skip to Main Content

Handig om te weten: de signalen van de verkeersagenten van de Spaanse Guardia Civil

LET OP: Dit artikel is meer dan 6 maanden geleden geplaatst.

MADRID – Stel je rijdt in Spanje met een auto op de weg en je ziet een agent van de Guardia Civil politie langs de kant van de weg staan die signaleert. Stel je hebt geen idee wat hij bedoelt met zijn signalen en stel je doet niet wat deze agent aangeeft en krijgt daardoor een bekeuring. Wellicht een scenario dat niet zo snel zal voorkomen maar het is altijd beter voorbereid te zijn dan niet te weten wat te doen in zo’n situatie. Daarom een korte uitleg van de signalen van de politie.

De Guardia Civil politie heeft in bijna heel Spanje (op Catalonië, baskenland en Navarra na) een verkeerspolitie die de veiligheid op de Spaanse wegen dienen te waarborgen. Deze Guardia Civil Tráfico treedt op als ordehandhaving voor de Dirección General de Tráfico ofwel de Spaanse verkeersdienst. Lokaal gezien, meestal binnen de gemeentegrenzen, zorgen agenten van de lokale politie (Policia Local, Municipal of Urbana) voor soortgelijke verkeerscontroles waarbij de signalen nagenoeg hetzelfde zijn als die van de Guardia Civil.

Maar als je nu in Spanje een agent tegenkomt die met zijn armen en lichaamsbeweging iets aangeeft, weet je dan wat je moet doen? Het niet correct opvolgen van de aanwijzingen van een politieagent kan zorgen voor een bekeuring en dat is nooit prettig. Daarom een kleine opfrissingscursus die door de DGT geplaatst is over wat een agent kan uitbeelden met zijn armen.

Rechterarm omhoog, handpalm zichtbaar

Alle voertuigen die voor de agent staan of hem van voren naderen moeten stil blijven staan of stoppen. Op kruispunten dien je te stoppen voordat je invoegt of doet wat de agent aangeeft. Het is verplicht deze opdracht van de agent uit te voeren tenzij dit uit veiligheidsomstandigheden niet kan.

Rechterarm omhoog, linkerarm horizontaal gestrekt, handpalmen zichtbaar

Met de rechterarm verticaal de lucht in, de linkerarm horizontaal gestrekt en de handpalmen zichtbaar geeft een agent aan dat het verkeer wat hem van voren nadert dient te stoppen en het verkeer achter hem ook stil moet gaan staan. Deze signalering heeft geen invloed op voertuigen die hem van de zijkant benaderen, die mogen doorrijden. Mocht de agent beide armen horizontaal gestrekt houden dienen de voertuigen voor en achter hem te stoppen maar mogen de bestuurders van links en rechts doorrijden.

Armbeweging naar voren met gele toorts

Wanneer een agent een arm naar voren beweegt en in zijn hand een speciale lamp ofwel toorts vasthoudt wil dat zeggen dat de bestuurder voorzichtig door moet blijven rijden en niet moet stoppen. Deze signalering wordt veel gebruikt als er een ongeval heeft plaatsgevonden of de situatie op de weg onoverzichtelijk is.

Rechterarm al wijzend schuin omhoog

Met de rechterarm diagonaal omhoog gestrekt en met een wijzende wijsvinger geeft een agent aan dat de bestuurder een rijstrook moet verlaten om een bepaalde situatie te vermijden. Wijst de agent daarnaast met zijn linkerarm en de wijsvinger gestrekt naar de bodem, dan dient de autobestuurder naar die plaats te rijden om daar stil te staan.

Rechterarm horizontaal gestrekt met toorts in de hand

Met dit teken geeft de agent aan dat de bestuurder die hij signaleert moet stoppen. Dat geldt dan alleen voor die bestuurders of voetgangers die hij signaleert en niet voor de rest van de weggebruikers.

Rechter- en linkerarmen voor lichaam gestrekte hand

Wanneer een agent zijwaarts staat met voor zijn lichaam zowel de linker- alsook de rechterarm en zijn handen horizontaal houdt wil dat zeggen dat de bestuurders die voor en achter hem rijden de snelheid moeten verminderen.

Rechterarm verticaal omhoog met toorts in de hand (met of zonder fluitje)

Als een agent in zijn rechterarm een toorts vasthoudt en die arm verticaal omhoog strekt terwijl hij wel of niet op een fluitje plaatst wil dat zeggen dat alle bestuurders die hem naderen moeten stoppen. Deze signalering wordt met een brandende toorts veel uitgevoerd als er weinig zicht is zoals met mist of rook.

Redactie

Geschreven door Remco Stoffer in opdracht van SpanjeSites.nl. Overnemen van de hele tekst of delen daarvan is zonder toestemming niet toegestaan. Trakteer de redactie op een cortado (koffie) via PayPal, altijd lekker tijdens het schrijven van het actuele nieuws.

Dit bericht heeft 12 reacties
 1. Bedankt voor deze info maar graag zou ik eens iets anders willen vragen. Ik hoor telkens weer dat als men voor een alcoholcontrole moet stoppen en positief blaast, dat men 500 euro ‘boete’ krijgt waarvan men maar de helft moet betalen als men onmiddellijk cash contant betaalt, maar …. men krijgt geen bekeuring of bewijs en men mag dan ook doorrijden na betaling, nog steeds positief zijnde. Is dat een fabeltje, of een grap ?

  1. Volgens mij niet: KIjk hier eens over meer informatie, de boetes en punten die van een rijbewijs gehaald worden. In het geval van alcohol ovettredingen geldt volgens mij niet dat je de helft kunt betalen (wat bij andere boetes wel vaak het geval is) en dan door kunt rijden. IN het geval van alcohol (en drugs) wordt de auto stilgezet met een gele wielklem en dien je de boete te betalen waarna de auto weer vrij gegeven wordt. Anders zou een alcoholcontrole voor de veiligheid niet veel zin hebben. Daarnaast dien je altijd, ook als je meteen de helft betaald, een bewijs daarvan te krijgen: http://revista.dgt.es/es/noticias/nacional/2016/12DICIEMBRE/1221-Resultados-campana.alcoholemia.shtml#.Wh5o-kriWUk

 2. Begrijp ik nu goed dat beide signalen hetzelfde beteken?

  ‘Met de rechterarm verticaal de lucht in, de linkerarm horizontaal gestrekt en de handpalmen zichtbaar geeft een agent aan dat het verkeer wat hem van voren nadert dient te stoppen en het verkeer achter hem ook stil moet gaan staan. Deze signalering heeft geen invloed op voertuigen die hem van de zijkant benaderen, die mogen doorrijden. Mocht de agent beide armen horizontaal gestrekt houden dienen de voertuigen voor en achter hem te stoppen maar mogen de bestuurders van links en rechts doorrijden.’

 3. Goede opfriscursus………..hopelijk weten de dienders het zelf ook. Volgende keer graag een cursus : hoe neem ik verantwoord een rotonde. Kan niet wachten.

  1. zullen ze moeten beginnen bij de rijschool, want die leren ze het al verkeerd

  2. Voor Spanjaarden bedoel je? In Spanje wordt een rotonde als een normale voorrangsweg gezien. Het verkeer erop heeft voorrang en je hoort rechts te rijden en links in te halen. Hierdoor blijven veel Spanjaarden die driekwart rondgaan rechts rijden, wat erg verwarrend is. De Guardia Civil heeft al aangegeven dat je bij driekwart rond de linkerstrook zou moeten gebruiken, maar het is niet verplicht, dus opletten en niet ervan uitgaan dat iemand die recht blijft rijden eraf gaat. Je ziet ook dat alle lesauto’s bij rotondes rechts blijven rijden ook al gaan ze driekwart rond.

   1. Het blijft verwarrend, die rotondes. Er bestaan filmpjes van de Spaanse verkeersveiligheidsdienst. Die heb ik uitgebreid bestudeerd en ik houd mij aan die instructies.
    Als je gewoon eens bij een rotonde post gaat vatten zie je dat maar heel weinig mensen weten hoe je een rotonde moet nemen. Erger nog, ze weten soms niet eens dat je, eenmaal op een rotonde, voorrang hebt!!! Ook steken velen recht over i.p.v. rechts de curve te nemen met het gevolg dat ze bijna een botsing krijgen. Dus, allemaal nog maar eens die verkeersfilmpjes bekijken van de verkeersdienst!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top
×Close search
Zoeken