Gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia’ mag niet meer gevraagd worden bij verkoop woning

Gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia’ mag niet meer gevraagd worden bij verkoop woning
Beeld: Freepik

Gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia’ mag niet meer gevraagd worden bij verkoop woning

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on email

MADRID – De gemeentelijke meerwaarde of in het Spaans ‘plusvalia municipal’ is een door de gemeente toegepaste belasting die automatisch wordt geheven bij de overdracht van een stedelijk onroerend goed, onder meer door verkoop, vererving of schenking. De belasting wordt geheven over de waardestijging van een perceel gedurende de tijd dat je eigenaar bent geweest. Als algemene regel geldt dat er in de loop van de tijd altijd sprake is van een waardestijging van de grond en daarom zal er altijd een belasting gelden. Maar er zit verandering aan te komen in Spanje.

Het Grondwettelijk Hof heeft namelijk gezegd dat de gemeentelijke meerwaarde of ‘plusvalia municipal’ vanwege de berekening van de speciale gemeentebelasting ongrondwettelijk is omdat er altijd sprake is van een waardestijging bij overdracht. De uitspraak van het Tribunal Constitucional zou een einde aan de plusvalia municipal voor lopende en toekomstige overdrachten van woningen betekenen.

En dat is een grote tegenslag voor de gemeenten want deze meerwaardebelasting gaat rechtstreeks naar de gemeentekas en kan gezien worden als een van de belangrijkste inkomstenbronnen voor een gemeente. Het gemiddelde bedrag dat door belastingbetalers wordt betaald varieert tussen 3.000 en 6.000 euro, hoewel de te betalen bedragen, afhankelijk van de kadastrale waarde van het overgedragen onroerend goed, veel hoger kunnen zijn.

Meer informatie is te lezen in het Spaanse artikel op Idealista.es

newsletter

Gratis Nieuwsbrief

Meld je aan en ontvang elke dag het actuele Spanje nieuws in je email inbox.

Verantwoordelijke: Remco Stoffer
Doel: Informatie over nieuwsbrieven en promoties via e-mail beheren en verzenden.
Legitimatie: Toestemming van de belanghebbende.
Ontvangers: De gegevens die u verstrekt bevinden zich op de servers van MailChimp, onze e-mailmarketingprovider.
Rechten: U kunt te allen tijde uw rechten op toegang, rectificatie, verwijdering, oppositie en andere wettelijk vastgestelde rechten uitoefenen via e-mail info@spanjevandaag.com
Aanvullende informatie: U vindt meer informatie in ons privacybeleid.

Responsable: Remco Stoffer
Finalidad: Gestionar y enviar información de boletines y promociones a través de correo electrónico.
Legitimación: Consentimiento del interesado.
Destinatarios: Los datos que me facilites serán ubicados en los servidores de MailChimp, mi proveedor de email marketing.
Derechos: Puedes ejercitar en cualquier momento tus derechos de acceso, rectificación, supresión, oposición y demás derechos legalmente establecidos a través del email info@spanjevandaag.com
Información adicional: Encontrarás más información en la política de privacidad.