Search
menu
Search

Spaanse oprichter en bedenker van de Lois jeans overleden in Valencia

Spaanse oprichter en bedenker van de Lois jeans overleden in Valencia
Beeld: Canva

Spaanse oprichter en bedenker van de Lois jeans overleden in Valencia

Dit artikel is 1 jaar oud en kan dus niet meer actueel zijn.

VALENCIA – De Valenciaanse zakenman Manuel Sáez Merino is op 98-jarige leeftijd overleden. Nu zul je als lezer wellicht de naam van deze Spaanse zakenman niet kennen maar als we ‘Lois’ zeggen dan denken met name de wat oudere lezers meteen terug naar de jaren zeventig en eind jaren negentig. Lois is namelijk het jeansmerk waar gedurende jaren iedereen mee rondliep, van ABBA tot Rod Stewart en onze eigen Johan Cruijff.

Lois Jeans is een Spaans merk van internationaal populaire denim (jeans) kleding van de inmiddels ter ziele gegane Grupo Sáez Merino. Eind jaren negentig was het na Levi ’s het tweede jeansmerk in Spanje. De hoogtijdagen waren in de jaren zeventig, toen Lois een van de vier grote jeansmerken ter wereld was. Het merk stopte met de productie tussen 1992 en 1999 als gevolg van de surseance van betaling door de Sáez Merino Group, die in 2008 definitief stopte met de productie. Na het faillissement van Sáez Merino verwierf het bedrijf SIX VALVES uit Talavera de la Reina (Toledo) de licentie en brengt het merk Lois sinds 2008 op de markt met nieuwe ontwerpen.

De nu op 98-jarige leeftijd overleden Manuel Sáez Merino was samen met zijn broer Joaquin de oprichter van het jeansmerk Lois. De eerste fabriek werd door het tweetal al in de jaren vijftig geopend wat toen pionierswerk was in Spanje. In de hoogtijdagen waren er tien fabrieken waar Lois artikelen geproduceerd werden door meer dan 2.800 werknemers. 

Het was in 1962 toen de eerste jeans van het merk Lois op de markt kwam. Enkele jaren later groeide het Spaanse jeansmerk uit tot een geliefd merk voor bekende personen in Europa, de Verenigde Staten en Japan.

Voetballer Johan Cruijff, tennisser Björn Borg, formule 1 piloot James Hunt, de Britse zanger Rod Stewart en de vier bandleden van het Zweedse ABBA droegen allemaal jeans en andere kleding met het merk Lois. Zij waren de ambassadeurs waardoor het kleine Spaanse kledingmerk wereldbekend werd en in de jaren zeventig een van de vier grote jeansmerken was.

Ben jij al aangemeld voor de GRATIS dagelijkse nieuwsbrief?