skip to Main Content
Afgezette regiopremier Puigdemont richt nu zijn pijlen op de Europese Unie

Afgezette regiopremier Puigdemont richt nu zijn pijlen op de Europese Unie

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

BARCELONA – De in Brussel verblijvende afgezette Catalaanse regiopremier Carles Puigdemont en lijsttrekker van zijn eigen nieuwe partij Junts per Catalunya heeft in een interview aangegeven dat hij meent dat de Catalanen moeten kiezen of ze wel bij de Europese Unie willen blijven. Naast zijn kritiek op de Spaanse minister-president Mariano Rajoy gaat hij nu ook geen vrienden maken bij de Europese Unie door deze opmerkingen.

Volgens Puigdemont is de EU “een club van decadente, verouderde landen waarin slechts een paar personen zoals Juncker en Tajani besturen waardoor dubieuze economische beslissingen worden gemaakt”, aldus La Vanguardia op zondag. Daarom vindt Puigdemont dat de Catalanen dienen te kiezen of ze wel bij de EU willen blijven horen en zo ja in welke condities. Deze opmerkingen doet de afgezette regiopremier in een interview voor een Israelisch televisiestation.

Europese kritiek

Puigdemont was ten tijde van het afscheidingsproces een voorstander om binnen de Europese Unie en de eurozone te blijven en ook zijn afgezette vicepremier Oriol Junqueras ging daar van uit. In zijn vlucht voor de Spaanse justitie ging Puigdemont naar Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie. Van daar uit wilde hij druk uitoefenen op de Europese Commissie door meer aandacht te vragen voor de Catalaanse zaak. Die steun heeft hij tot op de dag van vandaag echter niet gekregen wat een reden kan zijn voor zijn aanval op de EU.

EU voorstander

Puigdemont geeft in het vraaggesprek aan nog steeds voorstander te zijn van een Catalonië binnen de Europese Unie en eurozone maar niet met het huidige bestuur. Dat dient veranderd te worden om eerlijke en rechtvaardige beslissingen te kunnen nemen. Is dat niet mogelijk, dan dienen de Catalanen aan te geven of de Catalaanse Republiek wel bij de EU en Eurozone moet blijven.

Volgens Puigdemont wordt de hele discussie over het wel of niet bij de EU en eurozone horen gevoerd door de “Spanjaarden” en in Madrid bij de centrale regering waar ze non-stop aangeven dat een Catalaanse Republiek buiten de EU en eurozone zal vallen, alsof dat het belangrijkste is. Die beslissing over het wel of niet bij de “grote club” te horen ligt in zijn ogen bij het Catalaanse volk. Zij zouden moeten beslissen of ze wel of niet bij de Europese Unie willen blijven en onder welke voorwaarden.

Geweld

Puigdemont grijpt datzelfde interview aan om aan te geven dat hij vreest voor zijn veiligheid en dat de Belgische politie hem extra in de gaten houdt. Volgens hem is er een vorm van haat gegenereerd in Spanje tegen hem en zijn regering waarbij hij aangeeft dat zijn familie doodsbedreigingen heeft ontvangen. Daarom gelooft hij niet in een veilige en eerlijke terugkomst naar Spanje waar politici aangeven dat ze hem meteen zonder eerlijk proces in de gevangenis zullen gooien en waar de regering samenwerkt met neonazi’s die hem het liefst fusilleren.

Nogmaals bevestigt Puigdemont dat er duidelijke aanwijzingen waren dat voordat hij de Catalaanse Republiek aankondigde, de Spaanse regering geweld zou gebruiken om de orde te handhaven in Catalonië waarbij bloed op straat en echte kogels niet te vermijden zouden zijn bij de poging om de Catalaanse instanties te bezetten. Opnieuw verwijst hij naar de politieacties op 1 oktober, de dag van het referendum, waar de politie in opdracht van de rechter hardhandig optrad tegen het Catalaanse volk. Op de vraag waarom hij dan toch geen vervroegde verkiezingen had aangekondigd antwoordde hij dat er geen garanties waren voor het niet door laten gaan van artikel 155 waardoor hij uiteindelijk toch voor de “declaración de independencia” koos waarna alles in een stroomversnelling raakte en hij moest vluchten naar Brussel.

Puigdemont geeft nogmaals aan dat deze declaratie van afscheiding niet de ideale oplossing was maar op dat moment wel de enige. Dat houdt niet in dat er geen andere mogelijkheden zijn die door goed overleg tussen alle betrokken partijen afgesproken kunnen worden. Zo zou een eigen staat binnen Spanje mogelijk zijn of een federale staat of welke andere vorm van meer vrijheid voor het Catalaanse volk.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal of via iDEAL etc., altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 76 reacties
 1. de geschiedenis herhaalt zich …het dictatorschap Franco is niet lang geleden…
  Rajoy, Madrid en dat mag zo doorgaan …?! EU = struisvogelpolitiek EU = $
  puur egoisme..

  1. Hey Jojo,

   Dat gemekker over Franco is wel beetje geweest hoor. Zeker als je dit soort dingen leest

   ¨Catalonië

   Op dit moment vinden er hervormingen plaats waarbij de regiopremiers van alle autonome deelstaten regelmatig bijeen komen om te vergaderen over een beter autonoom financieringssysteem. De Catalanen willen al lange tijd een eigen belastingsysteem en willen eigenlijk net zoals het Baskenland en Navarra ook een “cupo catalan” hebben waarbij de regio zelf alle belastingen int en een deel aan de Spaanse staat betaald voor de bevoegdheden zoals hierboven omschreven. De Catalaanse vertegenwoordiging is echter nooit naar deze vergaderingen gekomen.

   Volgens veel deskundigen zou een speciale belastingafspraak met Catalonië in de stijl van het Baskenland en Navarra een goede oplossing zijn van het Catalonië probleem wat de laatste maanden zoveel politieke en sociale problemen heeft opgeleverd. Ondanks alles problematiek gaat het de Catalanen uiteindelijk om het financiële deel waarbij zij als rijkste deelstaat (of een van de rijkste) het oneerlijk vinden dat zij voor armere deelstaten zoals Extremadura of Andalusië moeten betalen terwijl ze zelf bijna niets terugkrijgen vanuit Madrid.¨

   Oftewel, de Catalanen komen niet op vergaderingen opdraven waar de rest wel aanwezig is, beetje jammer dat ze dan achteraf klagen dat ze niet hebben gekregen van wat ze wilden heh! En zo gaat het de hele tijd, ze roepen wel dat ze een dialoog willen, maar zodra hen die geboden wordt en men bereid is met ze te spreken en te onderhandelen, rennen ze weg en wijzen dan vervolgens met het vingertje naar ¨Madrid¨ erg kort door de bocht

 2. Ik begrijp geen snars van wie er wenst te redetwisten over de uitslag van het referendum. Dat verliep te gedeeltelijk en te chaotisch om er iets degelijks uit te kunnen besluiten.
  Maar wat niemand kan ontkennen, is dat een meerderheid van Catalaanse parlementsleden, in het parlement van de deelstaat, gestemd heeft.
  Toen dat parlement verkozen werd en in plaats gesteld, heeft niemand de kiesuitslag betwist. Niemand in Madrid en niemand in Barcelona.
  De beslissing van dat parlement was een beslissing in naam van het Catalaanse volk.

