Search
menu
Search

Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

Oeps ... foto ontbreekt!

Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

Dit artikel is 6 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De gemeente Girona is over het algemeen voorstander van een Catalaanse republiek en dus is alles wat Spaans is op dit moment niet goed. Koning Felipe VI hoort daar als monarch van het Koninkrijk Spanje zeker bij en dus is hij als “Persona non grata” bestempeld in de gemeente Girona. Het was een initiatief van de burgemeester Marta Madrenas van de PDeCAT partij. Girona was voordat Puigdemont de regiopremier werd van Catalonië zijn stad omdat hij daar als burgemeester werkte.

Koning Felipe VI is niet meer welkom in de Catalaanse regionale hoofdstad Girona, dat heeft de gemeente deze week besloten. Naast de Koning is ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, niet meer welkom in Girona. De reden daarvoor is dat beide mannen het invoeren van het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet niet afkeuren.

In de gemeente Girona werd deze “Persona non grata” regel goedgekeurd door de ERC, CUP en PDeCAT partijen terwijl de PP, C´s en PSC partijen tegen stemden. Tijdens dezelfde gemeente zitting werden ook door dezelfde partijen het politiegeweld op 1 oktober, het gevangen zetten van de “los jordis” en het invoeren van artikel 155 afgekeurd.

De laatste keer dat de Koning met zijn vrouw naar Girona kwamen was in juli 2016. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook voorlopig de laatste keer zijn geweest nu Felipe VI niet meer welkom is in de Catalaanse regionale hoofdstad. Het vreemde is dat zijn vrouw Letizia nog wel welkom is in Girona, iets wat maar goed is ook want jaarlijks viert deze stad de prijsuitreiking van de Fundación Princesa de Girona.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?