skip to Main Content
Rel over onderzoek consumenten vereniging naar Extra Virgen olijfolie in Spanje
OCU

Rel over onderzoek consumenten vereniging naar Extra Virgen olijfolie in Spanje

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

Rel over onderzoek consumenten vereniging naar Extra Virgen olijfolie in Spanje

OCU

MADRID – Deze week werden de resultaten van een onderzoek van de Spaanse vereniging van Consumenten over de olijfolie bekend gemaakt waaruit volgens het OCU bleek dat de helft van de Extra Virgen olijfolie in Spanje dat in werkelijkheid niet is. Logischerwijze is de olijfolie sector in Spanje niet blij met deze gegevens en wordt er gesproken over een foutieve manier van meten.

Voor diegene die het nog niet weten. Er zijn verschillende soorten olijfolie te vinden waarbij de beste en duurste de Extra Virgen olijfolie is. De Aceite de Oliva Extra Virgen moet mechanisch worden geperst zonder hitte of chemische toevoeging en moet minder dan 0,8% vrije zuren bevatten waarbij de olie uit de eerste en koude pers komt.

Uit het onderzoek van de Organización de Consumidores y Usuarios (OCU) bleek dat 20 van de 41 geteste merken Extra Virgen olijfoliën dat niet zijn en een olijfolie van mindere kwaliteit als extra goed (en dus ook duurder) verkopen. Volgens de OCU bleek uit de testresultaten dat ongeveer de helft van de geteste merken olijfoliën niet voldoen aan de Europese normen om Extra Virgen genoemd te worden.

Volgens de OCU gaat het om 20 van de 41 geteste Extra Virgen merken die de olie verkopen als Aceite de Oliva Extra Virgen (AOVE) maar in realiteit Aceite de Oliva Virgen (AOV) zijn waardoor er prijsverschillen zijn van tussen de 0,40 en 0,50 euro per fles waarbij de duurdere flessen Extra Virgen dus eigenlijk een Virgen olie bevatten of nog lager.

Klachten

De olijfolie branche in Spanje zegt echter dat de studie van het OCU niet gedaan werd door fysische-chemische onderzoeken maar slechts door het proeven (cata) van de olijfolie wat volgens de sector een onveilige en niet accurate manier van meten is. De OCU blijft echter volhouden dat de tests zijn uitgevoerd volgens alle geldende regels en dat ze daar niets aan veranderen.

Beste olijfolie

Uit de proeven van het OCU-onderzoek komen de beste olijfoliën van Spanje naar boven waarbij dit de top vijf is geworden. Bekijk de hele lijst HIER op de website van de OCU:

 1. OLEOESTEPA ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA D.O.P. ESTEPA (85 punten)
 2. CARREFOUR ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA (84)
 3. HACENDADO (MERCADONA) ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA GRAN SELECCIÓN COOPERATIVA, glazen fles (83)
 4. AUCHAN (ALCAMPO) ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA (81)
 5. EL CORTE INGLÉS ACEITE DE OLIVA VIRGEN EXTRA BIO, glazen fles (81)

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 15 reacties
 1. Er zijn enkele handigheidjes om te weten of extra virgin ook extra virgin is. De geur moet ‘groen’ zijn, bladeren, gras, planten. Er moet een bitter kantje aan zitten en wanneer je een beetje olie ‘slurpt’ moet dit een prikkelend gevoel in de keel geven. Een goede extra virgin heeft een aangename nasmaak. Koop nooit een extra vrigin als de vrije vetzuren niet op het etiket staan (max. 0.8%) als de P.D.O. niet gekend is of als de best before date minder dan 6 maanden is. Koop niets in plastic of heldere verpakking en breng de fles terug naar de supermarkt als u denkt bedrogen te zijn geweest. Koop bij iemand die zijn leveranciers persoonlijk kent en die zelf kennis van zaken heeft.

 2. De OCU zou ook eens moeten kijken naar de portobellos van Family Cash, ik had ze gekocht maar bij het schoonpoetsen kwam de bruine verf eraf en bleven er gewone champignon over.
  Ik voelde me bedonderd.

 3. Mensen met eigen olijfgaarden hebben met een beetje geluk nog wat over om te verkopen, wat een rijkdom eigen olijfolie bij de coöperatie laten persen, dat mis ik in Nederland wel.

 4. Vind het niet zo vreemd, de grote merken zitten in een sterke lobby die niet zo lang geleden de verkoop van merkloze olijfolie in restaurants verbood, zodat men niet langer de versgeperste olie zonder additieven van de buurman kon aanbieden en men verplicht werd een chemisch bewerkt merkprodukt op tafel te zetten in een wegwerpverpakking.