  1. Prietpraat, Catalonië is geen deelstaat.
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Deelstaat
   https://nl.wikipedia.org/wiki/Eenheidsstaat

   De Centrale regering is geen beoordelingscommissie.
   Opvallend dat de provincie Barcelona erbij wordt gehaald, is dit vanwege de hogere bevolkingsdichtheid en de diversiteit binnen deze samenleving en niet uitgesproken separatistisch ingesteld.

   In de verkiezingen van 2015 was er geen geen meerderheid in het regiobestuur, want de CUP wilde niet samenwerken met MAS en sommige CUP leden helemaal niet met het rechts kapitalist georiënteerde PDeCAT.
   Pas nadat MAS zijn kandidatuur opgaf in 2016 hebben de Kamerleden opnieuw geprobeerd een regiopresident te kiezen. Toen is Puigdemont in beeld gekomen, nadat hij het op een akkoordje had gegooid met de CUP. Weliswaar 8 van de 10 CUP leden. Dus die 8 CUP leden hebben hun achterban verraden door de tijdelijke coalitielijst JuntsxSí = PDeCAT & ERC aan een meerderheid te helpen.

   1. Beste Cooper,

    Ik lees met veel plezier je reacties hier, ze zijn tenminste wel onderbouwd en geven de kern van veel zaken zeer goed weer. Mensen zoals een Wim, hieronder, zetten overal zaken neer die ze uit de Vlaamse pers halen en die ze overnemen van derden, maar zelf eens grondig onderzoek doen, het Spaanse nieuws en ook Catalaanse nieuws volgen, doen ze kennelijk niet.
    Kan zijn dat men de taal niet spreekt, maar dan zou ik ook iets minder mijn mond open trekken, want het overnemen uit de pers in eigen taal is niet altijd de juiste weergave.
    Dus ga AUB door met je commentaar en reacties hier, het is al te lang dat de voorstanders hun gang hebben kunnen gaan zonder tegengas. De tegenstanders in Catalonie zelf werd en wordt nog altijd, de mond gesnoerd.
    Als voorbeeld heb ik al eerder gegeven, meneer Villa de ex-rechterhand van de ex-president (de niet gekozen ex-president) is van de regeringsfoto gehaald. Eehh wie zei er ook nog maar iets over de mensen die in 2015 gekozen zijn? Deze man was gekozen en niet aangewezen!!
    Mensen die tegen geluid geven zijn overigens niet per definitie tegen iets, maar vragen mensen wel om eens de feiten te controleren.
    Om bijvoorbeeld te stellen dat verkiezingen uit 2015 nu ineens leidend zijn NA een referendum dat men zelf wilde houden, is wel erg kort door de bocht.
    Daar steeds de hele Vlaams-Waalse discussie bij houden is erg vermoeiend en ik vraag Wim dan ook vriendelijk zijn Vlaamse voorkeuren elders te spuien.
    Overigens geeft het wel exact mooi aan wat ik al eerder stelde en ook anderen hebben gedaan, dat de Vlamingen die graag van de Walen af willen, hier erg graag actief zijn, omdat zowel zij als mensen als Puigde..denken dat als het de ene lukt, de andere ook wel zal lukken.

    De wijsneuzen die wijzen op de stemming in het parlement, hebben denk ik die stemming niet op de TV live gevolgd? Overal wordt geroepen van de 85 stemmers stemden liefst 70 voor…EHHHH halloooo.
    Er zijn 135 parlementsleden 70 voor, 10 tegen, 2 blanco omdat ze bang waren voor hun partij genoten. De rest 53 stemde niet (want de stemming was illegaal) en had de zaal verlaten.
    51,85% stemde daar dus voor waarvan bijvoorbeeld de CUP mensen alleen maar voor stemden omdat ze feitelijk overal tegen zijn.
    Hoezo democratisch? En hoezo ¨schaakmat¨? De Spaans-Catalaanse discussie gaat over hele andere dingen als de Vlaams-Waalse discussie, telkens maar dus overal opduiken in de hoop dat wat voor Spanje geldt ook voor Belgie gaat gelden is een beetje jammer.
    In de eerste plaats was deze stemming dus illegaal en zou er nooit gekomen zijn als er niet daar vooraf een illegaal referendum was geweest.
    In de tweede plaats, moet je je afvragen of je kan spreken van een ¨ruime¨ meerderheid, bij een besluit die zoveel mensen raakt en zoveel levens overhoop zou hebben gehaald.

    Nog een feit, men trekt nu allemaal de keutel in heh.
    Ze roepen nu dat ze helemaal de onafhankelijkheid niet hebben uitgeroepen, dat men het eens is met artikel 155 en dat men zich vanaf nu wel aan de grondwet en de wetten zal houden. Waarmee men dus aangeeft dat tot op heden NIET gedaan te hebben. Hoe kan je besluiten nemen, die zo´n grote invloed hebben als je niet bereid bent je aan de wet te houden. Juist de wet die er gekomen is door het volk, namelijk door te stemmen! Democratie, weet je nog!

    AUB, laten we kijken hoe men na de verkiezingen verder kan en de regio weer daar krijgen waar die was, want de economische schade, de schade bij de mensen onderling en ga zo maar door, is enorm. In plaats van elkaar de vliegen afvangen, zou het beter zijn samen te werken.
    En helaas voor Spanje en Catalonie, staan bepaalde ego´s dat nu in de weg.
    Eerst hadden we Rajoy tegen Pedro Sanchez, nu Rajoy tegen Puigdemond.
    Het is tijd voor nieuwe gezichten, die vanaf een nulpunt gaan bekijken wat nu goed is voor een ieder.

