Search
menu
Search

Vulkaanuitbarsting na korte pauze hervat op La Palma waar de lava de zee gaat bereiken

Vulkaanuitbarsting na korte pauze hervat op La Palma waar de lava de zee gaat bereiken
Beeld: Europa Press

Vulkaanuitbarsting na korte pauze hervat op La Palma waar de lava de zee gaat bereiken

Dit artikel is 2 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

SANTA CRUZ – Maandagochtend 8.30 uur was het plotseling stil op het eiland La Palma want de Cumbre Vieja-vulkaan stopte met het uitstoten van lava en aswolken. Maar deze pauze was van korte duur want om 11 uur brulde het weer en sindsdien zijn er weer aswolken te zien en komt het lava weer uit de krater die op zondag al deels instortte. 

Verwacht wordt dat de lava maandag of dinsdag de zee gaat bereiken waardoor ruim 4.000 bewoners van het gebied binnenshuis moeten blijven vanwege de mogelijke giftige gassen die gaan vrijkomen als de lava het water van de Atlantische Oceaan gaat bereiken en tot explosie komt.

De lavastroom heeft inmiddels voor veel ellende en schade gezorgd waaronder woningen en de kerk van de gemeente Todoque waar ook wegen bedekt zijn met een dikke laag lava die haar weg zoekt naar zee. Inwoners van verschillende wijken van Tazacorte worden opgeroepen ramen en deuren te sluiten en binnenshuis te blijven vanwege de komst van de lava en de giftige gassen die vrijkomen wanneer deze de zee bereikt.

Zondagavond bevond de lavastroom zich nog op 1,6 kilometer van de kust maar dat is inmiddels alweer veel minder geworden. Volgens het Vulkanologisch Instituut ontstaat wanneer de lava in zee komt een thermische schok die kolommen waterdamp genereert die zijn beladen met waterstofchloride (HCl) als gevolg van het belangrijke gehalte aan chloride (Cl-) in het water van zee. 

Deze gebroken witte pluimen van waterdamp bevatten ook minuscule deeltjes vulkanisch glas als gevolg van de reactie die optreedt tussen de 1.000 graden warme lava en 20 graden warme zeewater. De stoom kolommen die daarna vrijkomen kunnen tot wel 5 kilometer de lucht in worden geschoten tijdens een reeks van explosies.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?