skip to Main Content

Campers vrij parkeren mag niet meer overal langs de kust in Aguilas en Torrevieja

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MURCIA – Traditioneel overwinteren er in deze tijd van het jaar tal van buitenlandse eigenaars van campers in de kustregio’s van Spanje en tot voor kort verbleven zij dan ook met tientallen op de stranden van Aguilas, regio Murcia. De regionale overheid van Murcia heeft nu een verbod opnieuw ingesteld waarin het kamperen op de stranden van de regio verboden is en het stadsbestuur van Aguilas heeft de verbodsborden geplaatst.

Momenteel houden zij daar streng de hand aan. Zo riskeert men volgens het verbodsbord voor een kleine inbreuk een boete tot 1.000 euro. Het nu boven gehaalde decreet werd in het regionaal parlement gestemd op 8 maart 1985 en daarin werd er een verbod ingesteld om te kamperen binnen een straal van 5 km van een camping, in een stedelijk gebied, op openbare ruimtes, op bevolkte plaatsen en in parken. Ook binnen de 100 m van een strand of een openbare weg mag er niet gekampeerd worden.

Maatregelen waar bijna nooit werd naar omgekeken maar die nu wel een serieuze boete kunnen opleveren. Het voorbeeld van de regio Murcia heeft navolging gevonden in Torrevieja. Daar vinden een aantal inwoners het nu genoeg dat de eigenaars van de campers bijna de hele Punta del Salaret klif hebben ingenomen.

Doorlopend staan er 30 campers van vooral Nederlandse, Duitse, Britse en Zweedse nationaliteiten die, volgens de lokale pers, zo gratis het land willen ontdekken.

Roger Frans Lauryssen

Dit artikel is geschreven door Roger Frans Lauryssen en geplaatst door de redactie in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele of delen van deze tekst is zonder toestemming niet toegestaan.

Dit bericht heeft 40 reacties
 1. Ik verbaas me. Ik heb via de ambassade en het toeristenbureau enkele jaren gelden gevraagd hoe de wetgeving in elkaar zat m.b.t. het vrij overnachten en parkeren. Ik heb dit in een gesprek met een Spaanse politieman al eens ter sprake gebracht en het deze week nogmaals gevraagd bij het Officiele spaanse verkeersbureau waar de ambassade mij heen verwees. Zij vertelden dat er geen verandering was in de wetgeving. Zij schreven: “Er is geen wetswijziging geweest voor zover wij hebben kunnen achterhalen.
  Er is voor de wet een verschil tussen kamperen en stationeren (parkeren).
  Stel u parkeert uw camper en binnen in de camper eet en slaapt u, bent u in uw eigen verblijf. Als u de mensen in de omgeving niet tot last bent met bv harde muziek etc. Mag u daar staan.
  Stel u parkeert uw camper en zet de stoelen, tafels etc. buiten, u drinkt koffie en eet aan een tafel, dat wordt gezien als kamperen en dat is niet toegestaan. En dient u te doen op bv een camping.

  Vrgr

  Spaans Verkeersbureau”.

  1. Is geen wetswijziging Martin. Is bestaande weg die niet gehandhaafd werd en nu weer van het stof ontdaan is. Kennelijk voorlopig alleeen in Murcia

 2. In Andalucia geen campings genoeg? In het Zuiden toch niet!
  In Torrox, Torre del Mar heeft er 2, Marbella heeft er ook 2… en voor de prijs moet je het ook niet laten. In het voorjaar en najaar maar ongev.15 euro.

 3. Ik kan het de regering niet kwalijk nemen !

  Wij hebben sinds jaren weer een Camper, wij constateren dat in de afgelopen jaren het gedrag verslechterd en ook onder de Camperaars.

  Het liefst kruipt men zo dicht mogelijk op je ( gasflessen explosie gevaar ) weinig rekening houden dat in bepaalde situaties men weg moet kunnen rijden, privacy heeft men maling aan !

  Zitten vervolgens de god ganse dag in hun Camper , laten alles lopen en dat doen ze “stiekem” met een pisstraaltje zodat het in hun ogen niet opvalt !

  Staan wij graag gratis tuurlijk, echter wij betalen ook graag voor een stukje “vrijheid” waar je een helaas afgebakend plekje hebt met afstand tussen de Campers , omdat zoals eerder beschreven Camperaars zo dicht op je kruipen dat je denkt, noemt men dat “vrijheid” om van achter de ruit het uitzicht te genieten en je de buurtjes hun geluiden hoort ?!

  Tuurlijk zetten wij onze stoeltjes buiten, tuurlijk gaan wij op de terrasjes zitten, lokale markten bezoeken en uit eten , vooral als een plaats zo genereus is om een gratis Camperplek te tolereren en voorzieningen hebben waar je dan een paar euro’s voor betaald .

  Laten we dan ook niet vergeten dat in de afgelopen jaren de Campers langer zijn geworden, aanhangwagen met auto’s, mijn god dat is toch niet het idyllische van een Camperaar en sorry dat ik het zo schrijf het zijn ook nog veelal die neerkijken op Camperaars die “kleiner” rijden of een Camper bezitten die 20 jaar of ouder is !

  Respect daar is waar alles mee begint en eindigt !

  Respecteer de locale regels
  Respecteer het milieu
  Respecteer elkaar

  Reizen kost nu eenmaal geld daar spaar je voor, je rekent ermee dat de plaatsen betaald dienen te worden en kom je nog een ouderwetse gratis plaats tegen,waardeer het en hou het in ere , dan weet je zeker dat ieder er terug kan keren 😉

 4. Beste Vlaming.
  Dit heel vervelend allemaal , dit zijn mischien wel dezelfde mensen die alles uit hun auto werpen.
  De echte camperaar maakt geen troep, maar poetst eerder de plaats schoon indien nodig.
  Soms zie deze mensen ook op een camping, en dat is jammer, hiermee plaatsen ze andere in een kwaadlicht.
  Als echte camperaar zal ik hier altijd mijn mening overgeven, indien nodig.

 5. Er is overal een probleem met mobilhomes. Ik ben opgegroeid thv Delta del Ebro. Hier waar ik eigenaar ben zijn er verscheidene parkeerplaatsen voorzien die amper gebruikt worden. Men blijft gewoon op het strand staan (ook ‘s nachts!). Honden worden gewoon los gelaten, vuilnis en sanitair water wordt gedumpt!.. dit wordt dan jammer genoeg allemaal gedoogd door de lokale politie, onbegrijpelijk. Ooit heb ik eens een klacht ingediend…en daar bleef het dan bij

  1. Hallo ik kom al drie jaar op doorreis in de buurt fantasties mooi, kunt u mij wat tips geven over camperplaatsen b.v.d ik heb er een gevonden in de buurt van Flix kan dat mvrg piet

  2. Graag wat tips van U dit is een prachtige streek kom al drie jaar op door reis vanuit nederland (Enschede)
   m.v.r.g piet

 6. Beste Anneke.
  Wat een fijn aanbod, indien mogelijk maken wij daar volgend jaar graag gebruik van.
  Ik zou het fijn vinden als wij binnen kort contact hebben.

 7. ik heb een huisje in Purias , en ik heb plaats voor een aantal campers , grote parking geheel op de buiten ,je mag er wel je wc van de camper niet uitgooien bij mij ; omdat het een heel natuurlijke verteerput is
  Zin om af te komen ? laat het mij weten
  vele groetjes
  Anneke

  1. Hoi Anneke,
   super om weten! Ik heb goeie herinneringen aan mooie plekken daar in’t zuiden. San Juan de los terreros is een van m’n toppertjes. Daar bij jou eventueel kunnen staan is iets dat ik wil onthouden.
   Misschien tot!
   Carlo

  2. beste Anneke wij hebben je bericht gelezen en hadden graag de juiste plaats gekend waar we konden staan bij jullie daar wij noch nooit in spanje zijn geweest zou het best andig zijn om dan van daar uitstappen te doen wij plannen namelijk een reis naar spanje
   dank bij voor baat
   jean & Marleen