   1. Vind je? Luc is nogal kort door de bocht. Vlamingen zitten niet te springen op onafhankelijkheid. Waarom zouden ze? En wat met Brussel? Vlaanderen is een zakdoek groot, té klein om een republiek te vormen. Enige oplossing: aansluiten bij Nederland met grote autonomie…maar dan heb je nog steeds Brussel.
    België/Vlaanderen vergelijken met Catalonië is kortzichtig

    1. Vlaming,
     Weet jij wel wat u zegt? In de Europese Unie zijn er 14 landen met een kleinere populatie dan Vlaanderen. VEERTIEN LANDEN.
     Juncker (degene die zegt dat Catalonie te klein is om zelfstandig te bestaan) komt uit één van de kleinste landjes namelijk Luxemburg 2586 km²
     met een half miljoen inwoners.

  2. Wat een bullshit is dit. Een gekozen regering, ook als dat een deelregering is moet zich houden aan de wet! Dat is democratie. En ze zweren trouw aan de spaanse staat en haar grondwet bij hun inaugaratie als parlements lid. Niet de Spaanse nationale regering heeft de politie erop af gestuurd maar de (onafhankelijke) rechter die de wet moet uitvoeren en de politie die moet handhaven! Dat is wettelijke DEMOCRATIE. Niet het maar doen wat je (politiek) uitkomt. En dat referendum was totaal gefikst. En de stemming in parlemant had 8 stemmen meer voor dan tegen als de weggelopen parlementsleden hadden tegen gestemd. Dat is niet genoeg voor een grondswet wijziging in welk land dan ook!! Zelfs Catalanse juristen waren ziek van het feit dat Puigdemont twijfel zaaide over het juridische onafhankelijk systeem in Spanje. Daar had hij eerder geen enkel problem mee toen het hem zo uitkwam. deze man is een demagoog en populist op en top. Daar kan Wilders nog wat van leren.

 3. Verdeeldheid heerst en dat is geen goede zaak voor een ieder die gezond en verstandig vooruit wil richting en het vormen van een betrouwbare samenleving waar die zich ook zal bevinden. De kern van dit alles wat zo intens snakt naar meer macht en meer rijkdom voor zichzelf en niet collectief het kwijt wil raken.
  En helaas worden er bij deze twee ook weer dwaalsporen in verwerkt. Een hardnekkig geheel wat zich verschuilt achter de schermen. Niet gekozen creaturen komen ineens overal in beeld met allerlei dwingende regels.
  Er wordt op een bizarre manier met gemeenschaps-gelden omgegaan.
  EU = Eigenzinnig Uiteraard. Plus de corruptie die heerst in elk EU land.

  Een plan van aanpak noemt men het in de wandelgangen van Brussel.
  Wat brengt verdeeldheid op de langere termijn binnen de EU. Een media rage die als een soort flipperkast bal overal heen ketst. De onderwerpen die echt belangrijk zijn voor elk EU land blijven in de kast liggen.

  Alleen een land wat op orde is geeft positieve waarde af in samenwerkingsverband . Eerlijkheid dat is het woord. Krijgt het ooit de kans.!!!

  De EU heeft de euro in het betalingsleven gebracht. En zie hoe de kloof tussen arm en rijk zich uitbreidt . De armoede is een soort van waarborg om de niet meer gewilde massa te kunnen dwingen die geen kant meer op kunnen.
  Een betalingsmiddel die ook op een goede manier gehanteerd kan worden. Maar nee men kiest voor manipulatie .

  Zonder kapitaal / buffer worden geldmiddelen getransformeerd tot dwangmiddelen. Het gaat echt nergens meer over als je ziet hoe die verschrikkelijke hoogbouw in diverse steden te hoogte in schieten. Een ziekelijke ego die van bovenaf naar beneden kijkt en zich verheven voelt tussen de torenflats . De natuur heeft zich tijdelijk opzij gezet en wacht het goede moment af om in te grijpen. Niet alleen de natuur ook 9 / 11 heeft zich laten zien.

  Het knalt haast in elk land van politiek gemekker in het luchtledige. Over en weer raast de politieke onzin over de koppen van de verdeelde verschrompelende samenleving. Die verdwaald en verward gebogen achter het mobieltje staat en appt .

  Het weer moeten gaan stemmen voedt verder het wantrouwen. De economie gaat weer goed maakt u zich geen zorgen. De portomonee gaat open en men kijkt naar de leegte alleen een winkelwagen muntje blinkt.

  Ik ben zeer teleurgesteld in vele vormen en richtingen. Er kan schijnbaar niet meer op een normale manier geregeerd worden binnen de EU en in landen verder in de wereld. Een warrige vage politieke mist die geurig stinkt.

  Saludos a tiempos mejores.

  1. Het enige wat warrig en vaag overkomt is uw stukje. Waar wilt U heen, alles en iedereen doet het verkeerd… tja we kunnen natuurlijk niet allemaal alwetend zijn. Gelukkig hebben we U nog….

   1. Weet je wat jij moet doen? Spaans en catalaans leren en zelf de kranten gaan lezen dan hoef je geen commentaar te geven op deze pagina want dan heb je hem niet meer nodig!

   2. U bezit met alle respect maar weinig tot niets aan visie u leest naast de regels. Anders had u niet zo,n vaag antwoord terug gegeven. Jammer. Rudy Puister. Vage Kritiek leveren op mensen waar ik ook onder valt die nog een onbevuilde kijk hebben op deze compleet doorgeschoten wereld is niet aardig en vooral niet zinvol wees blij dat er nog mensen zijn die de rottigheid in kaart kunnen brengen. Want rot is deze wereld zeker tot aan de wortel.

   1. Weet je wat jij moet doen? Spaans en catalaans leren en zelf de kranten gaan lezen dan hoef je geen commentaar te geven op deze pagina want dan heb je hem niet meer nodig!

  2. Meneer Pedro,
   In hoofde hebt u gelijk met uw stelling, maar weet dat dit altijd zo al geweest is in de geschiedenis van de mens. Lees bijvoorbeeld Cicero er maar op na. Dat was 2000 jaar geleden.
   Maar stop met te denken in arm en rijk. Wat is rijk? Toe komen om u en uw gezin te voeden en te kleden. Degene die er veel te veel over hebben zijn met niet veel. Laat die maar lopen.
   Er zijn interessantere en leukere dingen om ons op te focussen in het leven.
   En Rudy en Ben. Niet iedereen is even goed in zinsbouw en ordening. Het gaat hier over het idee. En die is wel juist.

 4. Dank voor dit artikel! Geef de voorkeur aan, controleerbare, feiten! Dhr. Puigdemont bevindt zich in België! Hij voert vanuit België campagne!
  Op 21 december zijn er verkiezingen in Catalunya. Ben benieuwd naar de uitslag! Punt!

