menu: rubrieken, zoeken & meer

Benidorm spreekt extreem risico van verspreiding coronavirus tegen vanwege toename inwoners

Benidorm spreekt extreem risico van verspreiding coronavirus tegen vanwege toename inwoners
Beeld: Turismo de Benidorm / Twitter

Benidorm spreekt extreem risico van verspreiding coronavirus tegen vanwege toename inwoners

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

ALICANTE – De populaire kustplaats Benidorm heeft momenteel drie keer meer inwoners dan het aantal geregistreerde inwoners waardoor de corona-incidentie ‘vervormd’ is en niet de realiteit, die veel minder ernstig is, weerspiegelt. De regionale gezondheidsdiensten spreken over een ‘extreem risico” vanwege de corona-incidentie in Benidorm van 274 per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen maar dat klopt volgens de burgemeester Toni Pérez niet.

De burgemeester vergelijkt de corona-situatie met elke andere gemeente in Spanje maar met een vertekend beeld omdat het toerisme ervoor zorgt dat er drie keer zoveel inwoners en bezoekers zijn dan het aantal officieel geregistreerde inwoners van de populaire kustplaats. De corona-incidentie in Benidorm is op dit moment 274 per 100.000 inwoners in de voorbije 14 dagen wat zes keer meer is dan het landelijk gemiddelde in heel Spanje.

Volgens de burgemeester zijn er op dit moment circa 180.000 inwoners in Benidorm terwijl het officieel aantal ingeschreven inwoners (empadronados) veel lager is met 65.000 personen. Daarom kloppen de corona-cijfers die de corona-incidentie doen stijgen niet en geven deze geen reëel beeld. Als gekeken wordt naar de ingeschreven inwoners dan zou de corona-incidentie onder de 100 per 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen uitkomen, wat echter nog steeds meer is dan de Spaanse corona-incidentie van 45. 

De burgemeester probeert weliswaar de situatie uit te leggen maar volgens de regionale minister van Volksgezondheid in de Valencia regio, Ana Barceló , maakt het voor haar niets uit of het om inwoners of toeristen gaat die positief getest worden en dus het virus kunnen verspreiden. De situatie wordt in de gaten gehouden en als de corona-incidentie blijft stijgen en er meer besmettingen bijkomen, sluit men nieuwe maatregelen niet uit.

In 53% van de gevallen worden de positieve coronatests geregistreerd bij buitenlanders die in Benidorm verblijven en niet bij de vaste inwoners. Sinds 5 oktober is dat aantal in een stijgende lijn beland, dat valt samen met de komst van veel Britse toeristen wat niet wil zeggen dat er alleen bij Britten meer besmettingen zijn want er zijn ook positieve coronatest bij andere nationaliteiten.

Benidorm heeft op dinsdag 26 oktober volgens het regionale coronadashboard een corona-incidentie van 273,95 pers 100.000 inwoners in de afgelopen 14 dagen. In de omliggende gemeenten zoals Finestrat (70), Villajoyosa (65), Alfaz del Pi (109) en La Nucia (71) is dat veel lager.

In El Campello is de corona-incidentie volgens het coronadashboard bijna 28, in Alicante 46, in Elche 15, in Guardamar del Segura 19, in Torrevieja 54, in Orihuela 43 en Pilar de la Horadada 147. Ten noorden van Benidorm is de corona-incidentie ook veel lager zoals bijna 40 in Altea, 85 in Calpe, 44 in Teulada, 39 in Javea en 37 in Denia.