Search
menu
Search

3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja

3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja
Beeld: Cueva de Nerja

3.690 jaar oude tand gevonden in de grotten van Nerja

Dit artikel is 3 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

MÁLAGA – Onderzoekers hebben achterhaald dat een recent gevonden tand maar liefst 3.690 jaar oud blijkt te zijn. De tand hoort waarschijnlijk bij een van de twee skeletten die als eerste na de ontdekking van de grotten in 1959 werden opgegraven. Volgens de onderzoekers hoort de tand bij iemand die op 15-jarige leeftijd is overleden.

De tand werd in de zogenaamde ‘Sala de los Fantasmas’ gevonden tijdens een zoektocht naar de twee in 1959 opgegraven skeletten die enkele maanden na de opgraving en nog voordat men deze kon onderzoeken op mysterieuze wijze verdwenen. Die skeletten zijn echter wel belangrijk voor het verhaal van de ontdekking van de Cueva de Nerja.

De onderzoekers hebben altijd interesse gehad in deze skeletten en dus werd er onafgebroken naar gezocht in o.a. de ‘Sala de los Fantasmas’ waar men uiteindelijk een tand en verschillende menselijke botfragmenten vond. Na onderzoek van de tand is gebleken dat deze 3.690 jaar oud is en toebehoorde aan een mens van 15 jaar oud (volgens onze huidige telwijze).

De onderzoekers kwamen achter het dieet van de persoon aan wie de tand toebehoorde en stelden tevens vast dat er een slijtage had plaatsgevonden wat erop dat deze persoon de mond gebruikte als een derde hand bij huishoudelijke en ambachtelijke werkzaamheden.

Verder kwamen de onderzoekers erachter dat de drager van deze tand een voedseltekort had, iets wat men concludeert aan de hand van verschillende lijnen in het tandglazuur. Het dieet van de duizenden jaren oude tanddrager hoort bij de patronen van voedselconsumptie die vanaf het Neolithicum zijn waargenomen.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?