  1. Sorry, Meneer Puigdemont komt naar Brussel omdat nu eenmaal de raad van Europa hier zetelt en hij van hieruit meer persaandacht kan krijgen. In Madrid wacht hem de gevangenis. Ik laat jullie nog even denken aan de zeven Catalaanse ministers die reeds 25 dagen in een Spaanse gevangenis zitten. Wat u beweert over Nationalistische partijen hier in Vlaanderen is dat deze zeker een warm hart dragen naar andere separatisten ergens anders in de wereld en dus ook voor de Catalanen. Maar ik neem aan dat er in vele landen separatisten zijn die de Catalanen zouden steunen indien ze in hun land zouden komen aankloppen.
   Wat u Luc beweert over de 2 nationalistische partijen in Vlaanderen is correct maar u vergeet weer eens dat niet enkel in deze partijen nationalisten zitten. Van Socialistische over het middenveld tot de Liberale strekking hebben ook steeds mensen in hun rangen die het Vlaamse nationalisme genegen zijn. Hun partijen wensen op deze moment er nog geen hoofdzaak van te maken. Daarom uiten deze zich niet direct. Maar ze zijn er wel degelijk.
   Om onze Vlaamse dichter schrijver Hugo Claus even aan te halen. In alles is het de waarheid van het moment dat telt.
   De Catalanen hebben massaal voor onafhankelijkheid gestemd in het referendum. Dit moet gerespecteerd worden. Waar halen jullie het toch vandaan dat de meerderheid van de Catalanen er tegen zouden zijn.

   1. Wim, een reactie op je laatste zin. Slechts 27 percent
    heeft een si stem uitgebracht en dan nog op een illegaal
    referendum in strijd met de grondwet. Alstublieft zeg!
    Dat de meerderheid voor onafhankelijkheid is zijn de
    woorden van Puigdemont.

    1. Sorry als ik het mis heb, maar volgens mij had 90 procent van de 42 procent van de stemgerechtigden een ja-stem gegeven, het kan ook zijn dat u die 27 procent van de hele populatie afhaalt. Nogmaals ik weet het niet zeker, excuses als ik het mis heb

     1. Jesse, u verwoordt het correct. Dit zijn de feiten en de tegenstanders gaan er dan maar van uit dat al de mensen die niet gestemd hebben tegen de afscheiding zijn. Hoe naief.

     2. De door DIPLOCAT uitgenodigd oud-diplomaat Daan Everts om als waarnemer te figureren, zijn verslag kort samen te vatten: Er heeft nooit een stemming plaats gevonden, alle denkbare regels en richtlijnen voor een stemming zijn niet nageleefd en/of geschonden.

      Net als die verzonnen ruim duizend zwaargewonden, onschuldige stemmers, is de stemming uitslag simpel weg uit de duim gezogen.
      Niet helemaal, men heeft de cijfers van de regioverkiezing 2015 genomen en de stemmen van lijst JuntsxSí en die van de CUP bij elkaar opgeteld en de som als eindresultaat voor die nep-referendum gehanteerd. Idem voor de percentages.

     3. beste cooper,
      vind u dat er een referendum moet komen? Dan weten we ook of de catalanen dat echt willen.

     4. Beste Jesse,
      Begrijpelijk dat u de niet separatistisch beredeneringen in twijfel trekt in een discussie die wederom wordt gekaapt door voornamelijk EU noordelingen met populistische inslag.

      Het volk in Catalonië staat niet te popelen om een stemming met het doel om de kloof (sociale segregatie) in de regio stukje bij beetje te vergrootten. Iets wat de voormalige regiobestuurders juist wél op aansturen, door alleen het JA-verhaal te propageren, middels gemeenschapsgeld gefinancierd en de NEE-campagne te verbieden door o.a. geen geld en zendtijd op de regionale overheids gesubsidieerde tv-/radiozenders. Naar mijn bescheiden mening is dit hoe de Indeps bondgenoot Putin in zijn eigen regio naar handelt.

      A.u.b. geen hengeltje uitgooien!

     5. Hoezo ¨zo is het¨ Wim?
      90% van 42% is?? Juist 37%. Inderdaad niet 27%. Het was zelfs 36,8% maar dan ben ik aan muggenziften
      In welke democratie, is 42% of 37% een ruime meerderheid?
      Oh ja, die in China, wat zeg je me nu? Is dat geen democratie?
      Dan heb ik niets gezegd. U proeft wellicht enig cynisme? Dat klopt.
      Maar echt, misschien eerst eens goed LEZEN, dan FEITEN controleren, u in de materie verdiepen, alle pers lezen, dus vooral ook de pers die zich hier in Spanje bevind.

   2. Puigdemond was al naar Brussel, 1 dag na het illegale referendum. Heeft niks te maken met zogezegd aandacht te vragen van de EU. Het was gewoon vluchten en niets anders punt uit! U kan zijn uitleg misschien geloven maar de meerderheid is niet zo naïef. En waar haalt u het vandaan dat de meerderheid voor onafhankelijkheid zijn als slechts 27% SI heeft gestemd? Om Claus er ook even bij te halen: het moment van de waarheid komt eraan in december. Misschien wordt het Santa Claus? Wie weet? Was het Borsato niet die een liedje had over “dromen zijn bedrog”?

     1. …de mensen die zijn kómen stemmen + geteld uit niet-verzegelde containers!

   3. Wat willen al die separatisten in de EU nu eigenlijk. Zich afscheiden van het land waar ze nu deel van uitmaken, omdat zij de andere regio(s) niet willen steunen als die armer zijn? een nogal egoïstische gedachte lijkt mij!
    En na de separatie, wel of geen deel uitmaken van de EU. Als jullie wel deel blijven uitmaken krijgen jullie echt geen subsidie als het economisch zo goed gaat. Wel mogen jullie gaan bijdragen, o.a. om de zwakkere regio’s te ondersteunen! Dan zijn jullie dus weer terug bij af.
    Of geen deel uitmaken van de EU? Die zal niet blij zijn als elke regio die het economisch goed heeft zich afsplitst en dus geen verdragen met jullie afsluiten. Maar natuurlijk kunnen jullie dan altijd nog handel gaan drijven met de Russen en/of de Chinezen, die onderhand verdomd goed weten dat jullie geen kant op kunnen en jullie dan uitknijpen als een citroen.
    Separatisme is volgens velen van jullie “een gevoel” dat wij niet begrijpen. Dat kan dan wel zo zijn, maar van “een gevoel” kun je volgens mij niet eten!?

    1. Jaap,
     Ja, die willen zich afscheiden. Maar de reden is niet dat deze niks wensen bij te dragen aan armere regio,s. Het zou trouwens niet slim zijn om alle geld voor hen zelf te houden want dat wil zeggen dat er ook geen of weinig handel zal zijn naar dat deel van Europa.
     De bedoeling is dat elke regio zichzelf kan besturen en hun eigenheid kan behouden als volk. De bestuurders hebben er baat bij hun regio zo goed mogelijk te leiden want zij dragen de verantwoordelijkheid en zullen dan ook afgestraft worden bij de volgende verkiezingen. We halen er maar weer eens MODELSTAAT Belgie bij. Vlaanderen is economisch een topper in de wereld ten opzichte van Wallonie. Vlaanderen geeft en Wallonie neemt,al tientallen jaren aan een stuk. Daardoor hebben de Waalse politici een communistische almacht geschapen en is het er voor hen enkel om te doen om zoveel mogelijk geld uit Vlaanderen te blijven stelen. Ze doen echter bijna niks om de Waalse economie er bovenop te helpen. Wat zijn de Walen daar mee op lange termijn?
     De Vlaming is overwegend liberaal en de Waal op deze moment communistisch. Het is heel gemakkelijk het utopische socialisme te prediken met een onuitputtelijke beurs geld vanuit Vlaanderen.
     Denk je nu echt dat er een haat bestaat tussen mensen van Vlaanderen en Wallonie?
     Als Vlaanderen zelf mag beschikken zal er zo maar geen blanco checque aan Wallonie gegeven worden,maar gebeurt dit onder voorwaarden en dan moeten de Waalse politiekers wel handelen naar hun beste kunnen om ook hun regio hogerop te krijgen. Dat is motiverend en eerlijk.
     Wat u verder schrijft is idioot. Natuurlijk willen wij deel blijven uitmaken van de Europese Unie. Je kan moeilijk Catalonie of Vlaanderen naar ergens anders verplaatsen. Laat ons verder bouwen aan een vredevol Europa van regio,s waar iedereen zich goed voelt en zichzelf kan zijn.

     1. Wim, ik vrees dat uw hoop ijdel is dat in een afgesplitst Vlaanderen de politici beter hun best zullen doen. Ik denk namelijk dat zij allen al teveel besmet zijn met het graaivirus. Ik zou wensen dat u gelijk heeft, maar vrees het ergste in een wereld waar globalisering een toverwoord lijkt te zijn geworden voor alle problemen.

   4. Een afscheiding behoeft ook in Belgie een aanpassing van de gronwet. Daar is een grote (2/3 geloof ik) meerderheid voor nodig in het parlement én moet de koning mee instemmen. Dat is het democratisch bestel in Belgie en als die weg gevolgd wordt is er geen sprake van on wettelijk handelen en kan Vlaanderen onafhankelijk worden (met of zonder een referendum of verkiezingen). Dat zou ook de weg geweest zijn voor Catalonie naar een onafhankelijke republiek. Maar die weg wilde Puigdemont en co niet ingaan…vraag me af waarom. Nu hebben ze de wet overtreden en als gewone mensen zoals jij en ik dat doen gaan we de gevangenis in….dus waarom Puigdemont niet? Vrijheid, gelijkheid en broederschap staat aan de basis van democratie en wettelijke gehoorzaamheid aan die van een rechtstaat.

    1. Pieter,
     Elke wet is geschreven in een tijdsgeest en door enkelingen, omdat het hen dan juist goed uitkwam, nieuwe wetten worden ook op die manier geschreven.
     Wil dit zeggen dat er geen wetten en zelfs grondwetten kunnen verandert worden.
     Dus alles moet maar zo blijven dan volgens u, eeuwig en altijd. Er zijn mensen die daar een andere mening op na houden. Alles is evolutie, mijne jongen.
     Hoe denk jij eigenlijk hoe de huidige grenzen er ooit gekomen zijn?
     En die 2/3 de meerderheid zal er ooit komen in Belgie omdat er een te grote kloof is tussen noord en zuid. Op de moment dat er niks meer te stelen valt in Vlaanderen .

    2. Als Puigdemont&Co aan de achterban moet uitleggen dat voor het verzoek tot aanpassing 2/3 meerderheid van zowel het Spaanse Congres van Afgevaardigden alsook de Spaanse Senaat benodigd is, bij goedkeuring worden per direct beide Kamers (Congres & Senaat) ontslagen. Er nieuwe stemmingen worden gehouden voor nieuwe leden van beide Kamers, zodat vers bloed zich kunnen buigen over de nieuwe wet(ten)ontwerp en deze wederom 2 maal met 2/3 meerderheid moet worden aangenomen en vervolgens de Koning het nieuwe grondwet voor legt aan het Spaanse volk middels een referenda, dan mag Puigdemont zich inschrijven bij de PP en Junqueras bij de PSC/PSOE.

     Voor meer info zie Spaanse grontwet art. 166 t/m art. 169 (in het Spaans)
     http://noticias.juridicas.com/base_datos/Admin/constitucion.html

 5. Bij de laatste regionale deelstaatsverkiezingen Stond de later benoemde deelstaatspresident Arthur Mas op de 5de plaats. “Junts pel si” (samen voor het ja) is een lijstverbinding van 5 partijen en Mas stond op de 5de plek van deze verkiezingslijst. Hier begint het kiezersbedrog al.
  Arthur Mas moest aftreden vanwege vermeende corruptie en wees op eigen bevoegdheid (dus zonder dat de catalanen daarvoor hadden gekozen) de toenmalig burgermeester van Gerona aan… Puigdemont.
  Puigdemont heeft zichzelf nu uitgeroepen tot president van de catalaanse republiek terwijl hij daarvoor nooit direkt is gekozen door de Catalanen.
  De man spreekt over demokratie en het volk alsof hij god in eigen persoon is… met dat verschil dat God niet op de vlucht slaat.

 6. Minister-president Puigdemont in welkom, niet in de eerste plaats in België, maar wel specifieker in Vlaanderen.
  In Vlaanderen zijn er twee politieke partijen die separatistisch zijn, en dus voorstander van een republiek Vlaanderen.
  Deze partijen zijn de N-VA (telt 42 Vlaamse parlementsleden) en het VB (telt 6 parlementsleden), op een totaal van 124 parlementsleden.
  Dit aantal separatisten is onvoldoende voor een meerderheid, maar maakt het aan anderen wel moeilijk om tot een werkbare meerderheid te komen.
  Vlamingen kijken bijgevolg heel anders naar Catalonië en hun separatisten. En er zijn veel Vlamingen die menen dat als de EU moeilijk zou doen om de eventuele nieuwe republiek Vlaanderen op te nemen als lid, de Vlamingen wel eens zouden kunnen stemmen voor een Vlexit, naar analogie met een Brexit. Zelfs al is de N-VA uitgesproken pro-Europees.

  1. ik kom door mijn werkzaamheden reeds 40j in contact met ALLE lagen vd bevolking van Vlaanderen en in iets mindere mate die van Wallonië. U spreekt over veel Vlamingen maar ik heb nog nooit ook maar iemand iets horen zeggen over een eventuele afscheiding, laat staan een vlexit. Dit is wel héél koffiedikkijken wat u doet…

 7. Puigdemont hoeft niet naar de gevangenis
  maar wat ik al een aantal keren gezegd heb
  is dat ze hem naar siberie moeten transporteren
  voor levenslange dwang arbeid in de zoutmijnen

  1. oke… vindt u zelf niet dat u een beetje te ver gaat. Ik begrijp dat Puigdemont een paar wetten heeft overtreden, maar siberie gaat echt te ver

 8. Even met zijn allen, inclusief heer Puig-enzovoort, terug naar het allereerste begin. Het merendeel van de bewoners van Catalunya is tegen afscheiding. Dat betekent dat elk woord dat Puig-enzovoort un nog zegt in relatie tot zijn ideaal er één teveel is en geen enkele waarde heeft. Het dient geen enkel nut echter helaas krijgt hij tot op dit moment nog steeds mensen overstuur door zijn geblaat. Het wordt tijd dat we met elkaar ons totaal niet meer druk maken om zijn uitspraken. Elk verstandig denkend mens geeft geen enkele aandacht aan dit soort wezens. Laat maar blaten en weet dat naarmate de tijd dringt voor hem, het geblaat elke dag sterker gaat worden en steeds valser gaat klinken.

  1. Hulde Cornelis!
   En vriend Wim, dat heeft NIETS te maken met tegen democratie zijn of niet democratisch zijn.
   Democratie heeft te maken met de keuze van het volk en Puigdemont heeft lak aan de keuze van het volk.
   Daarnaast hebben we inderdaad als vrije pers en vrijheid van meningsuiting, maar we hebben dus ook de keuze om mensen die doelbewust anderen in het ongeluk willen storten, te negeren en geen podium meer te geven.

   1. Altijd maar weer het woord “Democratie”. Dat wordt maar te pas en te onpas gebruikt net zoals het de woordvoerder uitkomt. Feit is dat er vele vormen van Democratie zijn. Zo heb je de directe democratie. De meerderheid van stemmen geld. Moet wel iedereen meestemmen. Dan hebben we de raadplegende democratie. Diegene die we het vragen en die komen stemmen bepalen wat de uitslag is. Dan hebben we de dictatoriale democratie zoals we die kennen vanuit het voormalige oostblok, vele andere oosterse en Afrikaans dan wel Zuid Amerikaanse landen. North Korea is zo een absolute totalitaire ‘democratie’. (Durf eens te beweren van niet, daar staat in NK wel de doodstraf op…) En dan hebben we nog de getrapte, of parlementaire democratie. Eentje waarbij men afgevaardigden kiest die dan namens de achterban in één of twee kamers (met beide een apart kies stelsel en zetels benoeming) in overleg gaan om een consensus te bereiken over de grootste gemene deler.
    In de meeste welvarende, vrije liberale en gezonde economieën is deze laatste vorm gebruikelijk en ook wel de oorsprong van het welvaren, vrijheid en voorspoed. Zogenaamde volksraadplegingen, oftewel referenda, die al dan niet verplichte opkomst hebben van het electorate zijn meer bedoeld voor eenvoudige beslissingen dan wel juist om autoritaire regeringen instant te houden door manipulatie en stem-dwang. Dat nu juist in landen die door de parlementaire getrapte democratieën (het meest ontwikkelde en redelijke model dus) tot de beste samenlevingen van de wereld behoren er mensen opstaan die vinden dat met het middel van de meest banale vorm van democratie er staatskundige beslissingen moeten worden genomen die het leven en welzijn van de gehele natie aangaat is te gek voor woorden. Alsof de gewone man in de straat er überhaupt verstand van heeft, dan wel de consequenties van zijn stem kan overzien. We vinden zelfs dat de experts politici het al niet weten, weten wij het dan dus beter? Wat een onzin.

    Het gebruik van referenda is een middel van machtswellustelingen die door intimidatie, beïnvloeding, manipulatie tot zelfs liegen aan toe groepen mensen er proberen ervan te overtuigen dat zij, en alleen zij, het beste met ze voor hebben en ze naar het beloofde land kunnen leiden. En als men dan in ‘het zetel’ gehesen is door een uitkomst, dan laat men het zo gewaardeerde electoraat weer net zo hard vallen, want dat is dan niet meer nodig. Weg democratie…..

 9. Juan 74 Met welke gedachte schrijft u, als een democratie wordt opgedoekt? Als een volk de kans krijgt te stemmen in een referendum dan is dit wel de zuiverste vorm van democratie,neem ik aan.
  Om dan te vervallen in rijke en arme delen van een land is wat kort door de bocht. Een volk die als eenheid wenst zich als zelfstandige natie te profileren heeft daar het recht toe. En als die regio rijk is en overschot heeft kunnen die dan ook zelfstandig bepalen aan wie ze het manna geven. Maar als u het dan toch wil. Ja, Vlaanderen geeft elk jaar miljarden euro,s aan Wallonie en Brussel zonder één enkele voorwaarde hieraan gekoppeld. Maar dit is niet omdat wij als Vlamingen dat zelf willen,maar omdat we het moeten. Hierdoor is er in Wallonie een cultuur ontstaan dat er niet of nooit dient gewerkt te worden voor het geld omdat er toch steeds meer geld komt vanuit Vlaanderen. Het voelt bij ons Vlamingen allang niet meer aan als vrije gift maar als diefstal.
  U haalt als laatste er nog even WW 03 aan. Dit is helemaal niet de bedoeling om te wapenderhand deze onafhankelijkheidsdoelstelling te halen.
  Uw oproep om mediastilte aangaande het onderwerp of aangaande de heer Puigdemont is alles behalve democratisch.

  1. Het volk in Catalonië is divers, is niet eensgezind met betrekking tot separatie.
   Het volk een nep-referendum opdringen is geen democratie, maar louter om de kloof in het sociale segregatie proces te verruimen.

   Klaarblijkelijk is België nog niet zover geëvolueerd in haar democratie en mensenrechten, anders zou er nu gesproken worden over de natie/republiek Vlaanderen of wat dan ook.

   Ps. het was niet Juan74.