  3. Hallo Anneke,
   Wij gaan in december met de camper naar La Mata. Ben je er ver van? Kunnen we iets regelen?

  4. Hay anneke wij wilden graag langskomen vertrekken half november naar spanje graag adres of coordinaten zijn beniewd

  5. Dag Anneke,

   Wij zijn nu in Portugal en willen als het gaat lukken graag als het gaat lukken een nachtje bij jou/jullie overnachten.
   Dit zal ongeveer begin februari zijn.
   Hoor graag van je!
   Vriendelijk groeten,

   John & Gaby

 8. Je mag overal staan op de daar voorziende parkings maar niet overnachten

 9. ik denk dat veel mensen jaloers zijn ,mijn vrouw heeft 3 weken op de parkeer plaats van het hospitaal in elche war ik mijn leven aan heb te danken en voor de rest vind ik dit als zovaak slap ge ouwehoer

 10. Volgens de spaanse wet is een camper een auto en zolang die geen campinggedrag vertoont ( stoelen buiten, luifel uit, etc) gelden daarvoor dezelfde rechten en verplichtingen als voor een automobilist. Gemeenten die in hun wijsheid besluiten om campers niet meer toe te laten zijn door de rechter al vaak al op de vingers getikt. Naar ik aanneem betreft het in dit artikel de aanpak van campers die campinggedrag vertonen anders geef ik deze maatregel weinig kans. Wat ik niet begrijp is die boosheid op camperaars die een prachtige plek aan de kust hebben gevonden en daar een nachtje staan. Op de rots bij Torrevieja is een prachtige plek ,ik heb daar afgelopen jaar ook een keer overnacht. Voor camperaars die liever op een camping staan is er in Torevieja bovendien weinig keus. De enige camping is op behoorlijke afstand van de stad , zeker niet op loopafstand van de stad. De keuze van een dergelijke plek op de rots bij Torrevieja is zeker niet altijd om het gratis is. maar omdat het een prachtige plek is.

 11. Nog een duidelijke regeling zou zijn, bij de locale politie aangeven dat je daar staat en op doorreis bent maar de rusttijd wil respecteren, dat ze dan een tijdelijke vergunning afgeven voor die 24 of 48 uur wel met goedkeuring dat je daar mag staan, want niet overal mag je zomaar staan. Met dit systeem is er en controle en bewijs van tijdelijke rusttijd/overnachten. Gelijktijdig bij de ANWB/kampers aangeven wat het regelgeving en evt. verordening is voor kampers en dit regelmatig publiceren. En dan gaat vanzelf de vlieger niet meer op voor verblijf van een of twee weken kamperen op kliffen/rotsen, bij of op stranden, parkeerplaatsen.

 12. Op de kliffen vlak voor DosDosDos (222) en Torretay aan de Alfredo Nobel, de smalle locale kustweg, zijn twee grote plaatsen die regelmatig bezet worden door een of twee kampers op dit moment. In de zomer is het een ander verhaal, dan zijn er wel een stuk of 6 a 8 te tellen. En bij LaMata is een parkeerplaat direct bij het strand waar ze dan aaneengeschakeld met 6 stuks dwars op de vakken, dus dubbel geparkeerd de boel bezetten.

  1. Deze middag geteld aan 222, er stonden 14 campers!!!!!
   En de campings zijn in deze periode helemaal niet vol.De meeste die nu rond toeren zijn gepensioneerden die zo lang mogelijk willen rondkomen met hun pensioen ( wat hun goed recht is ) en dus zo weinig mogelijk uitgeven aan standgelden en horeca.

   1. Kom, kom, een beetje camper kost wel een paar euro in aanschaf en in huur. Zo armlastig zijn die lui niet.

 13. Andalucia is erg slecht met voorzieningen voor campers. Ze zijn er nu eenmaal ,dus maak voorzieningen. Je kan een ticketautomaat plaatsen waar mensen een ticket kopen voor 24 uur. De prijs kan zijn 5 , 8 of 12 euro. Daarbij plaats je voorzieningen voor schoon drinkwater chemisch toilet depot en een plaats voor vuilwaterlozing. Ze hoeven maar naar het binnenland te kijken of de NW kust van spanje. Daar kunnen ze het wel regelen. Zo moeilijk is het niet. En dan zijn er mensen, je kan toch ook op een camping,maar het is de vrijheid die je heb als camperaar. Meestal mag je ook niet langer blijven dan 48 uur. Campings zijn ook vaak vol. Dus is gewoon gezeur.

