skip to Main Content
Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – De gemeente Girona is over het algemeen voorstander van een Catalaanse republiek en dus is alles wat Spaans is op dit moment niet goed. Koning Felipe VI hoort daar als monarch van het Koninkrijk Spanje zeker bij en dus is hij als “Persona non grata” bestempeld in de gemeente Girona. Het was een initiatief van de burgemeester Marta Madrenas van de PDeCAT partij. Girona was voordat Puigdemont de regiopremier werd van Catalonië zijn stad omdat hij daar als burgemeester werkte.

Koning Felipe VI is niet meer welkom in de Catalaanse regionale hoofdstad Girona, dat heeft de gemeente deze week besloten. Naast de Koning is ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, niet meer welkom in Girona. De reden daarvoor is dat beide mannen het invoeren van het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet niet afkeuren.

In de gemeente Girona werd deze “Persona non grata” regel goedgekeurd door de ERC, CUP en PDeCAT partijen terwijl de PP, C´s en PSC partijen tegen stemden. Tijdens dezelfde gemeente zitting werden ook door dezelfde partijen het politiegeweld op 1 oktober, het gevangen zetten van de “los jordis” en het invoeren van artikel 155 afgekeurd.

De laatste keer dat de Koning met zijn vrouw naar Girona kwamen was in juli 2016. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook voorlopig de laatste keer zijn geweest nu Felipe VI niet meer welkom is in de Catalaanse regionale hoofdstad. Het vreemde is dat zijn vrouw Letizia nog wel welkom is in Girona, iets wat maar goed is ook want jaarlijks viert deze stad de prijsuitreiking van de Fundación Princesa de Girona.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 28 reacties
 1. Leo ik woon hier bijna 50 jaar en ben bovendien nog eens historicus ook. De beste notities vind ik van Rudy Puister en Hans van Dalen.

  1. Mee eens, sommigen schrijven en weten totaal niets over de geschiedenis en nemen maar aan wat die jongelui in Cataluña scanderen. Hebben de tijd niet eens meegemaakt, maar is dat niet gaande over geheel de wereld(?). De jongkies weten het beter en willen/moeten het wiel weer uitvinden.

 2. Zeer begrijpelijk. De meeste nederlanders hebben geen flauw idee hoe zijn vader koning werd, persoonlijk geselecteerd en opgeleidt door Franco ! Niks democratisch ! Bovendien heeft hij “per ongeluk” z’n oudere broer doodgeschoten ! Waren geen getuigen en dus un de doofpot gestopt. Toevallig was hij toen wel al de oogappel van Franco. Dit is top secret in Spanje. Ga dit nu eens onderzoeken ! Vergeet ook niet dat de grondleggers van de huidige regeringspartij oud Franco medewerkers waren en dat 25% van de huidige grondwet regels bevat die Franco nog ondertekend heeft ! In NL zou dit allemaal nooit geaccepteerd worden als ik alleen al denk aan hoe moeilijk Maxima geaccepteerd werd. Logisch dat de echte catalaan niets van de spaanse koning moet hebben !

  1. Leo, misschien moet je zelf eens wat dieper in de boeken duiken. Ja, Juan Carlos was inderdaad door Franco als zoon opgenomen in de hoop dat op die manier misschien het zijn beleid nog lang voortgang zou kunnen vinden. Helaas bleek al gauw dat de nieuwe koning een geheel andere koers ging varen die Franco alsnog in zijn graf deed omdraaien. En natuurlijk heeft Juan Carlos niet alle misdadigers van de Franco regime aangepakt. Het had nog wel met de kerk en het leger en een machtige groep groot industriëlen te maken die nauwlettend in de gaten hielden of de koning niet te hard van stapel liep met het ‘democratiserings’ proces.
   Toen na een aantal jaren het er even op leek dat het leger alsnog weer de macht wilde grijpen heeft nu juist de Koning door eigenhandig optreden voorkomen dat het doorging. Hiermee werd de democratie gered.
   Als je nagaat dat het in Spanje nog maar een paar decennia is geleden dat men overging van een Dictatoriaal regime naar een democratie dan mogen we de Koning, en het land met hem, prijzen dat het allemaal zo snel gegaan is en Spanje zo snel een redelijk modern land is geworden. Daar hebben de meeste landen in het Noorden van Europa, Nedeland, Belgie noem maar op, heel wat oorlogen en revoluties én tijd voor nodig gehad om hetzelfde te bereiken.
   Nee, Madrid met de fascisten vergelijken, of de Koning met Franco, dan heb je echt uit je neus zitten vreten tijdens de geschiedenis lessen. Dus ga gewoon lekker bij je maten in de kroeg sterke verhalen vertellen, die zien daar misschien de lol nog van in….

   1. Rudy, helaas weet je maar de helft van de spaanse geschiedenis. Ik woon hier al heel lang en kan daardoor objectief de ontwikkelingen volgen. Natuurlijk speelt mee dat we ooit 80 jaar onder het spaanse juk hebben moeten leven en hun afgezant de Duque de Alba Nederland leegroofde mede waardoor vele generaties dit nog steeds de rijkste famile van Spanje is. Ook dat we juist van hun onze laatste kans op op de wereldtitel verloren in 2010 met een doelpunt (fantastisch mens overigens van Iniesta vooraf gegaan door buitenspel. Flauwekul natuurlijk, is maar voetbal maar we hebben het noodlot zelf afgeroepen ! Daar komt de 80-jarige oorlog weer. Welk land haalt het in z’n hoofd om eeuwen later in z’n volkslied de koning van een ander land te eren ? “de koning van Hispanje heb ik altijd geëerd”. Zo makkelijk, ook qua rijmen, om te veranderen in ” de koning van Oranje heb ik altijd geëerd. De spanjaarden die dit weteb, zullen zich rot lachen. Dat dit nooit veranderd is. Zoals je kan lezen heb ik ook zo mijn persoonlijke redenen om de Catalanen te steunen en te begrijpen.

   2. Rudy, dit is een zeer terechte beschouwing. Spanje heeft ongelofelijk veel te danken aan Juan Carlos. Ik zal zijn foute gedrag, vooral privé, niet wegkijken, aar zijn verdienste voor de staat zijn enorm en dat heb je goed beschreven.
    Het stoort me nog steeds enorm hoe deze man op het einde van zijn carrière afgeserveerd werd. Totaal onverdiend en zeer ondankbaar! Gelukkig mocht hij zijn titel koning wel behouden, iets waartegen zelfs deze redactie al meermalen gezondigd heeft.

  2. Leo,
   Jullie Nederlanders kunnen het niet afleren hé…..dat bewijzend vingertje naar alles en iedereen. Begin maar voor eigen deur te vegen Bernard met Lockheed, persoonlijke escapades enz….Niemand is vrij van zonden, dus is wat nederigheid op zijn plaats.En mocht je het nog niet weten: voor een koning kan je niet kiezen, ook niet voor degene die nu in Nederland of Belgie rondloopt! Ik vind dat Spanje, in de relatief korte periode dat de democratie van kracht is, het zeer goed heeft gedaan en dat is o.a. ook te danken aan het staatshoofd. En vergeet niet dat wij jullie ook hebben moeten buiten gooien alvorens een vrij land te kunnen worden!!……

  1. Je hebt duidelijk geen verstand van zaken. Berlijn is Hitler, Moskou Stalin.. wat een onzin. Maar ja, aan je pseudoniem te zien is er maar één die je een flinke vent vindt…..

  2. Het spijt me maar wat je daar schrijft is één van de dwaaste zaken die ik hier ooit heb gelezen. Ik denk dat jij nog nooit verder bent gekomen dan het lokaal parochiecentrum maar zeker nooit in Catalonie bent geweest. Ik woon er reeds 6 jaar……

 3. Door niemand erkend, uitgezonderd Venezuela, maar toch groot feest in Barcelona! Wie viert nu zijn eigen ondergang? Kafka ten top! Te veel zon in Catalonië?

 4. Ik denk dat jullie eerst eens moeten uitzoeken wat de reden is waarom dit gebeurd. Kijk nu eerst eens naar de financiele situatie. Eerst die van Madrid en dan die van Catalonie. Je zult versteld staan van het resultaat.

  1. Da’s zeker. Catalaanse schuldenberg zal nog verder oplopen. De economie zal instorten. Het geld systeem zonder de Euro in elkaar storten. Ze graven hun eigen graf. Net als de Britten maar het enigste waar de separatisten beter doen dan de Britten is het graven….. Laten we hopen dat Spanje snel ingrijpt voordat ze werkelijk in dat gat vallen…

  2. Volgens ons klopt dat niet maar het ligt er natuurlijk aan wie de cijfers geeft, de catalaanse kant of de spaanse kant. We hebben al vaker voorbij zien komen dat er veel geinvesteerd wordt in catalonie maar dat dit verdoezeld wordt door de catalaanse regering om zo slachtoffer te kunnen spelen. Maar ja, aan elk verhaal zitten twee kanten natuurlijl. Maar waar ontbreekt het de catalanen dan eigenlijk nu aan? Goede wegen, haven, nieuw vliegveld BCN, goed ziekenhuizen, AVE spoorlijn etc.