  2. Wim,
   volgens mij heb je mijn reactie niet goed gelezen of je haalt reacties door elkaar.
   De hele Vlaanderen discussie ga ik hier niet voeren, want daar hebben we het helemaal niet over in dit artikel en ook niet in de reacties.
   Dat de frustratie bij veel Vlamingen diep zit, is mij bekend, dat is ook de enige reden dat Puigdemond hulp krijgt van sommige Vlamingen, hoe heet die partij ook al weer? De NVA? Volg dat iets minder vanuit Zuid Spanje moet ik zeggen.
   Maar onze Catalaanse ¨vriend¨ heeft wel heel goed nagedacht waarom die nu precies naar Brussel is gegaan heh, niet vanwege feit dat de EU daar zetel heeft, maar omdat hij hoopt en hoopte daar gelijk gestemden te vinden, en zowaar, dat is hem gelukt.

  3. Nee, in een parlementarische democratie stemt het volk voor een vertegenwoordiging die voor en in in hun naam beslisingen neemt, maar zich wel in dat proces aan de wet moet houden of die wet(ten) democratich moet veranderen. Een gekozen volksvertegenwoordiging en een daaruit gekozen regering die maar doet wat die wil is ondemocratisch en on wettelijk. een referendum is dus in feite altijd raadgevend omdat het parlement uiteindelijk beslist.

 10. Daar is hij weer!, uiteraard óók dit maal geïnterviewd door een gelijkgestemde bondgenoot. Hij praat naar de smaak van zijn toehoorders, door historische zaken naar zijn eigen situatie te projecteren, dus door te refereren naar de kristalnacht.

  Met 4-D en 7-D in het zicht, probeert hij wederom met olie op het vuur de boel op te ruien.

 11. Als ik lees wat hij nu allemaal roept en beweerd dan wordt het toch tijd dat men stopt met over deze man te spreken. De enige die zich als een echte Nazi aan het gedragen is, is hij zelf. Ene Adolf een aantal decennia terug, deed precies hetzelfde. Publieke vijanden zoeken, de bevolking voeren met nep-nieuws en regelmatig als het zo uitkwam even de waarheid aanpassen aan zijn maatstaven.

  Steeds maar wijzen naar je vijanden en al het negatieve benadrukken etc.
  Dat is een zwaktebod, je moet een eigen verhaal hebben dat zo sterk is dat mensen er achter kunnen staan, maar door alleen maar om je heen te slaan, wordt je nergens meer serieus genomen. Trappen naar een ander is zo makkelijk en zo laf. Kom met oplossingen en niet met dit soort gebazel.

  Elke dag zingt hij het liedje waarvan hij denkt dat het hem stemmen op zal leveren. Zeiken over de EU, want hij denkt zo de stemmen bij CUP weg te halen. Hij noemt zich te pas en te onpas de enige legitieme president en de gekozen president. De man is in de stoel geschoven door zijn voorganger Mas en die zijn naam zegt het al, die wil alleen maar MEER. Macht en geld, dat is waar het bij deze figuren om draait en de gewone man is wederom de dupe.
  De vastgoed sector heeft 50% minder bewegingen en de prijzen zijn 20% gedaald. Oh voor ik commentaar op deze cijfers krijg, ze zijn vandaag nogmaals bevestigd door een vastgoed autoriteit in Catalonie zelf!
  Bedrijven weten niet hoe snel ze er weg moeten gaan, werknemers verliezen hun baan. En dan durven je mond open trekken over de EU en zware woorden in de mond nemen. Iedereen heeft recht op zijn eigen mening, maar hij verandert vaker van mening dan van onderbroek. Even gesteld dat die wel elke dag een verse aantrekt dan heh!

  Echt waar, als je op de Spaanse TV ook kijkt, denk je maar goed dat dit nieuws er is, want waar moest het anders over gaan. Ze moeten deze man niet serieus meer nemen. Stoppen met over hem spreken, stoppen met TV tijd aan hem besteden en in de kranten over hem schrijven. Hij wilde graag van Spanje af, vluchtte het land zelfs uit. Laat hem in zijn sop gaar koken en laat de Belgen gelukkig met hem worden.
  ONTNEEM hem zijn podium en het is snel gedaan. Dan kunnen de mensen die wel het beste voor hebben met de Catalanen tenminste hun werk weer doen en zorgen voor goede voorwaarden waar zowel de Catalanen als de rest van Spanje mee kunnen leven.

  1. Je vergeet de 3000 bedrijven dat hun intussen hun zetel verplaatst hebben. De drop in toerisme van buitenlanders maar ook vooral van de oudere Spanjaarden. De economische gevolgen zal men jammer genoeg gaan voelen, en dat met maar 27% dat effectief gestemd hebben voor de afsplitsing. Zoals gewoonlijk zal de meerderheid de gevolgen ( waarschijnlijk voor generaties ) voelen, voor de mistoestanden van de minderheid.

 12. Dit zullen veel van zijn aanhangers niet leuk vinden. Zij geloofden echt dat Catalonië na de afscheiding toch deel van de EU zou blijven uitmaken. En nu hij eindelijk doorkrijgt, dat dit nooit zal gebeuren, wil hij nu dat zijn kiezers op hem stemmen om dan uit de EU te treden? Daar zullen velen niet meer aan mee doen.
  En wat die doodsbedreigingen betreft, die schijnen zelfs afkomstig te zijn van een aantal zéér teleurgestelde aanhangers van zijn partij, die zich ontzettend kwaad hebben gemaakt over zijn vlucht naar Brussel.

  1. Na ja, dat is niet helemaal zo. De CUP is namelijk vóór afscheiding van de EU. Ze willen zonder grap een soort Noord-Korea maken van Catalonië, volledig onafhankelijk en afgesloten van de buitenwereld. Maar de separatisten met (ietsjes) meer verstand willen niet weg uit te EU. Puigdemont moet dus tegenstrijdige berichten geven zoals tegen de EU zijn en de EU verlaten, maar dan alleen wat betreft de lasten en niet de lusten, en ondertussen wel de EU om hulp vragen en daar huilen.

  2. Klinkt mij zoals gewoon “Brexit all over again”. De leugens zijn dezelfde.

   De EU zal ons een mooie oplossing aanbieden want ze hebben ons nodig. Als een land met 64 Miljoen de Njet in zijn gezicht krijgt, hoe zou het vergaan met een piep klein republiek als Catalonië.

   Als we afsplitsen dan behouden we meer geld. Identiek dezelfde slogan dat men in de UK en Catalonië gebruikte. Maar al lang is het duidelijk voor veel Exit stemmers, dan oeps, ze belogen werden en hun NHS zou niet die 350M extra krijgen ( duurde maar 1 dag na de uitslag ). Idem met Catalonië.

