Search
menu
Search

Spanje moet een uur terug om de Greenwich-tijd aan te houden

Oeps ... foto ontbreekt!

Spanje moet een uur terug om de Greenwich-tijd aan te houden

Dit artikel is 4 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MADRID – Nu de wintertijd ingaat en de klok een uurtje terug is gegaan laten de experts weer van zich horen en menen zij dat Spanje terug moet naar de oorspronkelijke tijdsindeling, diezelfde die nu nog steeds geldt in Portugal en op de Canarische Eilanden, een uur minder dus. Het Spaanse schiereiland en de Balearen eilanden zitten in een tijdszone dat het land eigenlijk de Greenwich-tijd moet aanhouden maar dat wordt al jaren niet gedaan. Er zijn regio’s in Spanje zoals Catalonië, Balearen en Valencia regio die al eens aan hebben gegeven terug te willen gaan naar de oude tijdsindeling.

De klok 60 minuten terug zetten zou ten gunste komen van de productiviteit en werkschema’s in Spanje. Mochten de klokken op het Iberische schiereiland en de Balearen één uur worden teruggezet, dan zal heel Spanje hetzelfde tijdstip krijgen als op de Canarische eilanden.

Greenwich-tijd

Het aanhouden van de Greenwich-tijd is niet nieuw op het Iberische schiereiland en de Balearen aangezien men reeds voor de jaren 40 van de vorige eeuw deze tijd hanteerde. Op 16 maart 1942 veranderde Spanje dit samen met landen als Groot Brittannië en Portugal echter in verband met de tweede wereldoorlog die net was begonnen.

In die tijd besloten verschillende landen de tijd van Berlijn te handhaven maar na de oorlog veranderden landen als Portugal en Groot Brittannië dit weer naar hun oude staat. Spanje bleef echter het tijdstip van Berlijn tot op heden handhaven omdat de toenmalige dictator Franco dat zo wilde en dat is daarna al meer dan 60 jaar niet aangepast.

Vrije tijd

Dit zorgt ervoor dat de Spaanse tijden niet toereikend zijn en dat de Spanjaarden alles wat later doen, zoals de maaltijden, het stoppen met werken, vrije tijd, etc. Daarbij opgeteld komt het probleem van de lange Spaanse uren aangezien men de dag hetzelfde begint dan andere Europese landen maar de dag later eindigt in het geval van de werkende bevolking.

Maaltijden

Vanwege de Spaanse uren zijn de schema’s van werk en privéleven moeilijk te combineren. Spanje is het EU-land waar de meeste uren worden besteed aan werken, ruim 200 uren boven het jaarlijkse Europese gemiddelde. In Spanje is het de gewoonte om te stoppen met werken voor het ontbijt of de lunch, iets dat in geen enkel ander Europees land gebeurt.

In andere landen gaat men later van huis met een goed ontbijt in de maag en tussen de middag wordt gemiddeld 45 tot 60 minuten gestopt om te lunchen, meer dan genoeg tijd om een goede maaltijd naar binnen te werken.

Waar in Spanje

De Greenwich tijdlijn (meridiano de Greenwich) loopt in Spanje door de deelstaten Aragón en Valencia regio. De tijdlijn begint in Spanje bij de Monte Perdido in de Pyreneeën in de provincie Huesca (Aragón) om daarna over de snelweg van Zaragoza naar Fraga te gaan waar een boog te zien is over het wegdek. Daarna gaat de tijdlijn door naar Castellón de la Plana (Castellón) om via de Middellandse Zee bij Denia (Alicante) uit te komen om daarna naar Beniarbeig en Altea in Alicante) Spanje te verlaten om door te gaan naar Algerije. Op diverse plaatsen in Aragón en de Valencia regio staan borden en monumenten om de Greenwich tijdlijn te markeren en aan te geven.

Een deel van de regio’s in Spanje, te weten Catalonië en de Balearen eilandengroep vallen in de tijdzone die gelijk is aan Nederland en België terwijl de rest van Spanje, net zoals bijvoorbeeld Portugal en de Canarische Eilanden, behoort aan de Greenwich tijd, dat wil zeggen dezelfde tijd die men ook in Groot Brittannië aanhoudt.

En nu…

Een onafhankelijke commissie heeft al meerdere keren een voorstel aan de Spaanse overheid voorgelegd die tot nu toe nog geen actie heeft ondernomen. De commissie wil dat Spanje ophoudt met het zijn van een buitenbeentje in de Europese gemeenschap en zich aan de natuurlijk geldende tijden gaat houden, iets wat uiteindelijk ten goede zou moeten komen aan de kwaliteit van het leven in Spanje.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?