skip to Main Content
Voor het eerst in acht jaar heeft Spanje 19 miljoen personen die werken

Voor het eerst in acht jaar heeft Spanje 19 miljoen personen die werken

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – De werkloosheid is volgens het EPA onderzoek weer gedaald in Spanje gedurende het derde trimester. Volgens het onderzoek van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE) daalde het aantal werklozen tussen juli en september met 182.600 personen naar een werkloosheidspercentage van 16,38% waardoor het totaal aantal werklozen eind september is komen te staan op 3.731.700 personen, 13,6% minder dan vorig jaar rond dezelfde tijd.

Belangrijk om te weten bij dit EPA enquête onderzoek is dat dit uitgevoerd werd tussen juli en september, de zomermaanden dus. Na de zomer, dus vanaf eind september, stijgt de werkloosheid normaal gesproken altijd vanwege het einde van de drukke vakantieperiode in Spanje. Daarom is de kans groot dat bij het EPA onderzoek het volgende (vierde) trimester het aantal werklozen weer zal stijgen.

Het aantal werklozen van 3.731.700 personen is het laagste sinds jaren en werd voor het laatst gezien in het vierde trimester van 2008, het jaar dat de economische crisis begon. De laatste 12 maanden steeg het aantal werkers met 521.700 personen waardoor het totaal aantal werkende Spanjaarden is komen te staan op 19.049.200 personen, de eerste keer sinds het derde trimester van 2009.

Het Encuesta de Población Activa (EPA) onderzoek is een enquête welke gehouden wordt onder duizenden Spanjaarden die vragen moeten beantwoorden over hun huidige situatie zoals of ze werk hebben, wie er werkt, hoe de familie situatie is etc. Deze EPA enquête wordt elke drie maanden uitgevoerd door het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). Over het algemeen wordt aangenomen dat deze gegevens meer accuraat zijn dan de gegevens van de Spaanse regering die zich baseert op het aantal werkers en niet werkers die ingeschreven staan bij de sociale diensten.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 4 reacties
  1. Met de flexcontracten die zijn doorgevoerd komen er na september inderdaad een groot percentage weer op straat te staan. Men mag nog een paar mnd. van uitkering genieten en daarna niets meer.
    De werkelozen die niet meer of zeer moeilijk aan de bak komen is dus veel hoger dan het getal dat is opgegeven. Want deze groep is niet mee gerekend door Rajoy, en daarom is er altijd een soort positief geluid vanuit Madrid te horen dat de werkeloosheid alweer is gedaald. Praktijk en realiteit is echter anders met een ander getal.

  2. Wacht maar tot maandag als al die weekendcontrascten aflopen. In Spanje is er nog steeds geen structureel werk met goede (vaste) contracten, mede dankzij de arbeidsmarkthervorming.

  3. In dit licht is het des te wranger dat de separatisten dit mooie herstel een grote douw gaan geven. Keer op keer verbaas ik me erover dat dit gewoon allemaal kan!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken