwaliteit hier veel beter, maar “ze zien er niet uit”. Ook moeten we stoppen met te zeggen dat je hier een dagmenu voor €10 kunt eten… Klopt volledig, maar als je zo een menu in BE of NL krijgt, ga je er geen tweede keer Terug. Luxe is, hier in Granada, weer enorm duur… Elektriciteit is bijna even duur als in BE, wil je eens een koffiekoek of een specialer stokbrood als ontbijt, ben je al makkelijk het dubbele kwijt.
  Het is een heel ander leven tussen Spanje en BE/NL, dus stop met die nutteloze en foute vergelijkingen te maken. Bekijk alles in het juiste perspectief en met de ogen van een Spanjaard die een Spaans inkomen heeft en dan ook nog eens in welk deel je van Spanje zit.
  Kortom, voor heeeeeeeeeeel veel Spanjaarden is Spanje niet goedkoop leven en veel mensen moeten op het einde van de maand centjes tellen (zie je hier heel goed aan het volk in de supermarkten), dus die verhoging van prijzen op de elektriciteit en gas zullen veel gezinnen weer een iets koudere winter van geven.

 3. Wat een enorme onzin wordt hierboven verkocht over prijzen. Ik raad iedereen aan die de prijzen hier hoog vindt, weer terug te gaan naar Nederland, dan ben je het zeiken gauw afgeleerd. Prijzen van fruit en groenten ontlopen elkaar wellicht niet al te veel, maar dan hebben we het over peanuts. Overigens gaat in Nederland v.w.b. deze producten de BTW ook nog eens omhoog van 6 naar 9 %. Laten we het eens hebben over huizenprijzen, waarbij ik dan wel aanteken dat er (grote) verschillen kunnen zitten in de prijzen per regio.
  In Murcia koop je een flink huis in goede staat, incl. meubilair met 700 m grond voor 150.000 euro. Ga daar nou in Nederland eens een huis voor kopen. Autobelasting: ik betaal hier € 53,80 per jaar voor mijn auto. Voor diezelfde auto betaal ik in Nederland € 1295,- per jaar. Die auto heb ik hier in Spanje gekocht voor € 20.000,- Kost in Nederland 28.750,- Nou dan wil ik best 25 cent meer betalen voor een kropje sla. Brandstof: diesel niet veel goedkoper dan in Nederland, maar de benzine minstens 40 cent per liter. Eigen bijdrage voor de zorg? Hebben we in Spanje niet. 10% eigen bijdrage op de medicijnen, die hier een fractie kosten van die in Nl. Ga in Nederland eens eten van een menu del dia voor € 10,- incl. salade vooraf, dan 3 gangen en ook nog een drankje erbij. Dat ben je in Ned. al kwijt voor 3 drankjes. Zo kan ik nog wel even doorgaan. In Nederland heeft de politiek een sport gemaakt van het uitbenen van de Nederlandse bevolking, met de nadruk op Nederlandse. Ik ga nooit meer terug, ondanks dat ik Nederlander ben in hart en nieren. Ik heb “den lande” 36 jaren gediend, het enige dat “den lande” voor mij doet is zo veel mogelijk van mij proberen af te pakken, ondanks dat ik in Spanje woon. Ik voel met de Spanjaarden mee die nu kennelijk onder druk van de nieuw aangetreden “rooie rovers” in de regering en die onvolprezen EU grootgraaiers, waar de Nederlandse politiek het zo mee eens is, moeten gaan bloeden voor allerlei linkse projecten die niemand ene moer gaan opleveren, behalve de “plukkers” die nooit ook maar een cent hebben bijgedragen aan de Nederlandse of Spaanse economie in het bijzonder, dan wel de Europese in het algemeen.

