Spanje buiten top 25 van beste pensioen landen

Spanje buiten top 25 van beste pensioen landen
Beeld: 123rf

MADRID – Spanje staat voor het derde opeenvolgende jaar niet in de top 25 van de beste landen om met pensioen te gaan en waar de gepensioneerden gelukkig zijn. De top drie bestaat uit Zwitserland, Ijsland en Noorwegen maar Spanje is dit jaar net zoals in 2018 geëindigd op plaats 31. Nederland staat op plaats 10 en België op de 18e plaats.

De pensioenen is voor meer dan 9 miljoen inwoners van Spanje het onderwerp van gesprek en iets waar men zich continu zorgen om maakt. Op de Global Retirement Index 2019 staat Spanje buiten de top 25 en is het land geëindigd op de 31e plaats. 

Deze index is gericht op het analyseren van het welzijn en de financiële zekerheid van gepensioneerden in ontwikkelde landen. Hiervoor houdt de studie rekening met 18 aspecten om gegevens te verkrijgen met betrekking tot gezondheid (salud), pensioenen (finanzas), levenskwaliteit (calidad de vida) en materieel welzijn (bienestar material). 

Zwitserland heeft dit jaar Noorwegen van de eerste plaats gestoten terwijl dit scandinavische land gezakt is naar de derde plaats achter IJsland op nummer twee. Zweden staat op de vierde plaats gevolgd door Nieuw Zeeland, Australië, Ierland, Denemarken, Canada en dan Nederland op de tiende plaats.

Score Spanje

Spanje staat dit jaar op de 31e plaats, dezelfde als in 2018 maar twee plaatsen hoger dan plaats 33 in 2017. De algemene score is 63% wat beter is dan de 61% in 2018 en 57% in 2017. 

Wat betreft de gezondheid scoort Spanje goed met 81% en ook bij de levenskwaliteit heeft Spanje een goede score van 77%. Wat betreft de financiën en het pensioen heeft Spanje een score van 63% maar bij het materieel welzijn scoort Spanje slecht met 40%.

Hieronder hebben we de percentages naast elkaar gezet voor Nederland, België en Spanje zodat deze te vergelijken zijn. Het Global Retirement Index 2019 is ook HIER in PDF te downloaden.

LandGlobale
score
GezondheidFinanciën en
pensioen
Levens
kwaliteit
Materieel
welzijn
Nederland (10)76%87%57%82%82%
België (18)71%83%51%73%71%
Spanje (31)63%81%63%77%40%
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on whatsapp
Share on email

Aanbevolen artikelen

12
Reageer op dit artikel

9 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
8 Comment authors
  Abonneren  
Abonneren op
Miel

Uit voorgaande artikels in SV blijkt dat gepensioneerden in Spanje gemiddeld een hoger inkomen hebben dan veel mensen die werken. In vergelijking met de situatie in andere landen mogen ze dus zeker niet klagen. Bijvoorbeeld in België is het pensioen (niet-ambtenaren) beperkt tot 60% van het gemiddelde loon tijdens de loopbaan (+/-). Door de hoge lonen is dat nog altijd meer dan wat een doorsnee pensionado krijgt, maar rekening houdend met de levensduurte is het echt niet om euforisch van te worden. Dat is dan ook een van de redenen waarom ik in het goedkope Spanje woon.

Ramon

Ik kijk hier niet zo van op. De Spaanse pensioenen zijn niet geweldig en de meeste mensen hebben een lager welvaartsniveau dan in Noord Europa. En ja het is geindexeerd aan de levensonderhoud.
Levenskwaliteit en gezondheid zijn hier ok. Het is voor de mensen uit Noord Europa met hun pensioenen inderdaad goed toeven in Spanje. Voor de lokalen is het een stuk minder.

de baetselier

En zijn in de vergelijkingen ook de levensduurte meegenomen. Best mogelijk dat een Zwitser 2 X zoveel pensioen heeft dan een Spanjaard maar wat doe je daar mee als het leven 2 X zo duur is ……. evenveel dus

maclaren0@gmail.com

de baetselier:
daar heb je 200 procent gelijk in en dat is wat ik bedoel daarom zijn de olie prijzen in spanje niet veel goedkoper dan in de rest van europa kijk naar het inkomen van het land dan is de olie prijs in spanje redelijk duur voor de gepensioneerde spanjaard

maclaren0@gmail.com

eender welke nationaliteit dat je heb indien jou pensioen zelf 2 x meer is dan dat van een spanjaard veronderstel ik dat je er ook voor gewerkt hebt en belasting betaald in land van herkomst of wil je dat iemand levenslang werkloos blijft met opzet evenveel pensioen ontvangt dan iemand die 45 jaar heeft gewerkt en afgedragen

de baetselier

ga maar eens in Belgie zien waar levenslange werkloosheid mogelijk is en kijk eens maar die pensioenen dan weet je genoeg

Pedro

Spanje wordt soms mooier voorgeschreven. De reacties zijn uit eigen positie gevormd. Alles is gebaseerd op inkomen en dat geeft veel verschillende meningen. Dat de Spaanse regering bezig is met Brussel Om belastingen e.d. gelijk te trekken met het land van herkomst is wel degelijk iets. om rekening mee te houden. De voorkeur behandeling met eigen burgers van geboorte is recent een feit. Of dat goed zal gaan is denk ik niet echt bijdehand. De inkomsten van toerisme zijn groot en kwetsbaar.!! Het is niet de eerste keer dat de kans dat toerisme in Spanje terug loopt. Plus het weer… Lees verder »

PeterH

De laatste paar jaren zijn er veel groentjes die naar Spanje komen wonen die dit niet graag horen en zeker niet willen geweten hebben, maar ze zullen het wel ondervinden met de jaren.

jcvandewynckele@proximus.be

Het fabeltje dat de meeste Spanjaarden een eigen huis hebben,bestaat dus nog. Niet de Spanjaarden, maar de banken hebben dat huis. Zie de gevolgen van de crisis in 2008. En als ik 2 maanden moet wachten om een scan van mijn rug te laten nemen…. Ook niet van de beste resultaten. Terwijl het onderzoek van de patienten in het medisch centrum ook dikwijls maar een grapje is, tegenover een doktersonderzoek in België. Ten andere, als dit een onderzoek van de OESO is mag dit zoals de meeste conclusies van deze organisatie, gevuld door mensen die ergens anders geen nut meer… Lees verder »

Peter Jasper

Ik lees net in jullie verslag dat het ouderdomspensioen in Spanje
€1141, – pppm is dit is veel hoger dan de AOW in NL.
Hoe zit dit dan ?

brianvanhees@hotmail.com

Dit soort zng. indexen kunnen gelijk naar de prullenbak. Het zijn al dan niet door overheden gestuurde of gemanipuleerde,cijfers zonder enig greintje van waarde!

Miel

Als men het poensioeninkomen van de Spanjaarden vergelijkt met het inkomen uit arbeid mogen ze zeker niet klagen tov bijvoorbeeld de Belgen. Ook op gebied van gezondheid en levenskwaliteit vind ik Spanje heel wat beter dan ‘het grijze land dat ‘t mijne is’. Aangezien de overgrote meerderheid van de Spanjaarden minstens 1 eigen huis heeft lijkt de slechte score op gebied van materiële welstand me bovendien nogal verwonderlijk. Het enige wat m.i. zou kunnen leiden tot ontevredenheid is de immateriële welstand zoals bijvoorbeeld de politieke situatie, de ongelijkheid, het favoritisme, enz. … Als geimmigreerde gepensioneerde heb ik daar echter absoluut… Lees verder »

Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.