   Laat staan dat Catalonië moet terugvallen buiten de EU zonder enige overeenkomst met zowat ieder land in de wereld op gebied van trade. Hoelang zou het duren eer het toerisme in elkaar valt naar 5% of minder is omdat mensen paspoort nodig hebben en dus Catalonië gewoon vermijden.

   Het is vrij simpel om voorbij die grote uitspraken te kijken en zien dat hun onafhankelijk land snel in elkaar zou vallen economische.

 13. Heren,
  Met welke haat reageren jullie op de vraag een zelfstandige republiek uit te roepen?
  Waarom is het slecht dat er een extra landje zou bij komen in ons verenigd Europa? Jullie vergeten dat alle landen ter wereld ook ooit op deze of gene manier gevormd werden. Vroeger werd er voor gevochten en nu probeert men het op een vredevolle manier. Wat is daar mis mee?

  1. Beste Wim,

   Ik lees hier nergens haat hoor.
   Niemand zou het erg vinden als er nog een landje bijkomt in Europa.
   Maar voor je bij de EU kan horen als zelfstandig land, zul je
   A) Eerst een zelfstandig land moeten zijn, dat is hier totaal niet het geval!
   B) Een toetredingsverzoek indienen als land en dan toegelaten worden tot de EU

   Als Puigdemont zo graag onafhankelijk wil zijn, zal hij dat eerst voor elkaar moeten krijgen, daarna kan hij dan kijken of hij aan de voorwaarden kan voldoen om bij de EU te mogen komen. De EU is niet verplicht landen op te namen, landen doen een aanvraag en dan wordt er een heel pakket zaken in werking gezet. Pas als aan een heleboel voorwaarden is voldaan kan de rest van de EU leden besluiten een zelfstandig land wel of niet toe te laten treden.
   Heel democratisch proces overigens.
   Helaas kent de heer Puigdemont niet de juiste betekenis van dit woord.

   1. Niet vergeten dat het 5, 10, 20 of meer jaren kan duren eer een land toegelaten word tot de EU. Het is niet omdat een nieuw land een ex-EU land is, dat het kan toetreden met dezelfde voorwaarden als het ex-moederland.

    Laat staan Spanje dat een veto stem heeft en andere landen dat ook geen “problemen” willen met zo een separatisten in hun eigen grenzen. Veel landen hebben links en rechts regio’s dat vaak goed boren maar beu zijn om “te veel te betalen” aan hun armere buren. Als de EU een blok maakt tegen de Brexit om geen andere landen en regio’s aan te moedigen, lijkt me nogal logische dat Catalonië dezelfde zout krijgt. Je moet geen professor zijn maar gewoon gezond verstand gebruiken ( wat enorm tekort is als je veel commentaren leeft op het internet ).

    Veel mensen denken dat het zo simpel is omdat een paar politieker dat roepen maar dezelfde mannen zie je snel verdwijnen nadat ze “gewonnen” hebben omdat ze nooit kunnen waarmaken wat ze uitroepen en anderen mogen de pot opkuisen. Zie Brexit en de rommel daar.

  2. Niks mis mee hoor Wim, en mits de democratie wordt opgedoekt zodat alleen de (zogenaamd) “rijke” regio’s mogen stemmen. Catalonië kan als eerste het precedent scheppen, daarna kan de Randstad zich registreren als Randland en de rest van Nederland achter zich laten. In België heb je dan een onafhankelijk Brusselland, Walloniëland, en Vlaanderland. Die laatste zal zich echter wel doorspliten in een rijk Westvlaanderland en een armere Oostvlaanderland, arme mensen in je land kan natuurlijk niet. Misschien valt er ook wat verder te zuiveren, zoals arme Vlamingen uitzetten en gelijk ook de andere Vlamingen die tegen afsplitsing waren. En daarna in al die mricrolandjes zou je weer de democratie invoeren, na W.O. 3.

  3. Wat er mis mee is zit al besloten in je eigen vraagstelling. Protectionisme en oorlog. Daar gaan we terug naar toe met allemaal aparte landjes, staatjes en republieken. Nog ff en ik moet me weer melden bij mijn nabije leenheer om te werken op zijn land zodat ie zijn kasteel nog weer verder kan versterken voor het geval die ‘andere’ heer om de hoek zijn oog heeft laten vallen op ‘zijn’ land…..
   Het hele concept van staten en landen met zijn grenzen is idioot. Wie heeft bepaalt waar ik moet wonen en werken en me voort te planten? Zouden alle mensen niet allemaal gewoon vrij moeten zijn om te gaan en te staan en te doen zoals ze zelf willen zonder er een ander mee lastig te vallen? Een utopie misschien maar met Europa waren we toch al een leuk eindje op weg…

 14. Leugens, halve waarheden en opruiing, verdraaiing van contexten,
  etcetera. Wat de waarheid betreft zegt Toon Hermans het volgende:
  Waarheid
  Wie de waarheid als het kostbaarste goed
  ziet, en haar in alles wil behouden,
  moet zich hoeden voor ´overdrijving ´.
  Want ook de kleinste onwaarheden goeie
  als kool.

 15. Met een ding ben ik het eens: hij moet niet de gevangenis is, maar … een psychiatrische inrichting. Wat een mafkees en de Belgen luisteren naar hem, wat willen ze ermee bereiken? Het is duidelijk dat ze geen flauw idee hebben van de schade die dit ventje aanricht en wat zijn werkelijke motieven zijn. Hoe zou het in Belgie uitpakken als er zo’n ventje opeens de Vlaamse Republiek uitroept?

 16. Welnee, alleen maar het zoveelste bewijs dat deze man totaal blind is voor de werkelijkheid. Er was geen steun van de EU, er is geen steun van de EU en er komt geen steun van de EU. Hoeveel bewijs wil je hebben? Maar ook op deze site zitten nog steeds schrijvers die dat maar niet willen inzien.

 17. Die vogelvrije haatkweker kan het allemaal goed vertellen. Hij wordt elke dag gevaarlijker met zijn uitspraken en eigen wetten. Dat wordt straks een groot probleem voor België.

Geef een reactie

De redactie heeft het recht om eventuele reacties zonder opgaaf van reden te verwijderen. // Het e-mailadres moet je vanwege spam invullen maar daar doen wij verder niets mee (als je geen naam invult wordt er Anoniem geplaatst). Reacties worden niet automatisch goedgekeurd in sommige gevallen.

Bedankt voor jouw reactie! Bezoek ook eens onze Facebook pagina of groep.

Back To Top
×Close search
Zoeken