  1. Helemaal waar Herman, goed verwoordt.
   De mensen vergelijken mijns insziens niet op de juiste manier.
   Uiteraard is een vrijstaand huis op 100 mtr afstand van de kust in Spanje duurder dan een vrijstaand huis in Oost-Groningen.
   En inderdaad is dat in de Randstad weer helemaal anders, zo is ook een woning in de Barcelonese wijk Peralbes immens kostbaar.
   Fruit, groente, vis en vlees is makkelijker te vergelijken: het lijkt wel of de NL supermarkten meer aandacht besteden aan presentatie, verpakkingen en aan de glanzende stukken fruit en groente, dan aan de smaak en voedingswaarde.
   Sinaasappels glimmen niet als ze geplukt worden, ze zijn dof.
   Voor de NL tomaten moesten wij ons schamen, er zit kraak nog smaak aan en je kunt ze niet eens behoorlijk snijden.
   En waarom zouden we in de winter aardbeien moeten eten die naar groene Golden Delicious appelen smaken ?
   Of appelen eten die al maanden in een zuurstofvrije ruimte zijn opgeslagen ?
   Vergelijk nou dat eens met de kwaliteit én prijzen van de Spaanse supermarkten.

 4. Prijzen zijn hier misschien wel lager maar als je kijkt wat een Spanjaard gemiddeld verdiend is het leven voor een Spanjaard een stuk duurder en met die alsmaar stijgende kosten gaan we heel veel armoede krijgen. Velen klagen al tijden dat ze niet meer goed kunnen rond komen. En wat gebeurd er de komende winter met die mensen die de elektriciteit niet kunnen betalen en de verwarming genoodzaakt uit moeten laten?

 5. In Spanje moet je boete betalen aan de energie maatschappij als je zonnepanelen op je dak hebt. De Spaanse overheid is hardstikke corupt. Dus gasrekening ontlopen met zonnepanelen kan ook niet.

  1. Wanneer je in nederland zonnepalen op dak plaatst gaat de woz waarde van de woning omhoog en dus ook het huurwaardeforfait

 6. Ook de aansluiting op het landbouw water is met 100 euro per jaar gestegen en dat is zonder 1 druppel water dat betaal je apart en is bijna 40% omhoog gegaan dit jaar!!!

 7. Spanje begint steeds meet op N-Europa te lijken. Laatst nog aan de pomp, ik betaal nu bijna 30 cent meer per ltr. dan 2 jr geleden. Energie, voedsel, huizenprijzen/huur alles wordt nu ingelopen. Waarschijnlijk door de EU ingegeven, Brussel wurgt de bevolking volledig uit

  1. Ingelopen? Supermarkten en huizen zijn in Spanje al zeker een decennium (flink) duurder dan in Nederland, al helemaal als je naar prijs-kwaliteit kijkt.

   1. Onzin….welk vergelijk maak jij nou ? Een woning in Marbella, of in Sant Cugat del Vallés ?
    Huizen in NL zijn veel duurder dan in Spanje en de supermarkten moet je bij mij niet vergelijken, die zijn in kwaliteit véél beter in Spanje dan al dat bont verpakte varkensvoer wat in de schappen ligt in de NL supermarkten.

    1. Eens Piet.
     De prijzen hier zijn echt lager dan in NL.
     Zeker voor verse zaken, zoals vlees, vis, groente en fruit en nog veel meer.

     1. Onzin, de prijzen zijn helemaal niet lager dan in Belgie of Nederland, veel fruit en groenten zijn in Spanje minstens even duur of zelfs duurder. De huizenprijzen zijn ook duur in Spanje zeker als je naar de kwaliteit kijkt.

    2. Peter H, geen idee waar jij in Spanje woont, maar boodschappen zijn echt goedkoper hier. Verse producten zijn echt goedkoper hier. En je moet ook kijken waar je koopt, koop je in NL bij de AH ben je ook meer kwijt dan bij de Lidl, hier heb je ook dure winkels en minder dure winkels en koop je het zo van de boer, dan lach je je helemaal krom zo weinig dat groente en fruit kosten.
     Huizen in de Randstad in NL zijn niet meer te betalen, koop je voor 500.000 net een tussenwoning van 350m2…..of duurder, voor 500.000 koop ik hier een vrijstaand huis, met zwembad en een lapje grond….dus ja…
     Volgens mij zijn mensen zaken aan het vergelijken die je niet kan vergelijken.
     Feit is dat ik genoeg armoe zie hier, maar dat is in NL niet anders, maar ik zie ook zeer veel gezinnen met 2 huizen, 2 auto´s en iedere zondag uit eten…dus die kan is er ook gewoon heh.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken