skip to Main Content
Spaanse hammen en Chorizo worsten volgens onderzoek ook kankerverwekkend

Spaanse hammen en Chorizo worsten volgens onderzoek ook kankerverwekkend

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

ham1aMADRID – Volgens een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) is bewerkt vlees zoals ham, worst en bacon net zo kankerverwekkend als sigaretten, alcohol, asbest en arseen. Met andere woorden, men zou kanker kunnen krijgen door het eten van die heerlijke Spaanse Serrano hammen of van die smeuïge Chorizo worsten en lekkere fuet.

Maandag publiceerde het WHO haar bevindingen in een rapport waarmee de richtlijnen van deze organisatie op een lijn komen te staan met de eerdere bevindingen van het Wereld Kanker Onderzoek Fonds (WCRF). Beide organisaties zeggen nu voldoende bewijs te hebben dat bewerkt vlees darmkanker kan veroorzaken.

De conclusie van de onderzoekers is als volgt: bij het dagelijks eten van 50 gram bewerkt vlees verhoogt men de kans op het ontwikkelen van darmkanker met 18%. Bewerkt vlees is bijvoorbeeld verwerkt tot hamburgers, worsten, kipnuggets, etc. Men heeft echter ook onderzocht of bij het eten van rood vlees ook de mogelijkheid op kanker vermeervoudigd maar daar zijn nog geen bewijzen voor gevonden. Daarom wordt bij het eten van rood vlees gesproken van “mogelijk kankerverwekkend”, terwijl het eten van bewerkt vlees het label “kankerverwekkend” krijgt.

Het nieuws wat nu naar buiten is gebracht zou consequenties kunnen hebben op de Spaanse ham industrie. Jaarlijks worden er zo’n 33 miljoen hammen verwerkt en verkocht waarmee meer dan 1,5 miljard euro wordt omgezet. De Spaanse ham is goed voor 23% van de Spaanse bewerkte vlees industrie, meer dan bijvoorbeeld de chorizo’s en salchicha’s. Volgens schattingen eet elke Spanjaard jaarlijks 5 kilo ham. Buiten een genotsproduct in Spanje wordt er jaarlijks ook veel ham geëxporteerd naar het buitenland, het merendeel naar landen binnen de EU – (Remco Stoffer)

TER INFO: Het gaat hierbij natuurlijk niet alleen om de Spaanse producten, ook vlees producten in Nederland, België en de hele wereld zouden kankerverwekkend zijn. Het zou gaan om al het bewerkt vlees op de wereld. Meer informatie lees je hier.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Back To Top
×Close search
Zoeken