  1. Als Andalucia zulke slechte voorzieningen voorzieningen heeft, is het misschien verstandig om met een camper niet naar Andalucia te gaan.

 14. Je kunt je afvragen of een overheid het parkeren helemaal mag verbieden of dat dit in strijd is met het EVRM en hogere Spaanse wetgeving.

  1. Parkeren mag, maar niet overal. Wild kamperene mag niet in spanje maar wordt vaak wel gedoogd. Probleem is vaak day veel camperrijders ergens gaan staan waar dat niet mag , de zonneluifel naar beneden doen, banken en stoelen plaatsen en dan camping gaan vieren. Juist dat wil men dus voorkomen

 15. Ik ben een echte camperaar, bezoek campings encamperplaatsen, wij betalen toeristen belasting en kopen bij lokale zaken.
  Hierdoor dragen wij ook ons steentje bij.
  Op plaatsen waar je niet mag staan blijf je weg, en op een camperplaats ben je op doorreis, dat een ieder het mooiste plekje wil is normaal.
  Als huizenbezitter zoek je ook naar iets moois, gun ieder zijn plezier, binnen de regels.

  1. gelijk je zegt,”binnen de regels” maar die worden met regelmaat niet genomen

 16. Inderdaad begint het er de spuigaten uit te lopen. Schandelijk dat die kampers het landschap verknoeien maar ook te gierig zijn om tien km verder op een ingerichte plaats te gaan staan. Maar ja daar is geen zicht op zee? De overheid moet ook hier dringend ingrijpen. Wij en velen anderen betalen belasting voor Torrevieja en zij komen zo maar efkens gratis genieten. De vuilbakken worden gevuld en wij betalen er belastingen voor.

 17. Ik ben zelfs al campers tegengekomen op het parkeerterrein van het Hospital de Vinalopó in Elche.
  Sommige mensen schamen zich nergens voor.

 18. jammer net nu wij ook een keertje [eerste keer] willen overwinteren .shit

  1. Ik huur een appartementvoor het hele jaar in La Mata en dacht om deze winter met de camper naar ginder te trekken. daar een week verblijven en dan verder trekken in Spanje met de camper. Waar moet ik nu met mijn camper gaan als ik niet mag parkeren in de omtrek van mijn appartement??? Ik dacht dat als je er niet in slaapt, eet of wat ook je je wel kon parkeren in een straat…of niet????

 19. Anton, deze terreinen zijn veelvuldig aanwezig in Europa (ook in NL) en elke campertoerist heeft wel een gids bij waar deze terreinen in vermeld staan. Oorspronkelijk zijn deze terreinen bedoeld om te overnachten tijdens je trektocht door een bepaald land, daarom hebben de meesten ook de basisvoorzieningen (aansluiting elektriciteit, lozen van afvalwater, enz.).
  Zoals eerder gezegd zijn deze terreinen bedoeld om te overnachten, dus in regel één nacht. Als je meerdere dagen op een plaats wenst te verblijven vind ik het niet meer dan normaal dat je dan een camping opzoekt. Het kost wel meer maar je camper staat binnen een beveiligd terrein en je hebt wel meer voorzieningen dan op een camperterrein.
  De campinguitbaters zullen het ook niet leuk vinden als men een verblijfsduur van bv 2 weken toelaat op een camperterrein.

  1. is dit een LEVENSBEHOEFTE ? aansluiting elektriciteit voor een overnachting, zeker een rotte accu aanwezig

 20. Gewoon overal (ook in NL) een terrein beschikbaar stellen voor campers, met basisvoorzieningen en een regel dat je niet langer dan zeg twee weken daar mag staan.

  1. En dan gratis voor niets zeker? Nou ja, gratis kan natuurlijk niet, het zal toch betaald moeten worden…

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken