Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

c57ea2805f76cb192f780de3c8f713fc

Gemeente Girona verklaart Koning Felipe VI als “Persona non grata”

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GIRONA – De gemeente Girona is over het algemeen voorstander van een Catalaanse republiek en dus is alles wat Spaans is op dit moment niet goed. Koning Felipe VI hoort daar als monarch van het Koninkrijk Spanje zeker bij en dus is hij als “Persona non grata” bestempeld in de gemeente Girona. Het was een initiatief van de burgemeester Marta Madrenas van de PDeCAT partij. Girona was voordat Puigdemont de regiopremier werd van Catalonië zijn stad omdat hij daar als burgemeester werkte.

Koning Felipe VI is niet meer welkom in de Catalaanse regionale hoofdstad Girona, dat heeft de gemeente deze week besloten. Naast de Koning is ook de vertegenwoordiger van de Spaanse regering in Catalonië, Enric Millo, niet meer welkom in Girona. De reden daarvoor is dat beide mannen het invoeren van het beruchte artikel 155 van de Spaanse grondwet niet afkeuren.

In de gemeente Girona werd deze “Persona non grata” regel goedgekeurd door de ERC, CUP en PDeCAT partijen terwijl de PP, C´s en PSC partijen tegen stemden. Tijdens dezelfde gemeente zitting werden ook door dezelfde partijen het politiegeweld op 1 oktober, het gevangen zetten van de “los jordis” en het invoeren van artikel 155 afgekeurd.

De laatste keer dat de Koning met zijn vrouw naar Girona kwamen was in juli 2016. Zoals het er nu naar uitziet zal dat ook voorlopig de laatste keer zijn geweest nu Felipe VI niet meer welkom is in de Catalaanse regionale hoofdstad. Het vreemde is dat zijn vrouw Letizia nog wel welkom is in Girona, iets wat maar goed is ook want jaarlijks viert deze stad de prijsuitreiking van de Fundación Princesa de Girona.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.