 5. Ik zat eigenlijk op verzoenende woorden van de koning te wachten tijdens zijn speech op tv, maar hij was alleen maar boos, heel boos.
  Daardoor waarschijnlijk alleen maar meer verdeeldheid, was verdeeldheid ook niet de oorzaak van veel leed? Leed waarvan we dachten dat die nooit meer terug zou komen.
  Jammer die starre houding van het gemeentebestuur van Girona

 6. Worden deze twee betweterige en gefrustreerde paljassen (Anton & Rob) voor hun ridicule commentaren soms betaald door de redactie? Op alles en nog wat moeten zij hun idiote zegje hebben. Als deze toestand zo op hun gestel werkt, wat doe ze hier dan uiteindelijk nog?

  1. Betaald door de redactie? Heel vervelende opmerking die nergens op slaat. Gelukkig mogen lezers hun mening geven en ja diverse van hen zijn actiever dan andere lezers. Wij kennen Anton en Rob niet maar die zijn net zoals jij John lezers die een mening hebben, of jij het daar nou mee eens bent of niet.

  2. Nou je vergeet mij dan toch? Ik schep er namelijk ook genoegen in om zulke mafkezen als jouw aan de kaak te stellen met hun idiote opmerkingen. Ja ik weet het, het is vechten tegen de bierkaai. 80% van de one-liners of stukjes van minder dan 5 regels komt uit de hoed van mafkezen. Ik probeer, waarschijnlijk tegen beter weten in, sommige nog aan hun aan hun verstand te brengen hoe dom ze zijn. Of het veel helpt weet ik niet, maar ik heb mijn best gedaan.
   Gelukkig blijkt dat ik er een centje aan kan verdienen, redactie; mijn paypal account is te vinden onder mijn e-mail adres. 😉

  3. @john. Misschien weet jij niet wat een ‘forum’ is/betekend? Zeer zeker niet bedoeld voor ventjes zoals jij om anderen uit te schelden…

 7. Het wordt inderdaad een geheime stemming zoals ik vermoedde. Laat me raden, iedereen stemt voor en een stemt tegen. Ze tellen toch zelf dus het resultaat hebben ze toch al bepaald.

  De discussie vooraf in het parlement was een aanfluiting, de regerende partijen mochten spreken wat ze wilden en de oppositie mocht niet “van het reglement”. Dat is “dialoog” aldus de separatisten.

 8. Zielig zielig zielig. Op El Pais valt te lezen dat de Generalitat nu een virtueel land wilt hebben op internet, waar Catalanen en Catalaanse bedrijven hun digitale identiteit hebben en ze met Catalaanse bitcoins kunnen betalen. Dit doen ze “naar voorbeeld van Estland”. Het wordt met de minuut krankzinniger, geef die mensen een login-ID voor Second Life en laat ze daar lekker regeren.

 9. Eerst ergerde ik mij aan de separatisten, maar momenteel moet ik eigenlijk alleen nog maar om ze lachen. Ze maken zichzelf compleet belachelijk. Ze hebben de mond vol over DEMOCRATIE, maar sluiten dus personen uit op basis van het feit dat ze een andere mening hebben. Dit besluit is symptomatisch voor de gehele werkwijze van de separatisten. Heel hard roepen dat je democratisch bent en steeds het tegenovergestelde doen.
  En dan gisteren die zielige studentjes die demonstreren tegen de “represión Franquista”. Alsof ze het hebben meegemaakt. Compleet gehersenspoeld dus.
  Ik hoop dat Madrid hard ingrijpt om een einde aan deze farce te maken: hard ingrijpen in het bestuur, de ambtenarij en het onderwijs, en Spaanse (gelijkwaardig aan Catalaans) weer verplicht stellen in de klas.

   1. robert; Het gedrag van de Catalaanse separatisten heeft meer weg van hoe Franco regeerde dan Madrid. Well ff je een beetje verdiepen in de geschiedenis voordat je weer onzin uitkraamt.
    Het grote verschil met Franco is dat zijn systeem al zo’ 3 decennia aan de kant is gezet. In Catalonië denken ze dat ze op diezelfde manier kunnen regeren. Gelukkig zitten staten en landen tegenwoordig anders in elkaar en zullen de Catalaanse separatisten straks nog lang aan deze dag terugdenken. Daar krijgen zo straks ook alle tijd voor…

    En robert; als je je nu snel nog fanatiek aansluit bij die ‘democratische’ figuren daar dan kan je straks in je nieuwe kamer misschien nog wel praatje maken met de heren daar. Ze houden immers van uitgebreide communicatie…

 10. Het wordt steeds krankzinniger met die Catalanen. Ze weten kennelijk van gekkigheid niet wat ze moeten verzinnen. Maar goed, na het invoeren van art 155, lijkt me het beste die idioten die dit besloten hebben zelf te vervangen.
  En ook de naaam: Gerona.

Geef een reactie

Geef jouw mening over dit artikel! Het is namelijk altijd leuk om iets van onze lezers te horen. // De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Uw e-mailadres moet u vanwege spam invullen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken