3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja

3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja
Beeld: Cueva de Nerja

3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email
Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Onderzoekers hebben achterhaald dat een recent gevonden tand maar liefst 3.690 jaar oud blijkt te zijn. De tand hoort waarschijnlijk bij een van de twee skeletten die als eerste na de ontdekking van de grotten in 1959 werden opgegraven. Volgens de onderzoekers hoort de tand bij iemand die op 15-jarige leeftijd is overleden.

De tand werd in de zogenaamde ‘Sala de los Fantasmas’ gevonden tijdens een zoektocht naar de twee in 1959 opgegraven skeletten die enkele maanden na de opgraving en nog voordat men deze kon onderzoeken op mysterieuze wijze verdwenen. Die skeletten zijn echter wel belangrijk voor het verhaal van de ontdekking van de Cueva de Nerja.

De onderzoekers hebben altijd interesse gehad in deze skeletten en dus werd er onafgebroken naar gezocht in o.a. de ‘Sala de los Fantasmas’ waar men uiteindelijk een tand en verschillende menselijke botfragmenten vond. Na onderzoek van de tand is gebleken dat deze 3.690 jaar oud is en toebehoorde aan een mens van 15 jaar oud (volgens onze huidige telwijze).

De onderzoekers kwamen achter het dieet van de persoon aan wie de tand toebehoorde en stelden tevens vast dat er een slijtage had plaatsgevonden wat erop dat deze persoon de mond gebruikte als een derde hand bij huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden.

Verder kwamen de onderzoekers erachter dat de drager van deze tand een voedseltekort had, iets wat men concludeert aan de hand van verschillende lijnen in het tandglazuur. Het dieet van de duizenden jaren oude tanddrager hoort bij de patronen van voedselconsumptie die vanaf het Neolithicum zijn waargenomen.

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.