Search
menu
Search

350.000 manifestanten, rellen en politiecharges op zaterdag in Barcelona (UPDATES)

Oeps ... foto ontbreekt!

350.000 manifestanten, rellen en politiecharges op zaterdag in Barcelona (UPDATES)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

BARCELONA – Na één week rust op de straten in Barcelona was het dit weekend weer tijd voor manifestaties en helaas ook weer rellen. Op zaterdag vonden in het centrum van Barcelona twee manifestaties plaats en ontving de regiopremier Torra 800 separatistische burgemeesters die het recht op zelfbeschikking eisen. Naast de passieve en rustige manifestaties waren er ook weer relschoppers op straat die voor problemen zorgden zaterdagavond waarna de politie hard moest optreden, er 44 gewonden vielen waaronder een zwaargewonde agent (die uit een politiebusje viel).

Zaterdagmiddag om 12 uur was door platform Hablamos-Parlemn een bijeenkomst georganiseerd om 12 uur op de Plaza de Sant Jaume voor het gemeentehuis en het regionale regeringsgebouw. Er waren volgens de Guardia Urbana slechts 200 mensen bijeen gekomen bij deze manifestatie.

In het regionale regeringsgebouw van Catalonië ontving regiopremier Torra 800 separatistische burgemeesters die samen met de regiopremier, de vicepremier en de voorzitter van het Catalaanse parlement om het recht op zelfbeschikking vroegen en de vrijheid van de ‘politieke gevangenen’ eisen. 

Zaterdagmiddag om 17 uur begon de grote manifestatie van de organisaties ANC en Omnium Cultural in de Calle Marina in Barcelona. Daar waren volgens de Guardia Urbana 350.000 mensen aanwezig. Ook deze manifestatie verliep zonder problemen en is een van de grootste tot nu toe.

Rellen 

Na het einde van deze manifestatie gingen veel deelnemers naar de Via Laietana waar volgens de Guardia Urbana zo’n 10.000 mensen aanwezig waren om te protesteren voor het hoofdkantoor van de Policía Nacional. Er waren veel agenten op de been van de Nationale Politie en van de Catalaanse Mossos d’Esquadra politie.

De CDR beweging had daar een bijeenkomst gepland waar de deelnemers de rubberen kogels/ballen die de Policía Nacional gebruikt mee moesten nemen om deze terug te gooien naar de agenten. Daarbij liepen de spanningen zo hoog op dat de Catalaanse politie charges moest uitvoeren en de knuppels en foam kogels gebruikt werden omdat de agenten geschopt, geslagen en bekogeld werden met van alles en nog wat.

https://twitter.com/Alvisepf/status/1188183296712282114

Nadat de politie met de politiebusjes en agenten de manifestanten uit de Via Laietana had gekregen begonnen de relschoppers opnieuw brandhaarden te maken op diverse straten in het centrum en nabij de Passeig de Gracia. Deze werden echter snel geblust door de brandweer. En omdat de agenten overal waren werd het rond 23.30 uur weer rustig op straat.

Pro-Spanje

Op zondag 27 oktober vindt een manifestatie plaats die georganiseerd wordt door de Societat Civil Catalana (SCC). Deze wordt georganiseerd op de hoek van de Passeig de Gracia en Calle Provença om 12 uur. Dit is een manifestatie van de Spanje-gezinden die dus recht tegenover de separatisten staan.

UPDATE: Activisten van de CDR beweging hebben diverse wegen waaronder de AP-7 bij Ampolla (Tarragona) en de A-2 snelweg bij Pallejà (Barcelona) beiden richting Barcelona afgesloten om te voorkomen dat manifestanten van de pro-Spanje manifestatie het centrum van Barcelona konden bereiken. Dat gebeurde zondagmorgen maar rond 11 uur werden de wegblokkades door de CDR opgeheven omdat ze hun doel bereikt hebben (aldus de CDR op Twitter). Zondagmorgen reed een trein bij Figueres op een boom die op het spoor was gelegd. Gelukkig raakte daarbij niemand gewond.

UPDATE: De Guardia Urbana zegt dat er bij de pro-Spanje manifestatie deze zondag 80.000 deelnemers aanwezig waren maar de organisatie spreekt van tenminste 400.000 deelnemers. Net zoals bij de separatistische manifestatie op zaterdag wordt er weer gediscussieerd over de deelnemers.

UPDATE: Activisten van de CDR beweging proberen de manifestatie van de pro-Spanje deelnemers te boycotten door wegen te blokkeren, naar het treinstation Sants te gaan en op allerlei manieren te proberen de niet separatistische manifestatie te boycotten. Ze worden daarbij scherp in de gaten gehouden door de Catalaanse politie.

De beweging Tsunami Democratic heeft nieuwe acties aangekondigd voor 09, 11, 12, 13 en 18 november. De beweging heeft op Twitter echter niet de plaats, tijd en om welke acties het gaat erbij gezet. De maand november moet een maand van verrassingen worden. Daarnaast moet er op zaterdag 18 december, de nieuwe datum van de El Clásico tussen FC Barcelona en Real Madrid, ook een actie plaatsvinden.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?