Search
menu
Search

Activisten bereiden langdurige blokkade voor bij grensovergang AP-7 bij La Junquera (UPDATE)

Oeps ... foto ontbreekt!

Activisten bereiden langdurige blokkade voor bij grensovergang AP-7 bij La Junquera (UPDATE)

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

GERONA – De CDR activisten zijn vanaf maandag 28 oktober van plan om gedurende onbepaalde tijd de grensovergang op de AP-7 bij La Junquera in de provincie Gerona te blokkeren tijdens nieuwe manifestaties. Op die manier wil de separatistische beweging voorkomen dat men vanuit Europa Catalonië kan bereiken want ‘Si europa no escucha, Europa no pasa’ ofwel ‘Als Europa niet wil luisteren dan komt Europa er niet door’. (zie voor updates over de situatie onderaan het artikel)

De Comités de Defensa de la República (CDR) bereiden acties voor op de AP-7 snelweg bij de grensovergang tussen Frankrijk en Spanje (gelegen in Catalonië) bij La Junquera. Het plan is om voor onbepaalde tijd de snelweg aan de Spaanse kant te blokkeren zodat niemand Catalonië en dus ook Spanje kan binnenkomen.

Volgens de krant weet de Catalaanse politie van de plannen af maar heeft de Mossos d’Esquadra nog geen opdracht gekregen om de blokkades te voorkomen. Bij La Junquera (La Jonquera in het Catalaans) bevinden zich al enige tijd extra agenten van de Policía Nacional om de grensovergang met Frankrijk te beveiligen.

Het objectief van de CDR actie is om het vervoer van personen en vracht tussen Europa en Catalonië (en dus ook Spanje) te voorkomen. Want als Europa niet wil luisteren dan moet men het maar voelen in Europa. Het uiteindelijke doel is dat Brussel een standpunt inneemt over de Catalaanse kwestie.

De vraag is of de vrachtwagenchauffeurs nog wel zoveel geduld hebben met de manifestanten want de laatste twee weken heeft de transportsector miljoenen schade geleden door wegblokkades in Catalonië. Op diverse momenten zijn er al conflicten geweest tussen chauffeurs en manifestanten terwijl het vaak lang duurt voordat de Catalaanse politie optreedt. Elke dag maken zo’n 10.000 vrachtwagens gebruik van de grensovergang om Frankrijk of Spanje in te rijden.

Met name de AP-7 is vaak doelwit van de manifestanten omdat dit een belangrijke snelweg is in Catalonië en Spanje. Zo werd de AP-7 geblokkeerd in het zuiden van Tarragona bij Aposta en in het noorden in de provincie Gerona zoals dichtbij La Junquera waar de CDR activisten twee weken geleden se snelweg 24 uur gijzelden.

Via het Twitter kanaal van de Catalaanse verkeersdienst of via de website van de Servei Català de Trànsit kun je de actuele situatie op de Catalaanse wegen volgen. Wij houden de lezers uiteraard ook op de hoogte door dit artikel aan te vullen met updates.

UPDATE: Maandagmorgen om 7 uur moest de langdurige blokkade op de AP-7 bij de grensovergang La Junquera beginnen maar er is veel politie aanwezig om dat te voorkomen. Zo zijn er agenten van de Mossos d’Esquadra, Policía Nacional en Guardia Civil die begeleid worden door een helikopter om de AP-7 blokkade vrij te houden. De vrachtwagenchauffeurs hebben nogmaals geklaagd bij de regioregering van Catalonië en eisen dat de politie optreedt als er een blokkade is. Om 12.30 uur zal de politieke partij Ciudadanos bij de grensovergang zijn om ‘de politie te steunen’ maar eigenlijk is het meer een verkiezingsstunt. (update van maandag 8:00 uur)

UPDATE: Sinds maandagochtend vroeg is de politie bezig met de aanwezige jongeren op een parkeerplaats nabij de grensovergang La Junquera te controleren. Daarbij wordt de identiteit gecontroleerd, spullen en mobiele telefoons in beslag genomen en auto’s gecontroleerd. Tot op dit moment is de CDR beweging er nog niet in geslaagd om de AP-7 snelweg te blokkeren. (update van maandag 11:00 uur)

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?