menu: rubrieken, zoeken & meer

Gemeenten Spanje beginnen kerstactiviteiten, Driekoningen en carnaval te annuleren

Pixabay
Beeld: Pixabay

Gemeenten Spanje beginnen kerstactiviteiten, Driekoningen en carnaval te annuleren

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Het coronavirus zal nog lang aanwezig zijn in Spanje en de speciale maatregelen die overal genomen worden zullen steeds strenger worden waardoor sommige evenementen en feesten niet door kunnen gaan. Dat geldt bijvoorbeeld voor de traditionele kerstmarkten, kerstshows maar meer nog de Driekoningen optochten en nog later het carnaval.

De stad Cádiz was de eerste gemeente waar men al een maand geleden besloot het typische carnaval niet door te laten gaan. De vroege beslissing in Cádiz heeft alles te maken met de voorbereidingen van o.a. de beroemde ‘chirigotas’, groepen mannen (en in mindere mate vrouwen) die in creatieve kostuums en met geestige en kritische woordspelingen op satirische wijze hun liedjes ten gehore brengen. 

Maar ook op de Canarische Eilanden is men normaal gesproken vroeg bezig met de voorbereidingen voor wellicht wel het op Rio de Janeiro na beroemdste carnaval ter wereld. Een beslissing heeft men op de acht eilanden maar met name Gran Canaria en Tenerife nog niet genomen maar de kans dat het carnaval daar door zal gaan wordt steeds kleiner.

Kerstmis

Maar eerst moet de kerst nog komen en in veel gemeenten is men druk bezig om de voorbereidingen te treffen voor de kerstverlichting waar dit jaar niet op bezuinigd zal worden of met de traditionele kerstmarkten en kerstshows. Met name bij de kerstmarkten en shows moeten maatregelen genomen worden om teveel bezoekers tegelijk te voorkomen.

Driekoningen

Als onderdeel van de kerst viert men in Spanje op 5/6 januari Driekoningen ofwel ‘Reyes Magos’ waarbij niet alleen de kinderen hun cadeaus ontvangen maar waarbij ook de drie koningen Melchior, Gaspar en Baltasar meestal per boot aankomen in het land waarna ze met een ‘cabalgata’ optocht door de straten trekken waar duizenden kinderen en hun ouders de koningen toejuichen en snoep ontvangen.

Die ‘cabalgatas’ ofwel optochten zullen op veel plaatsen geen doorgang vinden terwijl de autoriteiten naar alternatieven zoeken om de kinderen niet te teleurstellen.

Waar men het wel overal over eens is dat de kerstverlichting en kerstversiering op de straten uitbundiger dan ooit moeten zijn om de commercie te stimuleren en het in deze zware tijden in ieder geval gedurende een maand wat vrolijker te maken.