Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

LET OP: Dit artikel is meer dan 12 maanden geleden geplaatst.

GIRONA – De gemeente Girona is over het algemeen voorstander van een Catalaanse republiek en dus is alles wat Spaans is op dit moment niet goed. Koning Felipe VI hoort daar als monarch van het Koninkrijk Spanje zeker bij en dus is hij als “Persona non grata” bestempeld in de gemeente Girona. Het was een initiatief van de burgemeester Marta Madrenas van de PDeCAT partij. Girona was voordat Puigdemont de regiopremier werd van Catalonië zijn stad omdat hij daar als burgemeester werkte.

Koning Felipe VI is niet meer welkom in de Catalaanse regionale hoofdstad Girona, dat heeft de gemeente deze week besloten. Naast de Koning is ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, niet meer welkom in Girona. De reden daarvoor is dat beide mannen het invoeren van het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet niet afkeuren.

In de gemeente Girona werd deze “Persona non grata” regel goedgekeurd door de ERC, CUP en PDeCAT partijen terwijl de PP, C´s en PSC partijen tegen stemden. Tijdens dezelfde gemeente zitting werden ook door dezelfde partijen het politiegeweld op 1 oktober, het gevangen zetten van de “los jordis” en het invoeren van artikel 155 afgekeurd.

De laatste keer dat de Koning met zijn vrouw naar Girona kwamen was in juli 2016. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook voorlopig de laatste keer zijn geweest nu Felipe VI niet meer welkom is in de Catalaanse regionale hoofdstad. Het vreemde is dat zijn vrouw Letizia nog wel welkom is in Girona, iets wat maar goed is ook want jaarlijks viert deze stad de prijsuitreiking van de Fundación Princesa de Girona.

Meer recente artikelen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on pinterest
Pinterest
Share on email
Email

Het is nu weer mogelijk om te reageren op onze artikelen, altijd met respect voor anderen en altijd op de juiste en correcte manier. We hebben veel last gehad van spam reacties waardoor er technische problemen waren. We hebben geprobeerd dit op te lossen en hopelijk gaat het nu beter. Als u een reactie plaatst met daarin een link (zoals een andere website of YouTube) dan dient dit altijd handmatig door ons goedgekeurd te worden en dat kan even duren (we zitten niet 24 uur achter de pc). Ook worden reacties met bepaalde woorden, zinnen en opmerkingen automatisch verwijderd of geblokkeerd en soms halen wij deze zonder opgaaf van reden handmatig weg. Je kunt uiteraard ook altijd naar onze Facebook pagina en Facebook groep gaan.

Abonneer
Abonneren op
Als je geen naam invult staat er 'Anoniem'.
Hier doen wij niets mee maar is een antispam maatregel.
28 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
dag/nacht
Scroll naar top

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.