  De merkolie is nogal duur en blijft het ongetwijfeld lang onverkocht liggen in magazijnen, schappen, etc. en dat gaat ten koste van kwaliteit. Terwijl de huismerkolie snel moet worden verkocht om rendabel te blijven en vast ook het meest wordt gekocht. Dat is versere en dus kwalitatief betere olijfolie.

 5. Dus in de top 5 van het onderzoek staan er 4 die via grote supermarktketens verkocht worden? Tja, ik kan me een beetje voorstellen dat de olijven handel dit niet zo leuk vind en ook zijn vraagtekens zet bij het onderzoek.
  Laten ze slim zijn en een ander onafhankelijk onderzoek doen.
  Dan kunnen ze bewijzen hoe het zit en zien we vanzelf de uitslagen.

 6. Hier mijn mening opgedaan in de praktijk. In Spanje mag niet gemengd worden vanwege de wet als gevolg van de olijfolie affaire jaren terug, zo’n 30 jaar (colza) die vele slachtoffers eisten. Dat hield in dat daarna slimme handelaars en fabrikanten de olie naar Italië stuurde of dat Italië olie koopte in Spanje, waar wel gemengd kon worden; dat alles stond toendertijd netjes in de diverse tijdschriften.

  Door deze toestand van het mengen koop ik mijn olijfolie extra virgen alleen bij olijfolie fabrikanten waarvan ik zeker weet dat ze de extra virgen olie direkt uit Jaen kopen. Op die manier ben ik er zeker van dat ik geen extra virgen olijfolie uit Italië krijg, want dat vertrouwde ik niet, 30 jaar terug en nog steeds niet.

  Italië is al jaren lang bekend als een goede menger. Hier de Spaanse citroenolie van een bepaalde kwaliteit (citral gehalte) wordt naar Italië geëxporteerd en daar ziet men dat dezelfde kwaliteit citroenolie (citral gehalte) op de internationale markten goedkoper verkocht wordt dan de Spaanse citroenolie. Zoiets kan natuurlijk niet en de vraag doemt op hoe die Italianen dat voor elkaar krijgen. Een zaak is me duidelijk geworden tijdens mijn verkopen van citroenolie aan het buitenland (ik was volgens een belangrijke aromafabrikant in USA, de eerste die de citroenolie in USA verkocht)

  Ik ben blij dat ik die zaak van die extra virgen olie nooit vertrouwd heb en het bevreemdt me niets dat er olie aangeboden wordt onder de kwaliteit. Ze hebben hier prachtige wetten en gebouwen waar de consument kan klagen, maar ik vind dat de mensen van de warenwet zelf de leveranciers moeten kontroleren en niet moeten wachten totdat de consumeert met klachten komt. Dat is weer typisch Spaans.

  In de bars moeten de tapas bedekt worden met glazen platen en als dat niet gebeurt kan je de zaak aanklagen bij de warenwet. Maar waarom ziet men de mensen van de warenwet niet in de verschillende bars verschijnen om de zaak op hygiëne te controleren? Ik weet hier de reden van: Spain is different.

   1. Héé P. Puk, kappe nouw, gewoon alleen maar lezen, op de inhoud beoordelen en anders scrollen, uitschrijven of nu eindelijk eens stoppen met deze onnozele opmerkingen.
    Hoe kinderachtig en in herhaling vervallend kan je zijn? Elke keer denk ik weer “laat gaan”, maar nu heb ik weer even zo’n moment dat ik denk “wat zoekt en doet P. Puk eigenlijk op dit forum?”
    Ik betrap mijzelf op het feit dat ”een tekort aan geduld leidt tot een overschot aan ergernissen”, maar daar maak je het dan ook naar.
    Toch nog een fijn weekend gewenst en doe verder ff lekker normaal.

  1. Mee eens Erasmo, zo te lezen heb jij er verstand van.
   Ik koop al jaren die olie van Hacendado, altijd goed.
   Wat ik mij al jaren afvraag, is de Italiaanse dominante aanwezigheid van hun olijfolies in bijvoorbeeld Duitse supermarkten, terwijl Spanje in aantal hectoliters de grootste producent van Europa is.
   Maar met jouw kommentaar snap ik er iets meer van, Italianen zouden ermee kunnen mixen en verpakken de olie in idyllische glazen flessen met klinkende merknamen. (“Hergestellt in EU” staat er op het etiket)
   Spaanse producenten missen daarmee de boot en ze zouden er nogal laat mee zijn om hun marktpositie te kunnen verbeteren bij de discounters, tenzij dat geknoei in Italië dan eindelijk gestopt wordt.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken