menu: rubrieken, zoeken & meer

Meer dan twee miljoen combi-zelftesten voor griep en Covid-19 verkocht in Spanje

Meer dan twee miljoen combi-zelftesten voor griep en Covid-19 verkocht in Spanje
Beeld: Pixabay

Meer dan twee miljoen combi-zelftesten voor griep en Covid-19 verkocht in Spanje

MADRID – Nu het griepseizoen is begonnen in Spanje en er ook weer een stijging is van het aantal Covid-besmettingen, zijn de verkopen van de verschillende zelftesten in de Spaanse apotheken gestegen. Gedurende de zomermaanden kwamen die verkopen bijna stil te liggen maar sinds eind augustus stijgt deze weer. Met name de nieuwe zelftest die zowel het griepvirus als het Covid-virus kan herkennen wordt sinds eind augustus veel verkocht in Spanje.

Het gaat om de zelftest voor SARS-CoV-2 (ofwel Covid-19/corona) en Influenza A/B (ofwel griepvirus) ofwel in het Spaans de ‘test de antígenos para gripe y Covid’ die sinds eind augustus bij de Spaanse apotheken te koop is. Met deze test kun je dus testen of je het griepvirus hebt en of je het coronavirus hebt. 

Het gebruik daarvan is net zo makkelijk als de normale corona-zelftest maar met een dubbel resultaat. In de doos zit een monsterafnamestaafje, een klein plastic buisje met de reagensvloeistof, het testapparaat en instructies. Afhankelijk van het model zelftest moet je na afname van een monster in je neus de druppels uit het flesje in één of twee putjes deponeren. Het resultaat (zie instructies in de doos) weet je na 15 minuten.

Volgens gegevens van het gezondheids adviesbureau IQVIA hebben de inwoners van Spanje in de maand september 13,7 miljoen conventionele tests gekocht, waarvan 5,2 miljoen pas in de eerste twee weken van oktober. De belangrijkste distributeurs, Unipharma en PharmaSur 2000 van zelftesten laten ook zien dat tot 15 oktober er in Spanje 2.174.516 combinatietesten voor griep en Covid-19 verkocht werden. Daarvan werden er 454.140 verkocht in de laatste week van augustus, 770.016 in de maand september en 950.360 in de eerste twee weken van Oktober wat duidt op een stijgende lijn.

De meeste inwoners van Spanje kiezen echter nog steeds voor de conventionele ofwel normale zelftest voor Covid-19 die bij de Spaanse ‘Farmacias’ te koop zijn voor 2,90 euro (maximumprijs). De combinatie-zelftesten worden ook bij de apotheek in Spanje verkocht voor 2,94 euro (maximumprijs).